Отидете към основна версия

17 141 78

Китай предупреди САЩ: Ще се случи трагедия!

  • китай-
  • сащ-
  • трагедия-
  • тих океан-
  • заплаха

Китай ще играе активна роля за гарантиране на мира и стабилността в региона

Снимка: Shutterstock

Действията на САЩ в Индийско-Тихоокеанския регион увеличават риска там да се случи нещо подобно на кризата в Украйна, заяви външният министър на Китай Уан Йи, предаде БГНЕС.

"САЩ се опитват да създадат регионално напрежение и да подтикнат към антагонизъм и конфронтация, като прокарват "Индийско-Тихоокеанската стратегия" - заяви той в телефонен разговор с виетнамския си колега Буи Тан Сан. Според него действията на Вашингтон "ще навредят сериозно на трудно извоюваните мир и развитие в региона и сериозно ще подкопаят архитектурата на регионално сътрудничество, ориентирана към АСЕАН", се казва в изявление на Министерството на външните работи.

"Не можем да допуснем в региона да се възроди манталитетът на Студената война и около нас да се повтори трагедията от Украйна", твърди Уан. Според него украинската криза показа и капаните на блоковата политика, като накара "азиатските страни да осъзнаят, че поддържането на мира и стабилността е ценно и отдаването на блокова конфронтация ще доведе до безкрайни рискове".

Китай ще играе активна роля за гарантиране на мира и стабилността в региона и за справяне с разпространението на последиците от кризата в Украйна, добави той. По въпроса за Украйна Сан заяви, че Виетнам "има много сходства с Китай в позицията си", се казва в изявлението. Виетнам настоява двете страни "да спазват Устава на ООН и международното право и да търсят дългосрочно решение на различията въз основа на зачитане на законните права и интереси на всички страни".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 132 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания