Отидете към основна версия

1 006 37

Великобритания ще изпрати в Украйна следователи, съсредоточени върху сексуалното насилие

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • украйна-
  • следователи-
  • сексуално-
  • насилие

Тръс, каза, че британски екип ще се отправи към Украйна през май със специален акцент върху разследването на изнасилването като възможно военно престъпление

Снимка: БГНЕС

Великобритания ще изпрати следователи в Украйна, за да съдействат за събирането на доказателства за военни престъпления, включително сексуално насилие, каза днес външният министър, Лиз Тръс, предаде Ройтерс.

И украинските прокурори, и Международният наказателен съд (МНС) разследват потенциални военни престъпления в Украйна след нахлуването на 24 февруари, което Кремъл нарича "специална военна операция" за демилитаризиране на съседа си.

Москва отрича да е извършила военни престъпления в Украйна или да е насочена към цивилни по време на война, която уби хиляди, опустоши много градове и принуди пет милиона души, предимно жени и деца, да избягат в чужбина.

Говорейки след среща с представители на МНС, външният министър, Лиз Тръс, каза, че британски екип ще се отправи към Украйна през май със специален акцент върху разследването на изнасилването като възможно военно престъпление.

„Това се прави, за да се подчинят жените и да се унищожат общностите и ние искаме да го спрем“, каза тя.

„Става дума за събиране на широк спектър от доказателства, свидетелски показания, криминалистични доказателства и видеодоказателства“, каза тя пред сградата на съда в Хага.

Отделно, Тръс се срещна с холандския си колега, Уопке Хекстра, за да обсъди необходимостта от допълнителни санкции срещу Русия, включително спиране на закупуването на руски изкопаеми горива.

Двата съюзника в НАТО са тясно съгласувани по отношение на политиката на Украйна, като и двамата подкрепят доставката на тежки оръжия за нейните военни усилия. И двете също подкрепят пълна забрана на руския износ на енергия за Европа, включително газ, до края на 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: