Отидете към основна версия

7 962 169

Русия изтегля войските си от Киев

  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • руски войски-
  • сащ-
  • разузнаване-
  • пентагона

Това обаче далеч не означава, че войната е приключила

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия е започнала да изтегля част от своите войски, разположени близо до Киев, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на информация на американското разузнаване.

Днес в Истанбул бе постигнат напредък в преговорите между Украйна и Русия за спиране на огъня. Киев обяви, че ако получи гаранции за сигурността си, ще се откаже от присъединяването към НАТО – въпрос, по който Русия е твърдо против. Руските сили, които сега се оттеглят от някои райони на север, ще се съсредоточат на юг и изток, предадоха от Пентагона. САЩ вече наблюдават тези движения в ход, включително руски батальонни тактически групи, напускащи околните на Киев райони. Руското министерство на отбраната заяви във вторник, че е решило „драстично да намали бойните действия“ в посока Киев и Чернигов.

САЩ обаче посочват, че това изтегляне не е окончателно. Въпреки че Русия обеща драстично да намали боевете, военни експерти посочват, че войната в Украйна далеч не е приключила. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън не е видял „признаци за истински сериозно отношение” на Русия за постигане на мир след инвазията ѝ в Украйна. Блинкън заяви това при посещение в мароканската столица Рабат. Американският първи дипломат добави, че Москва трябва да прекрати агресията си веднага и да изтегли силите си от Украйна.

Русия получи в Истанбул от Украйна ясно формулирана позиция и предложения, които ще бъдат проучени и представени пред руското държавно ръководство. Това каза пред журналисти след края на руско-украинските преговори в турския мегаполис ръководителят на делегацията на Русия Владимир Медински. "Получихме от Украйна предложения за разглеждане, нейната ясно формулирана позиция за включването им в договор. Тези предложения ще бъдат разгледани в скоро време и ще бъдат представени на президента Путин. Тогава ще бъде даден съответният ни отговор", отбеляза Медински, който е помощник на Путин. Ръководителят на руската делегация каза, че страната му е получила от Украйна писмени предложения, потвърждаващи нейния стремеж към неутрален и безядрен статут. По думите му предложенията включват отказ от производство и разполагане на всички видове оръжия за масово поразяване, както и забрана за разполагане на украинска територия на чуждестранни военни бази и войски, предаде ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: