Отидете към основна версия

5 264 62

Защо Мариупол се превърна в руска мишена

  • мариупол-
  • донецк-
  • русия-
  • украйна

Това беше процъфтяващ град на 20 километра от фронтовата линия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Мариупол стана мишена за Русия, защото беше пример за възстановения украинския Донбас. „Това беше процъфтяващ град на 20 километра от фронтовата линия, където се водеха боевете. След 2014 г. много бежанци от Донецк се преместиха в Мариупол, защото бяха принудени да напуснат всичко и да започнат наново живота си. Повечето от местните жители работеха в металургични заводи, които са два. За тези пари живееха семействата им“, каза Николай Осиченко, управител на мариуполския телевизионен канал.

Според него, основният център на живота на града е бил Азовстал и Железарията на Илич. „Те също сега са бомбардирани. Унищожаването на структури от това ниво е ужасно. Витрината на обновения Донбас се превърна в магнит за жителите на неконтролирани територии. Аз самият съм жител на Донецк и съм силно раздразнен, защото Мариупол се развиваше и се подобряваше през всичките тези 8 години“, казва Осипенко.

Международната правозащитна организация "Агора" (Русия) публикува доклад, посветен на месеца на войната срещу Украйна. От него става известно, че руският президент Владимир Путин е започнал да се подготвя за атака срещу Украйна през 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: