Отидете към основна версия

3 289 63

Зеленски: Русия се прави на глобален играч, а се страхува от няколко журналисти

  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • украйна-
  • журналисти-
  • русия-
  • война-
  • глобална сила-
  • москва-
  • владимир путин-
  • свобода на словото

Те унищожиха свободата на словото в своята държава, опитват се да унищожат и съседна държава

Снимка: БГНЕС/ EPA

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Силен народе на нашата силна страна!

Днес е денят, в който отново и отново се убеждаваме в това, колко далеч сме от Руската федерация. Представете си, че там в Москва бяха уплашени от интервюто ми с руски журналисти. Тези от тях, които могат да си позволят да кажат истината. Докато журналистите се готвеха да публикуват нашето интервю, а ние говорихме с тях този следобед, руската агенция за цензура отправи заплаха. Така и написаха – настояват да бъде отказано в публикуването на разговора. Щеше да е смешно, ако не беше толкова трагично.

Те унищожиха свободата на словото в своята държава, опитват се да унищожат съседната държава. Те се представят като глобален играч. И самите те се страхуват от сравнително кратък разговор с няколко журналисти.

Е, ако има такава реакция, значи правим всичко както трябва, те се притесняват. Явно са видели, че гражданите им имат все повече въпроси относно състоянието на нещата в страната им. Максималният контраст е разговорът ми с любимите ни украински ТВ журналисти. Проведох zoom конференция с близо петстотин наши медиа журналисти, които създадоха телемаратон „Обединени новини“. Аз съм им благодарен. Въпреки че бяхме ограничени във времето, говорихме доста обстойно. Усеща се, че всички се грижат за Украйна, грижат се за нас и вас, грижат се за нашето бъдеще. Записах си много въпроси и предложения и всички ще работим по тях.

Днес подкрепих световния маратон за мир в Украйна. Не само телевизионния. В десетки други градове по света хората се събраха в подкрепа на държавата ни, в подкрепа на свободата. Приятно е! Внушителен брой хора по площадите на Европа, на други континенти. И това е изключително важно. Защото когато хората са на площада, политиците вече няма да могат да се правят, че не чуват. Не ни чуват нас. Не чуват Украйна. Ще продължа да се обръщам към парламентите на други държави. Седмицата е планирана да бъде много натоварена от дипломатическа гледна точка. Следователно никой няма да може да скрие украинския интерес някъде в политически кабинети или в бюрократични вратички.

Няма да позволим на никого да забрави за нашите градове, за Мариупол и други украински градове, които се разрушават от руските военни. Все повече хора по света са на страната на Украйна, на страната на доброто в тази борба със злото. И ако политиците не знаят как да следват хората, ние ще ги научим. Това е основата на демокрацията и нашия национален характер. Още веднъж искам да благодаря на нашите хора в Херсон, Каховка, Славутич и други градове, които не спират да се съпротивляват на окупаторите. Ако окупаторите временно влязоха в украинските градове, това означава само това, че ще трябва да ги напуснат. И на тези феноменални глупаци, които се опитват да си сътрудничат с руските войски, искам да им напомня, че те предават и своите. Какво ще направят с чуждите предатели? Бих им казал, да помислят. Но знам, че такива хора няма с какво да мислят. Иначе нямаше да станат предатели.

Разбира се, ще работим тази седмица и върху новите санкции срещу Руската федерация, срещу агресията, които са необходими, докато руските войски остават на територията на Украйна. Предстои нов кръг от преговори, защото търсим мир. Наистина. Без отлагане. Както ми казаха, има възможност и необходимост от лична среща в Турция. Това не е лошо. Нека да видим резултат. Приоритетите ни в преговорите са известни. Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са извън съмнение.

Ефективните гаранции за сигурност за страната ни са задължителни. Целта ни е очевидна – мир и възможно най-бързо възстановяване на нормалния живот в родната държава. Въоръжените сили на държавата ни задържат окупаторите, а в някои райони дори правят крачки напред. Браво. Смелостта на нашите защитници, това, колко мъдро се държат на бойното поле... Това е толкова важно, че никакви думи на благодарност няма да са достатъчни. Но отново и отново не се уморявам да благодаря. На всеки наш защитник, на всяка наша защитничка... На всички, които се борят за бъдещето за нас с вас, за нашите деца, за нашия народ. Подписах укази за присвояване на званието Герой на Украйна на 15 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, трима от които - посмъртно.

Както и указ за присъждане на държавни награди на 142 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и петима военнослужещи от Управлението за държавна защита на Украйна. Ще бъда честен, за мен е голяма чест да подписвам такива укази. Вечна памет на всички наши Герои. Вечна памет на всички отдали живота си за Украйна. За нас с вас.

Слава на всички вас!

Слава на всички наши Герои!

Слава на Украйна!

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 113 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: