Last news in Fakti

29 Март, 2022 17:37 11 105 51

Доц. Георги Чанков за ФАКТИ: В световна война сме и ще бъде договорен нов световен ред

  • доц. георги чанков-
  • георги чанков-
  • война-
  • световна война-
  • нов световен ред-
  • газ

“Европейският съюз е основният губещ от това, което става в момента”, смята доц. Чанков в контекста на войната в Украйна

Доц. Георги Чанков за ФАКТИ: В световна война сме и ще бъде договорен нов световен ред - 1
Снимка: ФАКТИ

“Чисто формално и счетоводно посоката на газовите потоци може да се обърне. Простата логика обаче предполага, че газ тече оттам, откъдето има и в посока там, където го няма и където е необходим”.

Това каза доц. Георги Чанков, преподавател по международни отношения в УНСС, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“Ясно е къде са запасите от газ, ясно е и къде е потреблението. Всички варианти да се търсят нови източници ще бъдат успешни, като трябва да се постави въпросът откъде ще дойдат новите количества и на каква цена. В дадения случай Европейският съюз е в правото си да търси варианти за алтернативни енергийни доставки”, посочи той.

“Западна Европа е владяла света в продължение на 500 години, в това число благодарение на собствените си ресурси, които вече са изчерпани. Западна Европа оттук нататък зависи от външни доставки. Европейският съюз може да разчита на традиционните си доставчици - от Норвегия, откъдето доставките са ограничени; от Северна Африка, където също има таван на възможностите, като доставките стават все по-трудни, включително по политически съображения. Остават доставчиците от Изток. Като изключим лошата Русия, остава Каспийският регион, с който Европейският съюз упорито отказва да води що-годе приемлива, прагматична политика; остават спорни находища в Източното Средиземноморие, за които може да се води пълноценна война, която ще надхвърли мащабите и на сегашната. Остава възможност за едни хитри посредници да маскират авторитарния руски газ като либерално-демократичен или с някаква друга табелка”, коментира доцентът.

Той посочи възможен сценарий, като обясни, че е трудно да се прецени колко е вероятен: “В момента мъдра политика води Турция. От доста години насам - още преди проваления “Южен поток”, Турция предлага на Русия сделка, в която Турция купува количества от Русия, но не само от там. Турците години наред опитваха да убедят руснаците да им продават газта и след това тя да бъде продавана в Западна Европа като турска. В сегашните условия нищо не пречи турците отново да предложат този вариант и той да бъде приет”.

“Колективното договаряне само по себе си не е лошо. То е противопоставяне на монопола на купувача срещу монопола на продавача, при което се постига някакво равновесие. Европейската комисия от доста години насам налага политиката си газът да се търгува не на основата на договаряне, при това - средносрочно, с твърди цени, а идеята газът да се търгува като борсова цена, при всички колебания, което кани спекулантите на богат пир”, каза още той.

“Европейският съюз е основният губещ от това, което става в момента”, обобщи доц. Чанков.

“В момента виждаме рухването на досегашния световен ред, който има недостатъка, че ако след 1990 година е сериозно променен, той не е кодифициран. Не е подписан мирен договор след края на Студената война, който да предпише права и задължения. И то такъв мирен договор, който дори и победените да спазват, тъй като виждат, че някак си техните интереси са защитени. Ние все още живеем в световен ред, изграден след 1945 година, силно изменен след 1990, обаче това никъде не е записано”, каза експертът в областта на международните отношения.

”В момента светът се пренарежда. Пренареждането, написването на новия световен ред, никога не е ставало без световна война, която да довърши стария и да положи основите на новия”, каза още доцентът.

“Това е световна война. Тя може да не бъде толкова мащабна като Втората световна война, тя може да е серия от сблъсъци и ние вече виждаме това - това е единият от сблъсъците, а няколко вече минаха”, смята той.

“При всички случаи най-накрая ще имаме договаряне на нов световен ред. Ще има записани споразумения, които ще се изпълняват”, добави още доц. Георги Чанков.

Във финала на разговора той предположи, че след глобализацията вероятно ни чака “някакъв обновен регионализъм”.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фалира

    160 15 Отговор
    "Европейският съюз е основният губещ от това, което става в момента"

    ЕС не знае къде се намира. Русия ще си постигне своето, САЩ и Китай печелят от събитията...а Европа я чака икономически крах и разпад.

    Коментиран от #3, #6, #24, #50

  • 2 Грульо

    108 5 Отговор
    А дано, ама да не се окаже, че всички играят заедно за Големото зануляване на добитъка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КО РЕЧИ КО

    31 33 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХМЕ ЗАЩО ВСИКИ „МИСКИ И ПЛЕЙБОЙКИ” СА ЗАВЪРШИЛИ УНСС😀😀

    Коментиран от #40

  • 5 Елена

    87 12 Отговор
    Доцент Георги Чанков е един от най-умните българи в момента.
  • 6 Давай

    39 10 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фалира":

    Нищо против написаното от теб, но обясни как Сащ и Китай печелят от всичко? Обоснови се.

    Коментиран от #20

  • 7 Баце

    80 9 Отговор
    Европа е една "стара госпожа" с мнооого пари, което си мисли, че всичко се купува и продава, е греши, сега от Изток законно, чисто търговски Русия ще печели от нея повече отколкото тя, а от Запад като в 90-те мутренски ще и "предлагат защита" и "въоръжение" плюс "суровини" на петорни цени и няма не искам, няма недей - както беше лигити на ВИС и СИК "Елате вие при нас, да не идваме ни при вас".
    И едните и другите ще я ушушкат като църковна мишка.
    Всички приказки за ценности и дрън, дрън свобода са лицемерие, и "елита" не е да не го знае, но не му пука за 500 млн. балъци.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дърт Вейдър

    109 4 Отговор
    Някой пита ли ви дали искат да сте с Германия в ПСВ,после някой пита ли ви дали искате с Хитлер???Или пък някой да е питал българина дали иска във Варшавския договор.И за Демокрацията не ви питаха нито за НАТО.И СЕГА НЯМА ДА НИ ПИТАТ.
  • 10 до 2 години

    75 9 Отговор
    До 2 г северен поток ще заработи, международната политика ще се орегулира всичко тръгва по стар стил но ние ще бъдем с празни джобове това ще е разлика, духаме супата жалко за дечицата ни

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пако

    78 5 Отговор
    ЕДИН ЧИТАВ АНАЛИЗАТОР,1 НА 100.РЕАЛИСТ ,А НЕ НАВЕДЕН ФАНТАЗЬОР. БРАВО.
  • 13 Грульо

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дух на хан Аспарух":

    Какво му трябва на човек?
  • 14 БЪЛГАРЧЕ

    71 4 Отговор
    Простички истини казани на разбираем език.Тук няма нито русофилки нито американофилски, нито пък еврофилски тези.Това е самата истина, войната в Украйна е поредната за преразпределение сферите на влияние с цел докопване до ресурсите на планетата.Жалко е че загиват невинни хора но това е в резултат на определени желания и амбиции.
  • 15 не може да бъде

    28 11 Отговор
    "Обновен регионализъм"...г-н Чанков вероятно не смее да каже какво се скрие зад този термин..но някои вече изплюха камъчето.В ЕС виждат вече че те нямат бъдеще в този модел и този състав и според някои експерти вече се готви разделяне на ЕС на две части -Съюз на нациите и Съюз на конфедерециите. Ние ще бъдем в Съюза на конфедерациите като народ и държава ,които са провалене и неспособни да се управляват сами -макар че ние и сега нямаме собствено управление!?Това е по-скоро оценка за кадърност -според "европейските" разбирания .Интересно е какво се влага като съдържание в този Съюз на Конфедерациите -това изглежда ще бъде ново парцелиране по етнически признак според разбиранията на сахибите от ЕС.Т.ака напр.Южна добруджа ще влезе в някаква регионална конфедерация с част от Румъния и Молдова с център Констанца,Пиринският край заедно с РСМ и други с център Скопие,Помашкият край /това понятие вече се официализира!/ заедно с Кърджалии и Хасково и Европейската част на Турция/Турция ще бъде вкарана в някаква форма на интеграция/ и т.н....Това не е майтап!Убеден съм че в скоро време -най -вероятно след свършването на войната в Украйна /която ще завърши фатално за т.н.украинство /- ще се даде по-голяма гласност на тези идеи!

    Коментиран от #46

  • 16 Руснаци срещу украноруснаци

    10 14 Отговор
    Трета световна война! А ако стане българи срещу вардарскибългари ще е четвърта световна, така ли да се разбира?

    Коментиран от #28, #41

  • 17 Вие сте бунаци

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "до 2 години":

    Чакай бе, ти нали имаш южен поток?Какво си заревал?
  • 18 хо хо хо

    5 48 Отговор
    копейкаджиите квичат на умряло

    Коментиран от #23

  • 19 Петров

    40 3 Отговор
    Добре е да се видят анализите и на Валентин Вацев, че и на проф. Иво Христов при Васил Василев. Не давам линкове, щото Факти ме реже като кисела краставица. Много хубави неща говори и Григор Сърийски, за независимата западна преса да не говоря. У нас само Дойче Веле. Гледайе и изявите на Клисарски , председател на партия пряка демокрация. Е да не пропуснете и Соломонча и Плевналиев за десерт. Те са върхът на нашата демократична мисъл.
  • 20 00014

    31 3 Отговор

    До коментар #6 от "Давай":

    САЩ - печалби от ново продадено оръжие, газ и петрол. Европа кляка. Китай - подпомага с икономически отстъпки Зап. Европа. Участва във възстановяването на районите на бивша Украйна. И САЩ и Китай физически не са засегнати, а само продават. Европа купува, ако иска да оцелее.
  • 21 11111

    6 38 Отговор
    Свтована война има само в кухата ти кратуна,що давате гласност на такива анонимни маргинали не знам

    Коментиран от #43

  • 22 Анализатори бол

    11 34 Отговор
    "Европейският съюз е основният губещ"
    Логично е, ако войната се води на границите на ЕС, точно ЕС да е потърпевш. Става въпрос за пари, а ЕС има пари...
    сигурността е по-важна и ако се спечели повече сигурност срещу пари, това е добра сделка... И още нещо което ЕС спечели е обединение.....безценно!!!
    И е очевидно, че основният губещ е Русия.......

    Коментиран от #26

  • 23 Анонимен

    14 3 Отговор

    До коментар #18 от "хо хо хо":

    Прочети статията, а не зацикляй все с едно и също!

    Коментиран от #36

  • 24 LOSHIA

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фалира":

    А бре ти като пишеш,възможно ли е да използваш малко разсъдък, макар и за кратко?
  • 25 kjl

    23 1 Отговор
    Браво, най-после едно смислено интервю! Има умни хора, които разбират детаелите и ги обясняват простичко и разбираемо. Който иска да разбере и осмисли ситуацията, ще го направи. Другите ще платят/платим много висока цена.
  • 26 Обективно

    26 2 Отговор

    До коментар #22 от "Анализатори бол":

    Има една българска поговорка че,,пилците се броят на есен ".Да видим с тия пари дето уж ги има ЕС какво ще може да си купи.

    Коментиран от #33

  • 27 Кинжал

    38 2 Отговор
    Точно така, това е един разумен коментар по темата. Ясно е, че Европа пак ще купува руски ресурси , но вече замаскирани като някакви други, както правят с втечнения газ който пак идва от Русия, но се продава като щатски. По същия начин е и азерският газ, който в голямата си част е руски. Не можаха да превземат Сирия и да свалят Асад с помощта на ислямска държава, за да прекарат катарския газ към Европа и сега нямат друга алтернатива. Големият въпрос , всъщност е, защо трябва да има друга алтернатива при положение, че руските ресурси са най-евтините и ще си останат такива и колко безмозъчен трябва да си, за да го правиш и да се самоубиваш?!
  • 28 LOSHIA

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Руснаци срещу украноруснаци":

    Не няма да има трета ,нито четвърта световни войни!Ще има локална ,тук България! На нормалните срещу простащината!!! И ТЯ ЗАПОЧВА!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Йдкие

    3 12 Отговор
    плредния дървен философ

    Коментиран от #44

  • 31 хихи

    22 4 Отговор
    Трябва да бъде установен Нов световен ред!
    Нещо от което ме е притеснява е че пак ще останем от страната на Булката.
  • 32 Българин

    22 1 Отговор
    Боже , помогни на братушките-руснаци !
  • 33 LOSHIA

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Обективно":

    ВСИЧКО КАКВОТО ПОИСКА И ОТ КЪДЕТО СИ ПОИСКА!!!...............ЗАПИСВАЙ!!!!

    Коментиран от #38

  • 34 MILTEN

    3 16 Отговор
    Е НАЙ СИ ПАДАМ, БИВШИ КОМУНИСТИ ДА МИ ОБЯСНЯВАТ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

    Коментиран от #42

  • 35 Анавв

    18 0 Отговор
    Нов ред но без хегемонията на САЩ и пропагандиране на фашизма! За съжаление печели Турция ,а ние сме на страната на губещите !
  • 36 LOSHIA

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Статията е написана от такъв като тебе и за такива като тебе!
  • 37 ИВАН

    8 5 Отговор
    Какъв нов световен ред бе мишки нещастни, на много умни се правите, Божествения ред и Природата - това са нещата към които трябва да се придържаме, а всичко останало е от сатаната
  • 38 айде бе

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "LOSHIA":

    Няма хартия и мастило да печата евро....
    Сега казват, рублата била на мода....
  • 39 Браво

    18 2 Отговор
    Браво на доц. Георги Чанков!
    Каза много истини,защото е ерудиран човек ,за разлика от мисирката срещу него!
    Не може да се смяташ за добър журналист и да водиш разговор по геополитически теми , без поне малко да познаваш материята.
    Вижда се , че журналистиката в нашата страна се ползва като изтривалка за либералната пропаганда.
    Колкото пъти мисирката подхвана с "моралната загуба " на Русия толкова повече се смаляваше след основателните доводи на доцента.
    Тя моля ти се ,не знаела кой е Хзаин
    Ами да пита американските икономисти-те всяка седмица следят обзорите на фонда Хазин за американската и европейската икономика..
    С една дума мисирките се оказаха наистина напълно некомпетентни ,по който и въпрос да ги хване човек и само се иазлагат!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Отговор

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Руснаци срещу украноруснаци":

    За да разбере човек все пак трябва да има малко умствени възмоижности,които при теб липсват.
    Доцента иска да каже ,че в Украйна се води война не между Украйна и Русия ,а между глобалистите/западния свят / и консерваторите и промоишления капитал /источния свят/.
    След която война ще има 5 или 6 зони на влияние/икономически зони/.
    Това ще са Китайска, САЩ ,Евразийска /начело с Русия/, Индийска /Индия заедно с прилежащите и държави/,и Бразилска /Латинска Америка и Южна Аррика/
  • 42 Отговор

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "MILTEN":

    Това с пазарната икономика по добре бързо да го забравиш.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Балък

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Йдкие":

    Йдкие -поредния oligofren
  • 45 Всеки разумен човек го вижда

    7 0 Отговор
    САЩ може да се опитат да проведат втори план "Маршал" за възстановяване на Европа, стига да успеят да се справят с новата "петро рубла". Иначе и тях ги чака глад. Предвид сегашните им лидери, е повече от възможно. Ние да му мислим. Но поне малко или много сме привикнали с мизерията, а западноевропейците ще извият на умряло.
  • 46 Пффф

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "не може да бъде":

    Поне да си беше свалил смешната шапчица,преди да се изокаш по българските земи ........
  • 47 Обратното

    6 0 Отговор
    Западна Европа е владяла света благодарение на безогледното ограбване на ресурсите на Америка, Африка и Азия. От погрешна предпоставка не може да стигнеш до правилен извод.
  • 48 BTW

    0 1 Отговор
    Не мога да разбера Канада за кого си падят гозовите ресурси, които са над 2 пъти по-големи от тези на Русия. Да прекарат тръбопровод по дъното на Атлантическия океан до метрополията.
  • 49 Уважаеми доц. Чанков

    6 2 Отговор
    Мога само да ви поздравя за коментара защото вие разбихте фабриката за илюзии и философски разглеждате нещата в разрез с разиграващата се заблуда да не обидим кандидатите за приза Властелин на времето , обичай Америка, те са братята всичко по света,
  • 50 нснс

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фалира":

    че с какво печели сащ от войната и тя е губещта те ще бъде отблъсната от света .
  • 51 Вуцата

    0 2 Отговор
    Този "доцент" работеше крупие по корабите. Като се знае и фактът, че в катедрата им, всички професори (без един) са преминали през Московския държавен университет за международни отношения... Изобщо не бих си направил труда да го слушам.