Отидете към основна версия

4 468 24

Лидерът на "Ал Кайда" възкръсна във видео, опровергаващо слуховете за смъртта му

  • ал кайда-
  • айман аз зауахири-
  • мускан хан-
  • хиджаб

Новото видео поражда тревога за евентуално присъствие на "Ал Кайда" в Афганистан и подчертава опасенията във връзка с ангажимента на управляващите талибани да се борят срещу терористичните организации

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда" - Айман аз Зауахири се появи във видео, в което възхвалява индийска мюсюлманка, възпротивила се през февруари срещу забрана за носене на хиджаб. Записът е първото доказателство от години, че Зауахири все още е жив, предаде Асошиейтед прес.

Видеото беше публикувано вчера и преведено от организацията SITE, занимаваща се с проследяване на онлайн дейността на екстремистки групи. На записа Зауахири хвали Мускан Хан, възпротивила се срещу забрана за носене на хиджаб в училищата в индийския щат Карнатака.

От видеото не може да се разбере точното местоположение на лидера на "Ал Кайда", за когото от над две години се разпространяват слухове, че е мъртъв.

От предишни видеоматериали с него не ставаше ясно кога са били направени, а това подхранваше спекулации, че здравето му се е влошило и дори, че той е мъртъв.

Новото видео поражда тревога за евентуално присъствие на "Ал Кайда" в Афганистан и подчертава опасенията във връзка с ангажимента на управляващите талибани да се борят срещу терористичните организации и да не им дават място в страната, посочва АП.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: