Last news in Fakti

10 Май, 2022 22:05 5 144 47

Байдън зае отбранителна позиция заради инфлацията и цените на газа

  • сащ-
  • джо байдън-
  • газ-
  • инфлация-
  • икономика

Белият дом се опита да прехвърли вината за покачването на цените на газа и икономическата несигурност върху руския президент Владимир Путин и нахлуването му в Украйна

Байдън зае отбранителна позиция заради инфлацията и цените на газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън във вторник обвини пандемията Covid-19 и войната на Русия в Украйна за тревожните икономически новини, докато той и администрацията му преминаха в отбрана заради растящата инфлация и покачващите се цени на газа, съобщава СиЕнЕн.

Речта на президента в Белия дом бе рекламирана от неговите съветници като фокусирана върху плана му за борба с инфлацията. Въпреки че Байдън говореше за инфлацията, той прекара значително време, атакувайки републиканците за план, изготвен от предизборната група на Сената на Републиканската партия, вместо да излага нови политики, които биха обърнали поредица от тревожни икономически събития.

Страната е изправена пред най-тежката инфлация от 40 години, а проучване на CNN, проведено от SSRS, показа, че по-малко от една трета от американците смятат, че икономическите визии на неговата партия съответстват на техните собствени.

Цените на газа също скочиха до нови рекордни нива, като AAA съобщи във вторник, че средната цена за галон обикновен бензин е $4,37 - 17-центов скок през последната седмица. Само миналата седмица Федералният резерв наскоро обяви, че предприема агресивни действия за намаляване на инфлацията и повишава лихвените проценти с половин процентен пункт - нещо, което не е правено от 22 години.

Администрацията се опита да прехвърли вината за покачването на цените на газа и икономическата несигурност върху руския президент Владимир Путин и нахлуването му в Украйна. Байдън каза по време на речта си, че борбата с инфлацията е неговият основен вътрешен приоритет и призна, че "семействата в цяла Америка страдат от инфлацията".

Говорейки за причините за скорошния ръст на инфлацията, Байдън отбеляза, че поради тези фактори целият свят е изправен пред "историческа инфлация" в момента. Все пак Байдън подчерта, че САЩ са в "по-силна позиция" за борба с кризата от която и да е друга страна.

Голяма част от забележките бяха срещу републиканците и тяхното средносрочно послание. През последната седмица Байдън засили реториката си срещу републиканците и твърди, че крайната десница е изпреварила партията, докато той се опитва да изостри контраста между политиката на администрацията си и това, което републиканците предлагат. Това е значителна промяна за президент, който провежда кампания за обединяване на страната и намаляване на политическото напрежение и се случва, когато демократите се борят за ефективно послание.

Президентът наскоро се възползва от плана, предложен от републиканския сенатор Рик Скот от Флорида, ръководител на избирателната комисия на републиканците в Сената, като основен пример, че лидерите отдясно се вписват в модела на бившия президент Доналд Тръмп "Направи Америка велика отново" . Очаква се президентът да продължи да налага предложението на Скот за усилията на администрацията му да намали разходите за американците и да намали инфлацията.

Планът на Скот, твърди Байдън, ще повиши данъците на американците от работническата класа и програми като социално осигуряване и Medicare. Той включва няколко предложения на Тръмп и дори призиви за завършване на гранична стена. Лидерът на Републиканската партия Мич Макконъл публично порица плана и иска да запази фокуса върху критиката на администрацията на Байдън.

Служител на Белия дом, който прегледа забележките на Байдън коментира, че борбата с инфлацията е "главният икономически приоритет на Байдън", добавяйки, че администрацията е "фокусирана върху това да прави всичко възможно, за да свали цените". За разлика от тях, каза служителя, републиканците са използвали инфлацията като "политическа тема за разговор", но не са успели да намалят значително разходите за американците.

Президентът наблегна на максимална заетост и стабилни цени като изход от кризата. Той също така отбеляза ключовата роля на Федералния резерв за постигането на тази цел. Байдън продължи да описва инфлацията като "най-голямото икономическо предизвикателство" за страната в момента и изтъкна увереността си, че Фед чувства същото.

Байдън заяви, че "при моя предшественик дефицитът експлодира, нараствайки всяка година", докато според неговия план САЩ са "на път да намалят федералния дефицит с 1,5 трилиона долара тази година".

Цифрите ще отбележат "най-големия едногодишен спад в цялата история на Америка". Байдън твърди, че миналата година администрацията му е намалила "дефицита с 350 милиарда долара", добавяйки, че Министерството на финансите на САЩ планира да "изплати националния дълг през това тримесечие, което никога не се е случвало при" бившия президент на САЩ Тръмп.

Байдън заяви, че вижда дефицита "като един от основните начини" за облекчаване на инфлационния натиск.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОСТ

    106 3 Отговор
    БАЙДРЪНДЪН. ИЗЛИЗАЙ В ПЕНСИЯ. ТИ СИ ДЕМЕНЦИЯ. СТАРЧЕСКО ОГЛУПЯВАНЕ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихихи..

    84 1 Отговор
    Мистър Байдън си а ка в гащите от 2017 година..
  • 4 Бай изДън

    124 1 Отговор
    Американци вашия дъртак ви пързаля, защото той и синчето му драснаха клечката на Путин и сега и вие, ще платите цената на мизерията!
  • 5 user

    119 1 Отговор
    Така става, когато демократите в сащ вземат властта - задължително поне една война, стотици хиляди жертви, милиони съсипани животи и упадък в сащ ! Алчността, наглостта и некомпетентността са най-характерните черти на либерастите ! Учудващо е, че такава новина се пуска в този сайт - в западна европа това се води руска пропаганда ...
  • 6 КРАЙНО ВРЕМЕ

    67 2 Отговор
    ТЕПЪРВА ТРЕМОРНИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ......ЩО ТАКА !!!?
  • 7 Грульо

    104 1 Отговор
    Да видим докога Байдън ще баламосва американския добитък с ковит и Путин. :D
  • 8 Б А Й Х @ Й ‼️

    77 0 Отговор
    И Джен Псаки се изниза от поста си ‼️ Остави, за говорител на Белия дом Черна Лесбийка ‼️
  • 9 Намерете

    73 0 Отговор
    100годишен за другите избори.
  • 10 Под вода

    82 1 Отговор
    и гражданска война ви пожелавам
  • 11 ейй Джо

    59 0 Отговор
    Бягай на гърнето...
  • 12 Антон

    105 0 Отговор
    Аз като ви казвам че Путин е велик, троловете само пяна изкарват. Путин им избра предишния президент, Путин им вдигна цената на газа, при положение че те си добиваъ шистов газ, Путин им направи инфлация! И това го казва не кой да е , ами американския президент. А тукашните чуждопоклонници се напъват да лижат областта под кръстта и да ни обясняват че Путин не ставал. Да вземете да се синхронизирате , че не знам на кой да вярвам.
  • 13 SCH JVLIVS II

    90 1 Отговор
    Oсвен че има 40 "съюзнически" държави, наводняващи Украйна с оръжие и инструктори-съветници.Когато виждам каво прави Байдън, съм съвсем сигурена, че Тръмп не е бил толкова луд.
  • 14 От много източници

    91 0 Отговор
    Нищо не е каквото изглежда. Накрая ще стане ясно, че Путин е от добрите. А ние както обиковено ...............

    Коментиран от #21, #33

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КОЛКО Е ИНФЛАЦИЯТА В САЩ???? МОЛЯ ДАННИ!

