Last news in Fakti

10 Май, 2022 16:04 1 118 4

Ключово летище остава на минус тази година заради войната в Украйна и инфлацията

  • хийтроу-
  • великобритания-
  • лондон-
  • летище-
  • петрол

"Хийтроу" преразглежда към повишение очакванията си за пътникопотока през 2022 г. от 45,5 милиона на близо 53 милиона или 65 на сто от равнището през 2019 г.

Ключово летище остава на минус тази година заради войната в Украйна и инфлацията  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лондонското летище "Хийтроу" предупреди днес, че ще остане на дефицит през тази година заради очаквания по-слаб трафик в сравнение с периода преди пандемията, за който ще допринесат и войната в Украйна, и инфлацията, предаде Франс прес.

През април летището е посрещнало 5 милиона пътници спрямо едва 2,8 милиона през февруари, като през лятото се очаква възобновяване на търсенето на пътувания. Така че "Хийтроу" преразглежда към повишение очакванията си за пътникопотока през 2022 г. от 45,5 милиона на близо 53 милиона или 65 на сто от равнището през 2019 г., преди пандемията, когато трафикът му беше рекорден.

Освен несигурността, породена от войната в Украйна, и инфлацията, подкопаваща разполагаемите доходи на потенциалните пътници, британското летище посочва като причина и високите цени на горивото, както и ограниченията за пътувания, които все още са в сила на ключови пазари като САЩ, а също и вероятност от поява на нов вариант на коронавируса.

"Хийтроу" се позовава на най-голямата авиокомпания, ползваща неговите инфраструктури - "Бритиш еъруейз" (British Airways), която заяви миналата седмица, че очаква трафикът тази година да достигне само 74 на сто от предпандемичното равнище. Всичко това се съчетава със съобщението на британската централна банка от миналата седмица, че се очаква инфлацията да надхвърли 10 процента, а британската икономика вероятно ще изпадне в рецесия. Затова летището се спира на реалистичната хипотеза за търсене на пътувания от 65 на сто спрямо равнището преди пандемията през останалата част от годината, коментира генералният директор на "Хийтроу" Джон Холанд-Кей.

През февруари лондонското летище заяви, че пътникопотокът му остава под 50 процента в сравнение с предпандемичния период, но изрази оптимизъм за лятото и обяви 12 000 нови назначения. В днешното си комюнике "Хийтроу" подчертава, че въпреки ускоряването на растежа на трафика, обслужването на пътниците се поддържа на добро ниво чрез преминаване през коридори за бърза проверка на сигурността, докато на други летища все още се виждат безкрайни опашки от чакащи, като например в Манчестър.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПроСтреляния

    9 1 Отговор
    Прострляния в крака се радва, че е имало истрел, нищо че сам себе си е уцелил.
  • 2 Мунчо

    7 1 Отговор
    И тука смърди на "нулева" инфлация.
  • 3 Хлъц

    1 1 Отговор
    Еее,ами щом от Хитрецроу " очакват вируса,ще дойде - да си знаем отсега! Приключи ли жътвата на хотелиерите ,през Септември -Октомври,идва жътвата на писиарите и игларите.Оная- пруфесуршата ,с трите гуши,сън не е лови,че няма четвърта игла,бустери и 20-39 хуляди тестове на ден.Свикнаха на яки пачки и сега ги гони бяс.Но командата е друга: Задържайте до есента! Да се нагушат " нашите с хотели " и вашия ред ще дойде! Стадото вече е дресирано!
  • 4 От страни

    3 1 Отговор
    Как па летище ще губи заради войната в Украйна? Пишето по точно - губи заради санкциите въведени срещу Русия. Скоро всички бели по света ще са заради русняците. И Хитроу са те.... И ще скачт ония измамени маймуни и ще викат като оня на американската бензиностанция че ще си прати сметката на Путин.. Жалки са - значи Русия ги довръши и без нападане. Ми ко ще бъди ако нападне?..
Новини по държави: