Отидете към основна версия

107 490 494

Русия съди България

  • паметник на съветската армия-
  • паметници-
  • паметник-
  • дело-
  • русия-
  • българия-
  • добрич-
  • украйна-
  • война-
  • оскверняване

Следственият комитет на РФ образува пет съдебни производства

Снимка: БГНЕС/ EPA

Следственият комитет на Руската федерация образува пет съдопроизводства за извършено престъпление за оскверняване на паметници на съветски военни в Естония, Литва и България, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на пресслужбата на Следствения комитет.

Делата са образувани по член 243,4, част втора от Наказателния кодекс на Руската федерация, касаещ нанасяне на повреди и оскверняване на паметници, увековечаващи паметта на загинали военни в защита на Отечеството, посочва агенцията. ТАСС припомня и за кои паметници става дума. По отношение на България пише, че оскверненият паметник е в Добрич, където на 7 април вандали са го залели с червена боя и са изписали оскърбителни антируски надписи.

Паметникът на Съветската армия в центъра на София също предизвиква дебати в българското общество и често е обект на изразяване на политически позиции и протести. Макар че през Втората световна война България не воюва срещу СССР и не участва активно във войната (като съюзник на Хитлер), съветските войски нахлуват в страната ни през 1944 г., за да я „освободят“. Не е ясно от какво. Това е един от най-черните моменти в българската история, който носи негативите си и до днес. В продължение на половин век България е откъсната от цивилизования свят, а част от българското население е избито от руснаците, защото не иска да живее под комунистически ботуш.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 588 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания