Отидете към основна версия

5 160 89

Путин: Санкциите срещу Русия доведоха до безпрецедентна криза на Запад

  • русия-
  • санкции-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин

Стопанинът на Кремъл поясни, че Руската федерация също е изправена пред предизвикателства, но вижда това като крачка към нови възможности

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението на европейските и американските политици да въведат нови ограничения спрямо Русия доведе до безпрецедентна криза на запад. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с официални лица за обсъждане на развитието на руската Арктика, съобщава РИА Новости.

"Отказът на редица западни държави от нормално сътрудничество, включително от руски енергийни ресурси - поне на някои от тях, вече засегна милиони европейци, предизвика истинска енергийна криза и се отразява и на САЩ. Цените и инфлацията се покачват навсякъде - за тези страни това е абсолютно безпрецедентно", коментира той.

Путин поясни, че Русия също е изправена пред предизвикателства, но вижда това като крачка към нови възможности.

По негови думи страната ще може да увеличи вътрешното потребление на нефт, газ и въглища, да стимулира дълбоката преработка на суровините и да увеличи енергийните доставки "за други региони по света, където те наистина са необходими".

Вчера руският президент отново подчерта, че допълнителните санкции на Запада срещу страната му ще навредят и на Европейския съюз, тъй като икономиките в региона са взаимно свързани.

Путин посочи, че средносрочните и дългосрочните рискове, свързани с въздействието на санкциите срещу руската икономика, може да нараснат, но изтъкна, че към момента финансовата система на страната е стабилна.

По негови думи санкционният "блицкриг", на който Западът е разчитал, се е провалил.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: