Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2022 12:15 5 120 62

Защо Мариупол се превърна в руска мишена

  • мариупол-
  • донецк-
  • русия-
  • украйна

Това беше процъфтяващ град на 20 километра от фронтовата линия

Защо Мариупол се превърна в руска мишена - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Мариупол стана мишена за Русия, защото беше пример за възстановения украинския Донбас. „Това беше процъфтяващ град на 20 километра от фронтовата линия, където се водеха боевете. След 2014 г. много бежанци от Донецк се преместиха в Мариупол, защото бяха принудени да напуснат всичко и да започнат наново живота си. Повечето от местните жители работеха в металургични заводи, които са два. За тези пари живееха семействата им“, каза Николай Осиченко, управител на мариуполския телевизионен канал.

Според него, основният център на живота на града е бил Азовстал и Железарията на Илич. „Те също сега са бомбардирани. Унищожаването на структури от това ниво е ужасно. Витрината на обновения Донбас се превърна в магнит за жителите на неконтролирани територии. Аз самият съм жител на Донецк и съм силно раздразнен, защото Мариупол се развиваше и се подобряваше през всичките тези 8 години“, казва Осипенко.

Международната правозащитна организация "Агора" (Русия) публикува доклад, посветен на месеца на войната срещу Украйна. От него става известно, че руският президент Владимир Путин е започнал да се подготвя за атака срещу Украйна през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сборище на фашисти

    82 36 Отговор
    повечето разрушения са от тях.
  • 2 Да,бе

    98 29 Отговор
    Беше процъфтяващ град,докато го налазиха фашистите,но след дезинфекцията ще се оправи.
  • 3 Буров

    81 18 Отговор
    от Атанас Буров- Банкерът : "Има четири неща, господин Памукчиев, които са свети за всеки българин. И ако видиш някой, че ги засяга, че ги обижда, убий го – грях няма. - Кои са те? - Аз ги казах вече... Първо майката, второ родината, трето армията, българската армия, и четвърто Русия. Без Русия ние сме роби. Турция ни има зъб и ще ни изяде. Защото и петата й колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо казвам – който не обича Русия - независимо какво управление има тя – той е враг на България. А който говори лошо за войската ни – заслужава удар в тила и смърт... Армията е гаранция за живота на народа ни. Няма значение какво знаме развява – червено или зелено, трикольор или оранжево знаме – но щом е армия, тя е светиня, като майката, като родината."
  • 4 Госあ

    38 42 Отговор
    орките са се подготвяли за война още преди 2014. Тогава видяха колко са мижави и си помислиха че сега са готови. Цивилизацията наистина има вина, защото остави Ам-Гъл да се подготвя необезпокоявано през всичките тези години, заравяйки глава в пясъка. Не се оправдавайте, че всичко започнало миналата година.

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Левски

    85 20 Отговор
    Беше им предложено да оставят оръжието и да си отидат по домовете! По този начин е бил спасен Париж по времето на Втората световна война за да не бъде опустошен от Немската армия по този начин също беше спасена и България от Немската армия! След като знаеш възможностите на противника би следвало да помислиш трезво в насока да се предадеш! Но разбира се украинските глупаци бяха подведени от вашингтонския ментор който към днешна дата им праща много много морална подкрепа!

    Коментиран от #23, #59

  • 7 Примати

    20 50 Отговор
    Сега ако направят статистика на държавите подредени по бвп от началото на 2022 , Русия може и да е зад 30 - то място след 1 месец война. Ако статистиката е на глава от населението , може и Афганистан да е пред тях. И това при положение че тепърва идват още санкции…

    Коментиран от #16, #32, #52, #54

  • 8 Сандо

    56 15 Отговор
    Когато излязат истините за укронацисткия период в историята на Мариупол,най-малкото което ще бъде направено е публичен,международен процес срещу нацистките престъпници.И присъди,съгласно законодателството на Донбас,където все още е в сила смъртната присъда.Макар ,че смъртта ще е леко наказание за извършените престъпления.
  • 9 Кинжал

    65 13 Отговор
    Фашистите овладяха този град преди няколко години като посред бял ден в центъра на града демонстративно разстреляха всички полицаи в централното полицейско управление на града. По този начин всяха страх сред цялото население и започнаха да го малтретират. До скоро се намираха видео клипове от това зверство. Руснаците няма да им простят никога тези издевателства.
  • 10 Истината

    42 11 Отговор
    На руснаците вече свинските опашки не им стигат за всички пленени нацисти.

    Коментиран от #24

  • 11 След един час...

    13 63 Отговор
    Мариупол ще бъде отново в украински ръце !
    Натам са се насочили нови подразделения на
    АЗОВ. Слава на Украйна!

    Коментиран от #15, #18, #20

  • 12 Адолф

    12 44 Отговор
    Е те това е комуниста!Като види че нещо се развива добре и веднага го унищожава.Всичко трябва да е еднакво лошо.Затова все по-вече хора ще бягат от прекрасната комунистическа територия русия.Не знам само защо нашите русофили не бягат натам при техния любимец тавариш Путин.

    Коментиран от #31

  • 13 !!!?

    31 7 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    От коя държава си пристигнал и спамиш тук денонощно, гостенино неканен?

    Коментиран от #25, #26, #45

  • 14 WhiteNoise

    33 9 Отговор
    оооо божеее... тия мантри

    "Това беше процъфтяващ град"

    ги разправяйте на някой, който не ходил в украйна. всичко на 10км от киев е мрак какъвто тука няма и в резервата (познат и като северозапад). почвам да мисля, че сме в неколко измерения и аз явно съм в кофтито.
  • 15 WhiteNoise

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "След един час...":

    Уви нема стигнат. Македонската трансгалактическа компания отказа транспорт... писнали сте и
  • 16 Грульо

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    БВП не е важен показател за състоянието на държавата. В него влизат парите от дълговете - повече дългове, по голям БВП. Също така по-скъпи услуги - по-голям БВП, а всъщност същите услуги в бедните държави са много пъти по-евтини от западните.

    Коментиран от #27

  • 17 А,бе, заради руските комунисти..

    7 21 Отговор
    Ще взема да стана фашист...

    Коментиран от #19

  • 18 хаха

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "След един час...":

    Да 300 км през полята, на тачанки, ха-ха!
  • 19 АЗОВ

    12 5 Отговор

    До коментар #17 от "А,бе, заради руските комунисти..":

    Условието е да имаш пакет памперси.
  • 20 Area 51

    36 5 Отговор

    До коментар #11 от "След един час...":

    ..."Оборона Азова в Мариуполе РУХНУЛА! Силы ВС РФ и ДНР сегодня заняли центр города. Командиры "Азова" вместо видео стали записывать голосовые сообщения. Пытаются прорваться из кольца."......значи да чакаме след час да се съживят казваш?
  • 21 Бончо

    11 37 Отговор
    Моля статиите за войната в Украйна да се пускат една по една защото троловете защитаващи Путин не могат да смогват.Един има по 5-10 ника и е трудно.

    Коментиран от #55

  • 22 Отбой след много бой...

    10 27 Отговор
    РУСИЯ дава заден....
    Путин става Бин Ладен...
    Ентусиазмът му охладен...
    НАРОДА му гладен....
  • 23 Rado

    8 29 Отговор

    До коментар #6 от "Левски":

    Предлага ме Путин да подаде оставка и ще му се позволи да живее в бункара си.
  • 24 big

    25 6 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Не мисля, че те ползват свински опашки, особено армията на ДНР и чеченците! Тук , ако по някакъв начин фашагите не избягат, надали ще останат живи, особено тези родом и живеещи там!

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гого

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    Сомалийче е-гладно и с подут корем,не го съди строго-всичките безумия,които пише ги пише от глад и с надеждата да изкара лев два за хляб и кисело мляко!
  • 27 Примати

    8 22 Отговор

    До коментар #16 от "Грульо":

    Би ли прочел внимателно какво си написъл. Виждам че си на страната на Путин. Как оценяваш несломимото опорство на руското командване да продължава с опитите за десатн на летището до село чернобаевка , Херсон. Не ти ли е поне малко неудобно да се кланяш на такива некадър…
  • 28 Пак плениха! Втори Генерал!

    3 20 Отговор
    Степан Григориевич Конопко от 3-та мотострелкова дивизия от Калининград.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахаха

    33 3 Отговор

    До коментар #24 от "big":

    Хвърлят дрехите и се обличат като жени този трик са го научили от американските инструктори.

    Коментиран от #53

  • 31 Сократ

    28 1 Отговор

    До коментар #12 от "Адолф":

    Абе шмотльо, в България като всичко е цветя и рози, обясни къде изчезнаха 3 милиона?
  • 32 Паулито Куельо

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    Говори ми за България.Ние на кое място сме като не водим война и от двадесет години сме най-послушните пудели на когото трябва.Може да са примати,но еволюцията ще ги направи хора,докато ние сме земноводни и еволюцията ще ни докара до ниво влечуги.Ако не изчезнем като вид поради демографски причини.
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 5 Отговор
    На картата е важно пристанище...От там има излаз на азовско и черно море.Би трябвало пшеницата да се товари там.Ще имам проблем с резервни части за машенка!мислех основен ремонт тази година в края ..Живот и здраве,ще го отложа..как бе..Форсмажор обстоятелства...Знаят къде да си строят металургичните заводи...Нашето кремиковци вместо на морето го набутаха в най плодородната почва на софия....

    Коментиран от #44

  • 34 Таласъма

    26 3 Отговор
    В Мариупол се бие националния батальон Азов.
    Същият , който през 2014 изби в Профсъюзния дом Одеса над 300 мирни жители - мъже, жени, деца, повечето по особено жесток начин : обливане на главата на жертвата със смес от бензин и грес (напалм) и запалване на жертвата.
    Тези изверги ще бъдат унищожени до крак в Мариупол, защото каквато и присъда да получат, все ще е недостатъчно сурова.
  • 35 Додо

    26 5 Отговор
    Според Милена Богданова В Мариупол хората са си живели прекрасно и руснаците много са им завиждали затова са го разрушили.
    Прекрасна логика,която ще доразвия с нейно позволение.В Донецк хората са живели лошо и затова Азовци го бомбардират всекидневно в продължение на осем години за да ги накарат да отидат в Мариупол,където се живее добре или да загинат,защото не разбират от хубост.
  • 36 11111

    9 14 Отговор
    Тия руски генерали как са ги набирали,с конкурс ли,баш командира им шойгу не знае как се държи автомат,строителен инженер,те талибаните с камъни и пръчки щяха до сега да превземат поне един град
  • 37 Чавдар войвода

    22 7 Отговор
    ХОхлите са фашизоидни нацисти. Винаги ще помним избитите българи, разрушените български паметници, изгорените български знамена. България трябва да приема само бесарабски българи...
  • 38 Защото ОСИЧЕНКО повече НЯМА

    4 9 Отговор
    Да ДИРЕКТОР на Телевизионен КАНАЛ ! Мариуопол не е Руски а на Донецката Народна Рупублика ! НЕЗАВИСИМА РЕПУБЛИКА ! Не е РУСКИ город а ДОНЕЦКИ Републикански Город ! Ш и ба н ЗАЕК !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мачкай Путин

    17 4 Отговор
    Вашингтон трябва да бъде държан отговорен за разрушените градове и десетки хиляди човешки животи, загубени в Югославия, Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Безбройните зверства, белязали пътя на САЩ... Военните интервенции на НАТО са неизчерпаеми“, заявява Антонов, цитиран от ТАСС.
  • 41 Мариуопол и ОСВОБОДЕН от

    10 1 Отговор
    ВОЙСКИТЕ на ДНР ! А не от Русия ! Сиреч това са Две различни държави , на два РАЗЛИЧНИ Фронта със обща шилина 2,000 км.
  • 42 Впрочем не е далеч

    19 1 Отговор
    Денят в който оцелелите азовци ще дойдат в България при жените си /ще ги познаете по скъпите коли/. Тогава конфликтът може да се пренесе и на наша територия.
  • 43 ДНР е Отделна ДАРЖАВА !

    10 2 Отговор
    И Мариупол е част от тази ДЪРЖАВА ! Там РУСКИ части НЯМА !

    Коментиран от #47

  • 44 Ами че построй го на Св.Влас

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Или във Варна , може и в Бургас, на Втори етаж над НХК-ато ! ЧЕКМЕДЖЕ Кафалъ !
  • 45 Госあ

    3 15 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    А като ти спрат копейките ? Ко шъ праЙш ? На Северна Корея или Мацква ше стааш гост ? Щото на работа нема да се хванеш.
  • 46 Въздуха и от азов

    11 2 Отговор
    Кметът на Мариупол е назначен от правителството, военен от Азов. Избягал при първата бомбардировка на азовсталь(щаб на Азов) под предлог, че няма връзка с ръководството.
  • 47 Госあ

    4 15 Отговор

    До коментар #43 от "ДНР е Отделна ДАРЖАВА !":

    Аве, руските орки скоро ше искате да отделите селата си от България, както отделихте Македония ! Трябва да се вземат мерки !
  • 48 Въздухари от азов

    13 3 Отговор
    Кметът на Мариупол е назначен от правителството, военен от Азов. Избягал при първата бомбардировка на азовсталь(щаб на Азов) под предлог, че няма връзка с ръководството.

    Коментиран от #50

  • 49 ТОЧКА

    14 2 Отговор
    Мариупол принадлежи на ДНР. Местните хора говорят точно обратното. През тези 8 г те са били масово малтретирани от бандеровците.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 падналия ангел

    15 1 Отговор
    Града беше с руско самосъзнание, но Азовци, Адаровци и Десен сектор точно затова го превърнаха в бастион на нацизма! Всичко ще се нареди, както трябва!
  • 52 4321

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    Абе живей щастливо в България с най голям БВП и не я мисли Русия - тя има от всичко по много, ние нямаме, ясно ли ти е?!
  • 53 big

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Така е, но не всички успяват!
  • 54 БПФ

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Примати":

    Ххахахаха, примaтът си ти !!! Обзалагам се че нямаш понятие как се изчислява БВП и не би могъл да го обясниш, дори животът ти да зависи от това !!!
  • 55 Друг бончо

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бончо":

    Абе бончо, къде си тръгнал и ти барабар бончо с мъжете?!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Точно там

    1 5 Отговор

    До коментар #56 от "Аноним":

    трябва да стреля. От тяхните превзети земи нахлуват пияните руснаци. Ако завладеят Киев и по Киев ще стрелят, щом там са ватенките.
  • 59 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Левски":

    Пълна глупост - били сме съюзници с Хитлер и особено в началото не е ставало дума да участваме с войски

    Коментиран от #62

  • 60 big

    0 0 Отговор
    Не беше разрушен от руснаците, а от фашистите, поне така казват гражданите му. Казват, че са ги стреляли, ако се опитват да се евакуират, а другите не са ги пускали от мазетата и никаква помощ. Причината е проста, града е почти руски и това е било един вид отмъщение.
  • 61 Сър Пичук

    1 2 Отговор
    Азиатската орда се опитва да унищожи всичко цивилизовано, всичко, което тя не може да е, за да не си личи колко е изостанала и зле.
  • 62 За протокола

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "И аз да кажа":

    Отначало и СССР беше съюзник с Хитлер, а когато ние подписваме договора с Германия, комунягите го приветстват.
Новини по държави: