Отидете към основна версия

9 262 90

Русия атакува стратегическа инфраструктура

  • украйна-
  • русия-
  • железопътна инфраструктура

Нанесени са поредица от удари по железопътната мрежа на Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руските въоръжени сили нанесоха тази седмица поредица от удари по железопътната мрежа на Украйна, която е от решаващо значение за превозването на западни оръжия за украинската армия, както и за евакуацията на бягащото от войната мирно население и осигуряването на важния износ на хранителни стоки.

На 4 май говорителят на руската армия Игор Конашенков обяви, че с прецизни ракетни удари са били унищожени шест електрически подстанции на железопътни гари в Лвов и областта, през които по думите му се доставят оръжия и боеприпаси американско и европейско производство за украинските войски в Донбас, съобщава БТА. За пръв път от началото на инвазията в нощта на 3 срещу 4 април бе засегната и граничещата с Унгария Закарпатска област, съобщиха областните власти.

Защо сега Русия започна целенасочени удари по украинските железници? Според експерти в началото на войната те изглежда са били пощадени, защото плановете на Москва са били те да бъдат използвани да придвижване на нейните войски и въоръжение през превзетите украински територии. Затова и последните удари не са целели всъщност да унищожат системата, а само да нанесат частични щети и да осуетят евентуални западни доставки.

Добре развитата железопътна мрежа е безценна от военна гледна точка за Украйна за западните оръжейни доставки, които са от решаващо значение за Киев във въоръжения конфликт, отбелязва Асошиейтед прес и изтъква, че западните оръжия са помогнали на украинските въоръжени сили да забавят на първия етап руската офанзива. Те ще играят основна роля и в битката за Донбас на изток, където Русия насочи усилията си след неуспеха ѝ да превземе столицата Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски не спира да призовава САЩ и европейските страни да помогнат на украинците с оръжия и военна техника и Западът многократно увеличи военните доставки за Киев. Но руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди, че Москва ще разглежда всеки западен транспорт, превозващ въоръжение за Украйна, като легитимна военна цел.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 90 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: