Отидете към основна версия

3 308 55

Виктор Орбан осъди клането, извършено от руснаците в Буча

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • буча-
  • клане

По-рано унгарският премиер отказа да осъди масовите убийства в Украйна

Снимка: EPA/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан най-накрая осъди масовите убийства на цивилни в Буча. Той също така подкрепи международно разследване на извършителите на бруталните убийства.

Това заяви ръководителят на пресслужбата на министър-председателя на Унгария Берталан Хаваси, пише Телекс.

Според Хаваси Виктор Орбан дава да се разбере, че това е война, започната от руснаците, че те нападнаха Украйна и това е агресия.

„Това е обща позиция на Европейския съюз и Унгария е част от тази позиция. Вярвам, че всички зверства трябва да бъдат разследвани. Във всеки случай хората трябва да бъдат защитени, а жестокото отношение към цивилните трябва да бъде строго осъдено. Подобни случаи трябва да бъдат разследвани. Искаме независимо и безпристрастно разследване“, каза Хаваси, визирайки позицията на Орбан.

Припомняме, по-рано Виктор Орбан отказа да осъди масовите убийства в Украйна. В резултат на това Полша замрази отношенията си с Унгария, докато „унгарският премиер не промени позицията си по отношение на действията на Кремъл“.

Трябва да се отбележи, че Унгария отказа да доставя оръжие на Украйна и дори просто да се транспортира такова през страната.

В резултат на това на 2 април украинският президент Володомир Зеленски разкритикува унгарския министър-председател Виктор Орбан, че не е получил жизненоважна помощ за отбраната на Украйна и че унгарският премиер вече е почти единственият, който подкрепя руския президент Владимир Путин.

В същото време унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че страната му няма да промени решението си за доставките на оръжие за Украйна и санкциите срещу руските енергийни източници.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: