Last news in Fakti

31 Юли, 2022 13:00 4 138 49

"Не на хиджаба": бунтът на жените в Иран

  • хиджаб-
  • иран-
  • жени-
  • мюсюлманки-
  • ислям-
  • бунт-
  • права на жените-
  • човешки права

Все повече жени в Иран се обявяват против задължението да носят хиджаб

"Не на хиджаба": бунтът на жените в Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-рано този месец в Иран отбелязаха официалния ден на хиджаба. Много жени обаче се включиха в кампанията No2Hijab ("Не на хиджаба") и се разходиха по улиците, без да покриват главите си. Активистката и журналистка Масих Алинеджад призова иранките да се опълчат на режима.

Глоби и арести грозят протестиращите

Една от жените, която публикува в социалните мрежи свой видеоклип без хиджаб, е 21-годишната Наси Сандиех. Няколко дни след това тя е арестувана в дома на родители ѝ. Пусната е под гаранция 10 дни по-късно срещу сума, равняваща се на около 13 000 евро. Не е ясно дали и кога семейството ѝ ще получи парите обратно. "Жените, които се появяват публично без кърпа за глава, знаят, че ще бъдат наказани, ако ги хванат", казва иранската журналистка Молуд Хаджисаде пред ДВ.

Журналистката е арестувана неколкократно за критичните си текстове срещу потушаването на протестните движения в Иран. Наскоро Хаджизаде дори беше осъдена на една година затвор, но малко преди да влезе в затвора, тя успя да напуска Иран и в момента живее в Норвегия. "Нежеланието да се покрива косата не е нещо ново в Иран. Случилото се сега обаче има по-сериозна тежест. За пръв път толкова много жени протестират в един и същи ден срещу задължението да бъдат забрадени. Не беше групов протест, но беше стъпка в посока на организирана акция. А точно от това се страхуват властите в Иран. Затова и се опитват така да сплашат жените."

Моралната полиция не е само държавна

Носенето на кърпа, която покрива косата, е задължително за всички момичета и жени от Ислямската революция през 1979 г. насам. За изпълнението на закона следи моралната полиция - в училища, университети, държавни институции, банки, болници и по улиците. Въпреки това много жени в Иран се противопоставят на изискването и отказват да са забрадени. Властите в Техеран реагират на тихите протести с все по-сурови наказания. 25-годишната Ясаман Аряни например получи присъда от 16 години лишаване от свобода. Процесът срещу нея се води, след като на международния ден на жената - 8 март 2019 г. - Аряни раздаваше цветя на жените в техеранското метро и ги информираше за правата им, докато самата тя не носеше хиджаб.

"Строгите наказания не постигат желания ефект. Благодарение на интернет и десетките кампании в последните години, жената, която не носи хиджаб, е част от всекидневието на иранските жени в големите градове", казва Малуд Хаджизаде. "Много жени пускат хиджабите на раменете си или ги носят като шал на врата. Ако видят, че наближава патрул на моралната полиция, ги слагат отново."

Случва се и цивилни хора, които са особено консервативни, да влизат в ролята на морална полиция. По-рано този месец млада консервативна жена нападна друга, която отказва да сложи хиджаба си в автобуса, и я снима с телефона си, заплашвайки да изпрати видеото на полицията. В превозното средство се разразява спор, който е записан от редица пътници. Почти всички жени в автобуса защитават нападнатата и в крайна сметка принуждават консервативната нападателка да слезе на следващата спирка. Видеоклиповете от инцидента се разпространяват бързо в социалните мрежи, а още на следващия ден полицията арестува жената, която е отказала да си сложи хиджаба.

"Режимът умишлено се опитва да мобилизира поддръжнижите си срещу жените, които се съпротивляват на закона за хиджабите", казва адвокатката Мехрангиз Кар пред ДВ. "Винаги сме се борели срещу задължителното носене на хиджаб. Но желанията ни не са от значение. От Ислямската революция насам имиджът на жените играе важна роля в държавната идеология. Жена без хиджаб е символ на западния начин на живот и се разбира като своеобразна атака срещу ислямската култура."

Страх от ефекта на доминото

Кар вярва, че политическата система в Иран ще продължи да се придържа към тази пропагандна представа за жените - такива, които не просто носят хиджаб, но и са напълно подчинени. "Ако се огънат и позволят на жените сами да решават какво да обличат, това ще предизвика домино ефект на няколко нива. Жените ще се почувстват овластени и ще пожелаят да имат същите права, с които се ползват мъжете. Някои може и да се присъединят към протестни движения за свобода и демокрация."

Доклад на Световния икономически форум показва колко сериозна е половата дискриминация срещу жените в Иран. Страната се нарежда на 143 от 146 места в класацията "Gender gap" за 2022 година. В тази класация Световният икономически форум изследва равенството между половете в бизнеса, образованието, здравеопазването и политиката. Един от най-важните критерии е ролята, която жените играят в политическата система на дадена държава.

В Иран жените нямат място във властта. Не могат да бъдат и религиозни лидери. Не им е позволено да се кандидатират за президент. Не могат да бъдат част от съдебната система. Забранено им е и да участват в експертни комисии, да бъдат медиатори или адвокати. Едва 16 от общо 290 народни представители в Иран са жени - всяка една от тях е изключително консервативна и изцяло подкрепя режима в страната.

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 0 Отговор
    В тая жега си е за бунт.

    Коментиран от #6

  • 2 Рошко

    27 16 Отговор
    Има ли дойче зеле в Иран. И ще успеете ли да прокарате по пътя на пропагандата и там място за персийска пролет. Че вече няма откъде да се краде петрол и газ и положението почва да става не търпимо собствените ви народи ще ви изметат

    Коментиран от #14, #20

  • 3 То бива бива

    33 2 Отговор
    Ама климата се променя! Главите им завират с Тея пердета!

    Коментиран от #30

  • 4 уайтнoйз

    24 11 Отговор
    в иран може... в германия не може да протестират.. за нищо

    Коментиран от #8, #43

  • 5 Рошко

    8 11 Отговор
    Че и само с печатане на толари без покритие не се получава, и биткойн и той не става за ядсне
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    22 1 Отговор
    Фанатизмът по-силен ли е от разума?
  • 8 Калпазанин

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "уайтнoйз":

    Толкова са изкукуригсли че за да протестираш трябва да се регистрираш, егати и демокрацията

    Коментиран от #11

  • 9 Последния Софиянец

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Абе кво става с тебе?":

    Спокойно!Не съм ваксиниран.

    Коментиран от #10

  • 10 Ок пак добре

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Значи оня е пускал кьорфишеци!
  • 11 уайтнoйз

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    не е нещо фатално.. демократично ще преглътнат дребните недостатъци на прогреса, който както ни учи историята може и да е обратен :)

    Коментиран от #34

  • 12 санитар Куню

    6 7 Отговор
    слагайте намордниците!
  • 13 Одобрявам

    20 3 Отговор
    Браво на жените! Лицето и косата не са срамни неща. Хиджаби, бурки са знак, че жените са низши създания.

    Коментиран от #23, #38, #48

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Така

    14 6 Отговор
    Факти, добре е, че се интересувате от правата на жените, бихте ли ни уведомили, какво е положението с "хиджаба" в Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ??? Или там правата на жените не са нарушавани?

    Коментиран от #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 анти

    15 3 Отговор
    Има лесен начин, жените спират да вършат домакинска работа и да спят отделно. Бебетата бащите им да ги кърмят и да сменят памперси. След една година иранците сами ще подарят свобода на жените си:)

    Коментиран от #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 иран 1970

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Понякога е по-добре да замълчиш. Или ти смяташ, че жените са нещо като роби?
  • 21 123

    6 0 Отговор
    Е крайно време беше!
  • 22 Една

    13 1 Отговор
    Не ги разбирам мъжете им. Жените им са красиви. Защо се срамувам да покажат на света, че имат красиви жени? Разбирам да я забули и скрие че да не се вижда, че е грозна, саката или т.н., така крият че са бедни и само такива жени ги харесват. Но техните жени са хубави, а те ги крият все едно са грозотии. Защо бе мъже? Толкова ли ви е срам?

    Коментиран от #29, #31

  • 23 Религията на Бог

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "Одобрявам":

    А какво ще кажеш за идолите - икони с изображение на жена с покрита над главата си кърпа, която наричат дева Мария? Жената си е жена и не трябва да се бърка в мъжката работа!!! Тези слуги на Сатаната от Запада се възползват от слабата природа на жените като ги примамват, че жените могат да заместят мъжа (феминистки измислици) във всичко, но Не. Няма такъв свят!
  • 24 Учуден

    1 6 Отговор
    Защо сте сложили снимка на натовски войници напускащи Афганистан?
  • 25 Е и какво

    0 10 Отговор
    В Иран мъжете уважават и обичат жените си и заради опасността от Ковид им слагат бурки, както в ЕС всички носят намордници.
  • 26 Смърфиета

    1 9 Отговор
    Дойчо Велев няма особена разлика с израелските медий. Я си представете как в Израел горят ермолки и правят състезание по замерване шестолъчки с пликчета орина. Или как у нас транкексоални нодисти почват да ходят без гащи на Народния театър. Или на Петрова нива идва Несрин Кязимов с братя Юзеирови с чалми и ятагани и почват да обясняват на българите, че трябва да се потурчат. Иран има някакви традиций, някакви противоречия и различни наративи, но в едно общество всяка жаба трябва да си знае гьола. Кърпа на главата не е нещо кой-знае какво и може да се носи небрежно. Голям праз, че било задължително.
  • 27 Нека пак да ти отговоря.

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нека да пиша":

    Щом на толкова места го пишеш и то с такива подробности, трябва много да ти е харесало. Голям палавник си.
  • 28 Там е друго.

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Така":

    Онея са политкоректни и тези неща ги правят демократично, докато в Иран, не.
  • 29 Смърфиета

    3 8 Отговор

    До коментар #22 от "Една":

    Пусни си видео в ютюб от разходки в северен Техеран по стъргалото да видиш как забрадката е напасвана с тежки гримове, боя за коса, дънки, хората ходят, плюскат плодове конфитюр и всякакви сладки работи и се кефят на гледката от планината. А под тях кварталите са като Калифорния. Верно, тва са богатите квартали, но центъра на София, ще ти се стори тотална цигания.

    Коментиран от #33

  • 30 Смърфиета

    0 11 Отговор

    До коментар #3 от "То бива бива":

    Не бери кахър. Някои забрадки са направо от тюл. И са чиста проба моден аксесоар.
  • 31 Религията на Бог

    3 12 Отговор

    До коментар #22 от "Една":

    Няма и да ги разбереш! Хората имат морал и чест, ценности! Защо пък трябва да се показват на света? Кой е света и на кого е света? Вярващите в Бога живеят и заради отвъдния свят! За какво им е този свят? А показността, този свят или сън, който има край го любят само тези, които нямат страх от Бога. Най ми е чудно когато хора се обаждат от страна пълна с корупция,лъжи, морален упадък да дават съвети на други народи. Айде няма нужда! Не ви е работа да се бъркате.

    Коментиран от #46

  • 32 Смърфиета

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "анти":

    Има бащи, на които ще им допадне описаното от теб, но не пускат достатъчно мляко, простатата не е виме.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Смърфиета

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "уайтнoйз":

    Обратен прогрес е оксиморон. Обратното на прогрес е регрес. И не ни учи толкова историята, колкото съвремието, у индивидите, развили усещане за историчността на съвремието. Радвам се, че си развил това усещане, и ще е хубаво да работиш и с цел да се ограмотиш малко повече.
  • 35 Смърфиета

    2 8 Отговор
    Бабите и прабабите ми въобще не са носели забрадка. Дори съм се чудела как така забрадката закрива времето когато си сплитат косите на едни ми ти плитки, или когато ги мият с хума, едно време се продаваше хума в едни половин литрови пластмасови кутии не ходеха хората сами да я търсят. Защо този немец не насочи злобата си към японското кимоно?

    Коментиран от #37, #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Религията на Бог

    0 7 Отговор

    До коментар #35 от "Смърфиета":

    Запада много ги е страх от Исляма и от мюсюлманите. Защото в Исляма е Истината!

    Коментиран от #39

  • 38 Смърфиета

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Одобрявам":

    Аз мисля, че трябва да се забранят високите токчета, защото деформират костите на метатарса. И глоба 25 000лв за търгоците и 25 000лв. за тези, които носят, докато не се приеме закон, предвиждащ наказания с лишаване от свобода. Какво се занимавате с някакви невинни забрадки? Напротив, пазят от слънчев удар.

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Религията на Бог

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Смърфиета":

    Когато поп има брада няма проблем, когато дядо Коледа има брада няма проблем, но когато мюсюлманин има брада е терорист. Когато Запада дава кредити с лихви и поробва хората няма проблем, но когато Исляма забранява лихвата е проблем. Когато Запада използва голотата на жената в порнографията, в еротичното изкуство, като елитна компаньонка и стриптизьорка и печели от това, казвайки че това е свобода, а когато Исляма покрива голотата на жената, защитавайки я от грехове и съхранявайки нейните чест и морал е нещо много лошо?
  • 41 Религията на Бог

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Смърфиета":

    Много си прав! Токчетата са Сатаниски произведения.

    Коментиран от #45

  • 42 Религията на Бог

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Смърфиета":

    Исляма ми е познат, но още го изучавам. Исляма е знание!

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Религията на Бог":

    На добър час, щом си тръгнал по пътя на познанието, което ранните ислямските поети с право оприличават на огнена вода.
  • 45 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Религията на Бог":

    Аз съм жена.
  • 46 Учителка

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Религията на Бог":

    Погрешно натиснах плюс.
    Какво общо имат моралът и ценностите със задължително покритата коса. Това,че мъжете се изкушавали, си е техен проблем. Жените не са второ качество хора. Напълно съм солидарна с протеста им и смятам, че ако се премине към масов бойкот на всякакъв вид задължения - включително и служебни,може и да се постигне някакъв успех.
  • 47 Матей преображенски

    2 2 Отговор
    Що така в Иран се прък-наха тия протести,не в някоя друга ислямска държава,в Афганистан например,или в ОАЕ,Саудитска Арабия,да ходят без фереджета.Май пак се е намесила дългата ръка на чичо Сам,да предизвиква размирици,стълкновения,борба против установени порядки и в резултат вътрешен разкол и гражданска война.Аятоласите по принцип не си поплюват,трябва и този път да действат на висота и да парират под-лите крое-жи на американците да им съсипят държавата.
  • 48 Хихата

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Одобрявам":

    И аз одобрявам. Намордниците (пардон, маските) са също символ, че носещите ги са по-ниско качество хора!
  • 49 Нане

    1 0 Отговор
    мюслита! Изостанали с векове