Отидете към основна версия

1 892 10

Ердоган: Турция задължително ще има гражданска конституция

  • турция-
  • конституция-
  • реджеп ердоган

Държавният глава многократно е говорил за необходимостта от приемането на нова конституция до 2023 г., когато ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция има нужда от нова конституция, която да замени сегашната, одобрена след военния преврат през 1980 г., предадоха турските медии.

Ердоган говори на събитие, посветено на 154-ата годишнина от създаването на Държавния съвет (висшият административен съд на Турция).

Настана време да проявим воля и да избавим народа ни от действащата конституция, която "носи духа на наследниците на 12 септември и е плод на преврата". Задължително страната ни ще има гражданска, свободна и всеобхватна конституция, каза Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Той припомни, че на референдум през 2017 г. в Турция бяха приети поправки на конституцията, на базата на които днес в страната функционира президентска система на управление.

По думите му управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) многократно е предлагала да бъде приета нова конституция.

Освен това предлагахме да бъде създадена комисия за обсъждане на проекта за нова конституция с еднакво представителство на всички партии, но всички наши опити бяха напразни заради несъгласието на опозиционните партии, каза Ердоган.

Турският президент многократно е говорил за необходимостта от приемането на нова конституция до 2023 г., когато ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: