Отидете към основна версия

5 831 82

Британски експерт: Целта на Русия е бавно и методично превземане на градове

  • украйна-
  • русия-
  • киев-
  • мариупол-
  • война

Москва е изтеглила войските си, които са обграждали Киев, след като е понесла значителни загуби, съобщи по-рано Генералният щаб на украинската армия, цитиран от местни медии

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е задействала повечето от силите си, които бяха разположени край украинските граници преди началото на инвазията и сега повечето от тях са вътре в Украйна. Русия няма да може да прегрупира войските извън страната, каза Джак Уотлинг, изследовател в базирания в Лондон мозъчен тръст за отбрана в Кралския институт за комбинирани оръжия, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Руските войски са напреднали в повече посоки, отколкото могат да се справят в началото на атаката. Сега те могат да поддържат само една от тях по отделно..

"По-нататъшният напредък от териториална гледна точка зависи от това накъде ще насочат основните си усилия по отношение на ресурси и логистика", казва Уотлинг. "В момента изглежда, че това е Южна Украйна, където се опитват да сложат край на битката при Мариупол и след това да заобиколят украинските военни части в Донбас, за да се опитат да ги отсекат, като по този начин се придвижват на север."

Той също така отбеляза, че руските сили са блокирани между Херсон и Николаев и че вероятно няма да могат да постигнат голям напредък на тези фронтове.

Те могат да се съсредоточат върху напредването на север от Крим по протежение на река Днепър, за да се опитат да обградят района, където са едни от най-добрите военни части на Украйна.

"Тъй като руските войски имат много малка мотивация и не разполагат с численост да превземат тези градове с щурм, те ги обграждат и оставят хората да гладуват, като постепенно разрушават града с артилерия", казва Уотлинг.

Така основната им цел в момента е много бавно и методично завземане на градовете един по един, заключава той.

Русия е изтеглила войските си, които са обграждали Киев, след като е понесла значителни загуби, съобщи по-рано Генералният щаб на украинската армия, цитиран от местни медии.

Изтеглянето е "намалило значително" интензивността на руското настъпление и е принудило някои части да се прегрупират в Беларус, заяви генералният щаб на въоръжените сили.

Последно опити да се пробие в столицата са направени от северозапад и изток.

Водят се боеве в селищата Тополское, Камянка и Сухая Камянка край град Изюм в Харковска област.

Според изявлението на Генералния щаб на украинските сили те са отблъснали пет атаки от Донецк и Луганск през нощта.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: