Отидете към основна версия

3 845 33

Турция може да получи над $40 милиарда от продажбата на електроенергия

  • аккую-
  • аец аккую-
  • турция-
  • електроенергия-
  • атомна централа

Проектът предвижда изграждането на четири енергоблока

Снимка: Shutterstock

Турция ще получи повече от 40 милиарда долара от продажбата на електроенергия от АЕЦ „Аккую“, заяви Анастасия Зотеева, генерален директор на проектната компания Akkuyu Nuclear в интервю за телевизионния канал NTV.

Изграждането на първата АЕЦ в Турция се реализира по модела build-own-operate (строй-владей-експлоатирай). В междуправителственото споразумение между Русия и Турция цената на киловатчас електроенергия е фиксирана на 12,5 цента. 70% от електроенергията от първи и втори енергоблок ще се продава на тази стойност, а 30% - на свободния пазар.

От трети и четвърти енергоблок 30% от електроенергията ще се търгува по 12,5 цента за киловатчас, а останалите 70% - на пазарни стойности. Така гарантираната цена на електроенергията е фиксирана за 50% от продукцията на централата, подчерта Зотеева. След 15 години от началото на търговската експлоатация на всеки енергоблок на съоръжението Турция ще получи 20% от нетната печалба. АЕЦ „Аккую“ ще е първата атомна електроцентрала в Турция. Проектът предвижда изграждането на четири енергоблока с реактори ВВЕР 1200 от поколение 3+. Очаква се първи енергоблок да бъде пуснат в експлоатация през 2023 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: