Отидете към основна версия

1 786 16

Украйна е скептична, че ще договори мир с Русия

  • украйна-
  • преговори-
  • мир-
  • русия

Преговорите са изключително трудни, обяви Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

Преговорите с Москва за постигане на мирно споразумение са изключително трудни, заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, след като руският държавен глава Владимир Путин порица "липсата на последователност" на украинците, предаде Франс прес.

"Преговорите са изключително трудни", заяви Подоляк в съобщение за медиите, като изрази съжаление, че "руската страна се придържа към традиционната си тактика на обществен натиск върху процеса на преговори, включително чрез определени изявления". "Ясно е, че днес емоционалната страна на процеса е тежка", коментира той, като уточни, че "украинската делегация работи само в проукраински и прозрачни рамки".

Според украинските власти, през последните дни в градове около Киев, включително Буча и Ирпин, са открити няколкостотин тела на цивилни. Руските войски се изтеглиха от региона в края на март. Москва отрича да е свързана с това и го определя като "инсценировка", организирана от украинската страна с цел да ѝ навреди. По-рано днес руският президент Путин порица "липсата на последователност" на украинските преговарящи, която според него пречи на постигането на споразумение между Киев и Москва за слагане на край на руската офанзива.

"Няма съмнение (че руските цели ще бъдат изпълнени), те са абсолютно ясни и благородни. Основната цел е да се помогне на хората от Донбас", в източната част на Украйна, добави Путин по време на посещение в руския Далечен изток. Дискусиите между двете страни продължават онлайн, уточни днес Подоляк.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: