Last news in Fakti

19 Април, 2022 11:42 3 184 21

Ограничиха правото на вето в Съвета за сигурност

  • съвет за сигурност-
  • вето-
  • оон-
  • сигурност-
  • сащ-
  • русия-
  • китай

Вашингтон подкрепя резолюцията

Ограничиха правото на вето в Съвета за сигурност - 1
Снимка: Shutterstock

Лихтенщайн ще свика заседание на Общото събрание на ООН днес, за да обсъди проект за резолюция, според който ако някой от петте постоянни членове на Съвета наложи вето, то той трябва да оправдае използването му. Вашингтон подкрепя резолюцията, предаде АФП, съобщи БГНЕС.

Това е стара идея, целяща да накара постоянните членове на Съвета за сигурност да намалят използването на правото си на вето. Предложението получава нов живот заради инвазията на Русия в Украйна. Правото на вето на Москва ѝ позволи да блокира действията в Съвета за сигурност, който трябва да се намесва в такива конфликти като гарант за глобален мир, както е определено от Устава на ООН. Свикването на заседанието, подкрепено от около 50 държави, включително Съединените щати, но и от нито един от останалите четири постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, Китай, Франция и Великобритания. Съветът за сигурност има и 10 непостоянни членове, които нямат право на вето.

Текстът на предложението, което предстои да бъде обсъдено, предвижда свикване на 193-те членове на Общото събрание „в рамките на 10 работни дни след налагането на вето от един или повече постоянни членове на Съвета за сигурност, за да се проведе дебат по ситуацията“. Сред съавторите, които са се ангажирали да гласуват за текста, са Украйна, Япония и Германия, като последните две се надяват да получат места като постоянни членове в евентуално разширен Съвет за сигурност с оглед на тяхното глобално политическо и икономическо влияние. Позициите на Индия, Бразилия или Южна Африка и други претенденти за потенциално постоянно място все още не са ясни.

Франция ще подкрепи предложението, а как ще гласуват Великобритания, Китай и Русия, чиято подкрепа би била от решаващо значение за такава противоречива инициатива, не е ясно. От първото използвано някога вето – от Съветския съюз през 1946 г. – Москва го е използвала 143 пъти, далеч повече от САЩ (86 пъти), Великобритания (30 пъти) или Китай и Франция (по 18 пъти). „Ние сме особено загрижени от срамния модел на Русия да злоупотребява с правото си на вето през последните две десетилетия“, каза в изявление посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд. "Приемането на резолюцията от Лихтенщайн "ще бъде значителна стъпка към отчетността, прозрачността и отговорността на всички" постоянни членове на Съвета за сигурност", добави тя. Франция, която за последно използва правото си на вето през 1989 г., още през 2013 г. предложи постоянните членове колективно и доброволно да ограничат използването на ветото в случай на масови зверства.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    45 3 Отговор
    Лихтенщайн?!
    Хахахахахааааааааа
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    44 2 Отговор
    Лихтенщайн свиква и предлага😀😀😀
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    49 5 Отговор
    Колко ли човека от сград на ООН могат да открият Лихтенщайн на глобуса ‼️‼️‼️

    Коментиран от #9

  • 5 Зззз

    39 9 Отговор
    Всичко що е угодно на престъпните кравари е "добро" за другите искат ли или не.Конниците на Апокалипсиса едва се удържат вече

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Разграждане

    47 6 Отговор
    Още сриват ООН. Но с техните камъни - по техните глави. Нагло-саксите ще прокарват своите интереси без вето, но същото ще могат да правят и Русия и Китай. ООН върви към тотален разпад.
  • 8 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    Някой май е бягал от часовете с време на глагола ‼️‼️‼️‼️
    Иначе щеше да знае разликата между "изчукаха я" от "ще я чукат" /за кола става дума /
  • 9 гост

    8 31 Отговор

    До коментар #4 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Явно ще бъдеш много учуден , ама в Лихтенщайн има повече банки от цялата измислена федерация и също седалища на повече международни организации от същата , така че в ООН много добре знаят къде е Лихтенщайн , виж за Курск или Воронеж силно се съмнявам !!! Въобще за всички , различни от Москва , може да се каже !! И не ги и интересува , щото знаят , че завинаги са извън местата , които имат значение !!

    Коментиран от #14

  • 10 Пако

    31 2 Отговор
    ЗАКРИВАААЙ РОКФЕЛЕРОВАТА СЕДЯНКА,ЗА НИЩО НЕ СТАВА. ДОКАЗАНО.
  • 11 Иванов

    20 2 Отговор
    Руснаците спасиха от фашизма света и напълно заслужено имат право на вето.
  • 12 пьешу

    16 1 Отговор
    все повече коментари се чуват, включително в женева, че тая организация върви към закриване. вероятно това е поредна стъпка в нея посока...
  • 13 Съобщение на МВнР

    8 1 Отговор
    на Лихтенщайн: Вчера вечерта, в питейно заведение, двама пияни българи от Перник пребиха полицията и армията на Лихтенщайн
  • 14 Чеп

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Както добре се вижда в момента,банки и хартия не стават ни за ядене,ни за пиене.Още по-малко банките топлят, движат камионите и влаковете.Седи гледай мача и като огладнееш ходи до Лихтенщайн Житницата на Европа,ама ще се учудил като видиш,че има само банки и камъни.

    Коментиран от #17

  • 15 де факто

    2 19 Отговор

    До коментар #5 от "Зззз":

    Русия трябва да бъде изхвърлена от ООН.Тази престъпна държава с престъпния им режим нямат място сред останалия свят.Русия е терористична и престъпна държава и трябва да бъде подложена на пълна изолация и под тотално ембарго.Света даже много леко подхожда за момента.
  • 16 ЛЮКСИТАТА СА СААМО МАСОНИ ТАМПЛИЕРИ

    8 0 Отговор
    ГРАБЕЩИ ОТ СВЕТА НУЖНО ИМ Е ОСВОБОЖДАВАНЕ.
  • 17 МРГ

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "Чеп":

    Точно русофилски слугинаж да напише подобно нещо е повече от комично.За вас и руснаците май ще остане само да пасете трева и да пиете петрол.
  • 18 Тенденция

    6 2 Отговор
    ООН върви към саморазпускане, което е логично и правилно. Превърна се в махленски клюкарник,с който никой не се съобразява защото се знае, че не е независим.

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    1 9 Отговор

    До коментар #18 от "Тенденция":

    Кажи кога горе долу ще се разпусне,че нещо мокрите ви сънища стават все по-жалки.Това да не ти е СССР ,че да се разпадне или вече разпадащата се Русия ?
  • 20 Адолфо

    8 0 Отговор
    До Гост/илницата която защитава Лихтенщайн и си мисли че, никой не знае нищо за.... Русия.Банки имали биле?Гостенино...ти явно не си разбрал че,богат е не този с печатаните банкноти,богат е този със стоката насреща.. но кой да ти го каже?
  • 21 Аз, Клавдий

    7 0 Отговор
    Ако не е ясно на някой, Съвета за сигурност на ООН е последната преграда, щатите да започнат световна война, като се скрият зад гърба на послушните и зависими мнозинства. С цел да разрушат Европа, унищожат Русия и да са господарите на света. В САЩ има достатъчно малоумни и склеротизирали политици, които мислят, че това е възможно. И нищо няма да ги спре. Които умре в началото на войната, ще е късметлия. Това ни готвят инициаторите на войните в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, където загинаха милиони невинни граждани. Какво го диреха американците в тези страни? И лъжеха в ООН за химически оръжия, но това не мина пред Русия? Къса ли ви е паметта или мозъкът ви е промит? Или и двете?