    62 4 Отговор
    МИСИРКИ, ГОЛЕМИ СТЕ РАЗБИРАЧИ ,АМА НЕ КАЗВАТЕ КОЛКО Е ИНФЛАЦИЯТА В МОМЕНТА В САЩ!!! НЕЩО БЛУМБЪРГ ПИШЕ ЗА 65 ДО 70 % Е ИНФЛАЦИЯТА. А РУБЛАТА ОТ 132 РУБЛИ ЗА ДОЛАР ДНЕС Е 70 РУБЛИ. ОНЯ ДЕН БЕШЕ 65 РУБЛИ. ТА КОЛКО Е ИНФЛАЦИЯТА В САЩ????
  • 17 Българин

    66 1 Отговор
    Точно този човек е причината за войната ,искат хУйкрайна в нато за да настанят ядрено оръжие там .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    56 1 Отговор
    А ако руснаците позиционират ядрени байни глави в куба ,как ще реагира този човек?
  • 20 Рошко

    52 1 Отговор
    Нема страшно, ротшилд ще напечата толари вече и на ролка, я да видим курса спрямо рублата. Там поне има ресурси от цялата Менделеева таблица. Скоро краварите ще си плащат и белото на наркосите в рубли

    Коментиран от #34

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сттттт

    40 0 Отговор
    Зануляват ги, но не се усещат!
    Точно това е "ВЕЛИКОТО ЗАНУЛЯВАНЕ"

    Коментиран от #42

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Професора

    38 1 Отговор
    Слободан Милошевич е виновен за инфлацията в САЩ, Джо няма нищо общо!
  • 27 Бесен _Язовец

    23 2 Отговор
    Газа е между Израел и Палестина бее.. а газта е съвсем друго нещо!
  • 28 ганю

    13 1 Отговор
    ами в Куба имаше ядрени ракети затуй и студена война имаше тогава
    сега е същото
  • 29 Даа беее

    28 0 Отговор
    Само дето всичко това започна много преди войната в Украйна - на практика още от стъпването му в длъжност !

    Коментиран от #36

  • 30 tomito

    31 0 Отговор
    Аз само не разбрах как в америка има инфлация при положение ,че тя наложи санкции на Русия .По - интересното е ,че продължават с тези санкции и всички знаем какви ще са последствията.Най -големия враг на америка е самата америка.
  • 31 Лелеееееее

    33 0 Отговор
    Този Путин бил всесилен - директно управлява и американската икономика. На него се дължат и 40-50 милиона паразити, които американската държава изхранва буквално. На него се дължи и неграмотността на милиони американци. Той е виновен и за зомбираните ловци на вампири, които със Смит и Уесън се справят с пълчища извънземни. Джони, Джони, ...

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "От много източници":

    ... от страната на булката..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 От страни

    21 0 Отговор

    До коментар #29 от "Даа беее":

    Доста по рано е започнало но се яви СССР да се распадне та "хапнаха" и пооживяха а сега ако не похапнат Русия ще е зле. А Путин спря масрафа та наистина е виновен.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Fazan

    4 0 Отговор
    Това което се пише за бензина не е вярно.
    В Чикаго май 11 цена на бензин 87....$5.20 за галон.Дизел 5.75
  • 40 Най интересното е че

    4 0 Отговор
    Лихвите ше скочат а инфлацията ше си остане и ше бъде новата реалност
  • 41 Слава на руския народ

    13 1 Отговор
    САЩ пуснаха вируса и предизвикаха войната, управлява се от престъпници.
  • 42 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сттттт":

    Не само тях, всички ни зануляват! Лошото е че се усещаме, но не правим нищо.
  • 43 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор
    Не е вярно! Демагогия! Лъце! За всичко е виновно изобретението на Йоханес Гутенберг от 15 век, чийто усъвършенстван вариант се намира и във Федералния резерв. От там дойде белята!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Илиев

    3 0 Отговор
    До това води когато те управляват малоумници и САЩ и Европа
  • 46 Тошко емо

    2 0 Отговор
    Няма кой вече да му повярва в САЩ ,все Путин виновен за всичко ,американският народ не пасе трева
  • 47 Ноам

    2 0 Отговор
    Три държави трябва да изчезнат - САЩ, Англия и Израел.