Last news in Fakti

15 Април, 2022 08:40 772 5

Китай: Освободен е тайвански активист след като изпълни петгодишната си присъда

  • китай-
  • тайван-
  • затвор-
  • присъда-
  • активист-
  • петгодишна

Ли Минг-че, преподавател в обществения колеж и активист в неправителствена организация за правата на човека в Тайван, изчезна по време на посещение в Китай през 2017 г.

Китай: Освободен е тайвански активист след като изпълни петгодишната си присъда - 1
Снимка: БГНЕС

Тайвански активист, затворен в Китай, се завърна в Тайван днес, след като изпълни петгодишната си присъда, предаде Агенция Ройтерс.

Ли Минг-че, преподавател в обществения колеж и активист в неправителствена организация за правата на човека в Тайван, изчезна по време на посещение в Китай през 2017 г.

По-късно същата година, китайски съд го призна за виновен в подривна дейност в процес, който съпругата му заклейми като нелегитимен, заявявайки, че не ѝ е било позволено да наема адвокати за съпруга си.

Ли кацна на главното международно летище на Тайван в Таоюан и първо ще трябва да завърши възложената от правителството карантина, каза в изявление група тайвански правозащитни групи, които водеха кампания за освобождаването му.

Китайската служба по въпросите на Тайван съобщи тази седмица, че присъдата на Ли е към края си и скоро ще бъде върнат в Тайван.

Той призна по време на процеса срещу него, че е критикувал управляващата комунистическа партия в Китай и че е споделял статии и аргументи, насърчаващи многопартийната демокрация на Тайван.

Ли беше съден заедно с китайския гражданин, Пенг Юхуа, 37-годишен, който призна, че е основал организация, която се стреми да насърчи политическата промяна в Китай.

Пекин твърди, че Тайван е част от Китай и никога не се е отказвал от използването на сила, за да го постави под свой контрол, докато демократичният Тайван не е показал интерес да бъде управляван от управляващите на комунистическата партия в Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Komapak

    3 0 Отговор
    Абе присъда не се ли излежава? Защото наказателния орган изпълнава.🤔

    Коментиран от #2

  • 2 Може

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Komapak":

    да не е лежал, а да е копал въглища в някоя мина
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания