Last news in Fakti

10 Май, 2022 06:17 2 591 15

Пазарът на акции на Уолстрийт отбеляза нов силен спад

  • акции-
  • уолстрийт-
  • петрол

Петролните фючърси поевтиняха с над 6,5%, след като Саудитска Арабия намали петролните си цени за Азия и за останалите експортни дестинации, а Китай съобщи за рязко забавяне на експортния си растеж

Пазарът на акции на Уолстрийт отбеляза нов силен спад  - 1
Снимка: БГНЕС

Пазарът на акции на Уолстрийт отбеляза нов силен спад в началото на седмицата, тъй като инвеститорите се притесняват от заплахи за стагфлация (слаб икономически растеж при солиден инфлационен ръст), предаде БНР.

В същото време петролните фючърси поевтиняха с над 6,5%, след като Саудитска Арабия намали петролните си цени за Азия и за останалите експортни дестинации, а Китай съобщи за рязко забавяне на експортния си растеж.

Индексът на сините чипове DJIA се раздели по време на търговията в понеделник с нови над 650 пункта (спад с 1,99%), след като през първите 15 минути дори падна със 777 пункта.

Широкият индекс S&P500 пък затвори със понижение от 3,2%, падайки под нивото от 4000 пункта за пръв път от 1-ви април 2021 г.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с 4,29% до най-ниско ниво от 10-ти ноември 2020 г.

И трите водещи американски фондови индекса отбелязаха през последните три сесии на търговия най-солидните си спадове от началото на коронавирусната пандемия през 2020 г.

Петролът пък поевтиня драматично с над 6,5%, като фючърсите на петрола Брент паднаха с 6,55% към 105 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 6,75% към 102,35 долара за барел. Това стана факт, след като Саудитска Арабия понижи експортните си петролни цени за следващия месец за първи път от четири месеца насам.

В неделя държавно контролираната компания Saudi Aramco заяви, че е намалила цените на всичките си видове суров петрол за Европа, Азия и Средиземноморския басейн за юни. Най-големи намаления се наблюдават за петролните цени за Средиземноморския басейн, докато цените за САЩ останаха непроменени.

Азиатските потребители ще трябва да плащат премия от 4,40 долара за барел за Arab Light, след премията през май, която достигна рекордните 9,35 долара, отбеляза Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank.

От друга страна, Европейският съюз продължава да се мъчи да постигне споразумение за забрана на руския петрол, което също допринесе за рязкото поевтиняване на черното злато в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    24 0 Отговор
    какъв петрол, нали минаваме на ЕЛЕКТРИЧКИ ?
  • 2 Гай Турий

    37 1 Отговор
    Световните сатани инкасират щетите от собствената си коварна агресивна политика по цял свят. Каква ирония, тези които съчиниха хиляди санкции срещу РФ, страдат от самите тях. Да им е честито. Да очакват и следващите санкции.
  • 3 Еми.....

    36 1 Отговор
    Долара вече не се котира! Ама хич не върви 😇
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Helmut

    23 2 Отговор
    Далаверата на Америка свърши. Измислената страна потъва.
  • 6 Точно така

    27 0 Отговор
    Санкциите са срещу Русия, а се сриват американските акции!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дсса

    10 0 Отговор
    Май Америка обеднява повече от Русия.
  • 9 😂😂😂😂..

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Точно така":

    Много си умен...😂😂😂
  • 10 Русенец

    4 1 Отговор
    Музика за моите уши, но тук труно се чува, да не кажа хич. Цените на петрола по борсите падат, а тук горивата се качват. Някой да обясни? Пак ли няма спекула?

    Коментиран от #11

  • 11 Обяснявам

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русенец":

    Ако си собственик на петролна рафинерия, тогава суровият петрол се търгува комфортно само малко над $110 за барел – скъпо, но не прекалено. Ако не си петролен барон, имам лоши новини: за теб петролът се търгува някъде между $150 и $275 за барел, пише вчера Хавиер Блас в свой коментар за Bloomberg. Петролният пазар проектира фалшиво усещане за стабилност, когато става дума за инфлация на енергията. Вместо това реалната икономика търпи много по-силен ценови шок, отколкото изглежда, тъй като цените на горивата растат много по-бързо от суровия нефт, а това има значение за паричната политика. За да разберем защо, трябва да разгледаме ядрото на петролния пазар: рафиниращата индустрия. Номера е в това, че маржовете за рафиниране в цял свят са експлодирали. Дори между 2004 г. и 2008 г., те никога не надхвърлят 30 долара. Миналата седмица обаче маржът е скочил до $55. Така нефтените рафинерии тихо се радват на рекордно високи печалби.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 силен спад

    1 0 Отговор
    Силен спад отбелязаха шиткоините. Уолстрийт се държи прилично предвид обастоятелствата.
    Тера започна деня на цена 7.50 и вече е 2 цента. Ето това е "силен спад".
    Само шпиткоина е изтрил 50% от капитлаизацията си на годишна база и не е ясно дали това е дъно.