Отидете към основна версия

6 364 63

Русия принуждава украинци да воюват срещу собствената си държава

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • луганск-
  • донецк-
  • мобилизация-
  • военна мобилизация-
  • киев-
  • война-
  • днр

Русия извършва насилствена военна мобилизация

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерството на външните работи на Украйна протестира срещу набирането от Руската федерация на войници за военна служба в Автономна република Крим и град Севастопол, както и срещу мобилизирането на украински граждани, живеещи във временно окупираните територии.

От 1 април до 15 юли 2022 г. в Русия се провежда поредната пролетна наборна кампания, която държавата-окупатор също ще проведе във временно окупираните територии на Украйна в нарушение на нормите на международното хуманитарно право. От 2014 г. насам руската окупационна администрация вече е набрала за служба във въоръжените сили на РФ около 34 000 жители на Крим, някои от които са били насилствено въвлечени във военните действия срещу Украйна.

Обръщаме внимание на факта, че на фона на продължаващата война с Украйна Русия увеличи броя на хората, които ще бъдат призовани на служба в рамките на пролетната наборна кампания, обявиха от външното ведомство на Украйна. Военно престъпление на Русия е насилствената мобилизация от Русия на населението на части от Донецка и Луганска области, които не са контролирани от украинското правителство, както и на териториите на Украйна, временно окупирани от Русия след 24 февруари, и принуждаването на тези украински граждани да воюват срещу собствената си държава от руска страна. Подготвяйки се за коварната атака срещу Украйна, Русия започна на 19 февруари т. нар. „обща мобилизация“ в териториите, които не са контролирани от правителството на Украйна, а по-късно удължи възрастовата граница до 18-65 години, за да увеличи броя на мобилизираните.

Русия насилствено изпраща мобилизирани украинци в зоната на бойните действия без никакъв контакт с роднините им. Считаме за особено цинична мобилизацията от страна на Русия на украински граждани, които напускат зоната на военни действия по хуманитарни коридори. Ясно е, че с тези незаконни действия режимът на Кремъл се опитва да компенсира безпрецедентните загуби, претърпени от руските нашественици по време на въоръжената инвазия в Украйна. Руските власти имат остра нужда от набиране и мобилизиране на войски за бойни действия на територията на нашата държава. Подчертаваме, че съгласно международното хуманитарно право на държавата-окупатор е забранено да принуждава защитени лица да служат в нейните въоръжени или спомагателни сили, както и е забранено да упражнява натиск или пропаганда в полза на доброволното записване в армията.

Въпреки публикуваните факти за пленени и загинали украински граждани от временно окупирания Крим, както и от някои части на Донецка и Луганска области, информацията за участието им във войната срещу Украйна внимателно се укрива и се отрича от руските власти. Руската федерация трябва да отмени незаконното военно набиране във временно окупираната територия на Автономна република Крим и град Севастопол, да спре мобилизирането на населението на Крим, Донецка и Луганска области, да премахне всички причинени с това последствия и да осигури стриктно спазване на международните си задължения като държава-окупатор. Призоваваме международната общност да осъди тези действия на Русия, да поиска от нея да изтегли своите сили и ресурси от територията на Украйна и да демонстрира конструктивна позиция в преговорите с цел възможно най-бързо възстановяване на мира, призоваха от Министерство на външните работи на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: