Отидете към основна версия

1 126 39

Норвежки съдия ще води разследването на нарушенията на правата на човека, извършени от Русия

  • норвегия-
  • съдия-
  • права на човека-
  • русия-
  • украйна-
  • извършени-
  • нарушения

Ерик Мьосе е назначен за председател на неотдавна създадената независима международна разследваща комисия

Снимка: Shutterstock

Съветът на ООН по правата на човека назначи днес норвежки съдия, който е заседавал в няколко международни трибунала, за ръководител на разследването на нарушенията на правата на човека, извършени от Русия по време на войната в Украйна, предаде "Франс прес".

Ерик Мьосе, бивш съдия от Върховния съд на Норвегия и Европейския съд по правата на човека, който ръководеше и международния наказателен трибунал за Руанда, е назначен за председател на неотдавна създадената независима международна разследваща комисия.

Председателят на Съвета на ООН по правата на човека, Федерико Вилегас, назначи и другите двама членове на разследващия екип: Ясминка Джумхур, омбудсман по правата на човека в Босна и Херцеговина и Пабло де Грейф от Колумбия, специален докладчик на ООН за насърчаване на истината, справедливостта и обезщетенията.

Съветът на ООН по правата на човека одобри на 4 март резолюция за създаване на международната комисия за разследване на нарушенията на човешките права и на хуманитарното право в Украйна след руската инвазия.

В текста на проекторезолюцията, представен от Киев, се осъждат “нарушенията на човешките права и посегателствата срещу тези права в резултат на руската агресия“ и се настоява за бързо изтегляне на руската армия. В него се иска спешното учредяване, с първоначален срок от една година, на „ независима международна разследваща комисия“, най-високото ниво за разследване на Съвета.

Тримата разследващи ще бъдат натоварени със задачата да „събират, обобщават и анализират доказателства за нарушения“ на човешките права и на международното хуманитарно право в резултат на войната в Украйна и да идентифицират отговорните за тези нарушения, за да бъдат изправени пред съда, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: