Отидете към основна версия

2 273 40

Северна Корея осъди изключването на Русия от Съвета по правата на човека

  • северна корея-
  • русия-
  • права на човека-
  • оон-
  • хегемон

Нарече това "неразумен акт", ръководен от Съединените американски щати и Запада

Снимка: БГНЕС

Днес министърът на външните работи на Северна Корея осъди изключването на Русия от Съвета по правата на човека на ООН миналата седмица, като го нарече "неразумен акт", ръководен от Съединените американски щати и Запада за поддържане на политическа хегемония, предаде Агенция Ройтерс.

Воденият от САЩ натиск за изключване на Русия от органа на ООН, заради доклади за "груби и систематични нарушения и злоупотреби с правата на човека" събра 93 гласа "за", докато 24 държави гласуваха "против", а 58 държави се въздържаха, което накара Москва да обяви, че напуска.

"Това, което САЩ търсят, е да изолират независимите държави и силите, които ги предизвикват на международната арена, за да запазят своя незаконен и нехуманен хегемонен ред", каза министърът, според изявление, разпространено от държавна информационна агенция KCNA.

В съобщението не се посочва името на министъра.

Отбелязвайки, че Северна Корея се е противопоставила на приемането на резолюцията за "двойни стандарти", министърът каза, че международните организации не трябва да бъдат "злоупотребявани" като средство за оказване на политически натиск на САЩ върху страните.

Северна Корея изпробва набор от все по-мощни ракети тази година, докато официални лица в Сеул и Вашингтон се опасяват, че тя може да се готви да възобнови тестовете на ядрени оръжия за първи път от 2017 г. на фона на не добре вървящите преговори.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: