Отидете към основна версия

1 500 54

Зеленски ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН

  • зеленски-
  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • масови-
  • убийства-
  • зверства-
  • буча

Той прогнозира, че ще бъдат открити още по-лоши случаи на масови убийства на цивилни от руски войски

Снимка: БГНЕС

Украинският президент, Володимир Зеленски, каза, че ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН днес като прогнозира, че ще бъдат открити още по-лоши случаи на масови убийства на цивилни от руски войски, предаде Ройтерс.

Сесията на Съвета за сигурност трябва да разгледа украинските обвинения за убийството на цивилни от руски войници в Буча, северозападно от Киев, след откриването на стотици тела, някои от които вързани и застреляни от близко разстояние.

Русия категорично отрече обвиненията, наричайки ги "престъпни провокации" и заяви, че ще представи "емпирични доказателства" на Съвета за сигурност, че нейните сили не са участвали в зверства.

Украинският лидер вече говори чрез видеовръзка пред доста асамблеи - включително и Конгреса, британския парламент и Европейския парламент.

„Бих искал да подчертая, че се интересуваме от най-пълното, прозрачно разследване, резултатите от което ще бъдат известни и разяснени на цялата международна общност“, каза Зеленски във видео обръщение.

В Буча, където бяха открити масови гробове и тела, след като Украйна си върна града от руските сили, бяха убити най-малко 300 цивилни, каза Зеленски.

„И това е само един град: една от многото украински общности, които руските сили успяха да превземат“, каза той. „Сега има информация, че в Бородянка и някои други освободени украински градове броят на жертвите на окупаторите може да е дори много по-голям“.

Украинските власти твърдят, че са възстановили контрола над цялата Киевска област и други области, след като Русия обяви, че е изместила целите си от Киев и Чернигов на север, за да осигури контрол над целия източен регион на Донбас.

В интерес на Украйна беше да има "хиляди журналисти там. Колкото е възможно повече! Нека светът види какво е направила Русия", добави той.

Той каза, че руските сили не са скрили случилото се в Буча, но биха могли да го направят и на други места, които са окупирали.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: