Отидете към основна версия

10 826 134

Русия отправи страшна заплаха към британската армия

  • руска армия-
  • великобритания-
  • руски посланик-
  • оръжуя-
  • оръжия-
  • война-
  • русия-
  • андрей келин-
  • азов

Ще станете легитимна цел на нашата армия, каза руският посланик в Лондон

Снимка: БГНЕС/ EPA

Британските далекобойни артилерийски оръдия и противокорабни системи, чиято доставка беше обявена от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, ще станат легитимни цели на въоръжените сили на РФ, ако попаднат в Украйна. Това съобщи пред ТАСС руският посланик във Великобритания Андрей Келин.

„Всяка доставка на оръжия дестабилизира, особено тези, за които говори британският министър на отбраната Бен Уолъс. Те влошават ситуацията, правят я още по-кървава. Това, очевидно, са нови, доста високопрецизни оръжия. Разбира се, те ще да бъдат законни мишени за нашите въоръжени сили, ако преминат украинската граница“, каза той. Келин обърна внимание на "предубеденото възприемане" на хода на военните действия в Украйна от Обединеното кралство. „Имам чувството, че в Лондон идеите за това, което се случва в Украйна във военно отношение, се формират от бравурните доклади на Министерството на отбраната на Украйна и украинското ръководство. Ако погледнете картите, които сега се публикуват тук във вестници и списания, те наистина са взети изключително от украински източници. Там все още се смята, че батальон "Азов" е на път да освободи Мариупол, че в района на Луганск силите на народното опълчение не са напреднали никъде и все още стоят неподвижно", добави посланикът.

Келин изрази мнение, че действията, предприети от британското правителство по отношение на събитията в Украйна, целят допълнително ескалация на ситуацията. „Британските власти създават картина, каквато очевидно я виждат от бункера на Зеленски. И въз основа на тези идеи се вземат решения, правят се изявления, които като цяло противоречат на реалността - че на Украйна все още трябва да се дадат повече оръжия и тогава ще настъпи повратен момент и няма нужда да се водят преговори сега", каза ръководителят на руската дипломатическа мисия. „Това е щраусова позиция, това е опит да се скрие главата в пясъка от безсилие и сляп гняв. Тези грешни решения са много опасни, защото целят продължаване на конфликта, нежелание да се работи в полза на споразумение. Те свидетелстват за желанието да навредят на нашата страна колкото е възможно повече, каза дипломатът. Западняците, преди всичко, англосаксонците, "убиват" преговорите, настройвайки украинските преговарящи за неприемливи, неразумни и откъснати от реалната позиция предложения, от това, което се случва на терена"

Руският посланик отбеляза, че украинските власти всъщност са прехвърлили контрола върху ситуацията на своите западни партньори. „В скорошно интервю посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан отбеляза, че украинското ръководство не иска самостоятелно да взема никакви политически решения, а би искало такива решения да се вземат за него, най-вече от американците“, каза той. Руският дипломат подчерта, че „решенията и идеите, изразени в частност от британското ръководство, са насочени към влошаване на ситуацията, към по-нататъшна ескалация“. „Колкото по-далече са географски от конфликта, толкова по-радикална е позицията“, заключи Келин.

Руският посланик информира, че организаторите на турнира Уимбълдън настояват руските тенисисти да осъдят спецоперацията в Украйна, като в противен случай ги заплашват с недопускане до състезанието. Той допълни, че в кралството се регистрират случаи на прояви на "битова русофобия". „Атмосферата е доста тежка“, подчерта дипломатът, като посочи недопустимостта на дискриминация спрямо руснаците но национална основа. Келин обърна внимание и на факта, че британската преса, когато описва събитията в Украйна, предпочита "да не забелязва престъпленията на бойците от националния батальон "Азов". „Тук отначало се споменаваше, че батальонът „Азов“ е лош, че са фашисти. Но на следващия ден се появиха материали, че те са истински патриоти на Украйна, че се бият за Украйна. Това е картината, представена на народа на Великобритания, те не знаят за зверствата и престъпленията, извършени от батальон "Азов" в Мариупол", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 120 гласа.

Свързани новини