Отидете към основна версия

2 623 9

САЩ пуснаха рекорден обем петрол

  • петрол-
  • сащ-
  • русия-
  • стратегически резерв-
  • енергетика

САЩ обявиха освобождаването на рекорден обем петрол

Снимка: Shutterstock

САЩ обявиха освобождаването на рекорден обем петрол от стратегическия резерв на страната през март без консултация с партньорите на Международната агенция по енергетика, съобщава Ройтерс.

Едностранните ходове на Вашингтон за решаване на проблемите с глобалните доставки или цените рискуват да подкопаят отношенията на САЩ с МАЕ, притесняват се експерти, които твърдят, че президентът на САЩ Джо Байдън използва стратегическия петролен резерв за ограничаване на вътрешната инфлация по политически причини, вместо да защитава страните-потребители от глобални прекъсвания на доставките, предаде БГНЕС.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че Съединените щати са били в "чести контакти" с МАЕ и нейните държави-членки по въпросите на енергийната сигурност, но потвърдиха, че решението им да пуснат петрола е "независимо" от МАЕ. На 31 март САЩ съобщиха, че ще освободят 180 милиона барела от резерва, или по един милион дневно, за да намалят растящите глобални цени на енергията и да решат проблема с намалените доставки на руски петрол след инвазията в Украйна, предаде NOVA.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини