Last news in Fakti

10 Май, 2022 21:21 1 880 10

Ердоган: Турция задължително ще има гражданска конституция

  • турция-
  • конституция-
  • реджеп ердоган

Държавният глава многократно е говорил за необходимостта от приемането на нова конституция до 2023 г., когато ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция

Ердоган: Турция задължително ще има гражданска конституция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция има нужда от нова конституция, която да замени сегашната, одобрена след военния преврат през 1980 г., предадоха турските медии.

Ердоган говори на събитие, посветено на 154-ата годишнина от създаването на Държавния съвет (висшият административен съд на Турция).

Настана време да проявим воля и да избавим народа ни от действащата конституция, която "носи духа на наследниците на 12 септември и е плод на преврата". Задължително страната ни ще има гражданска, свободна и всеобхватна конституция, каза Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Той припомни, че на референдум през 2017 г. в Турция бяха приети поправки на конституцията, на базата на които днес в страната функционира президентска система на управление.

По думите му управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) многократно е предлагала да бъде приета нова конституция.

Освен това предлагахме да бъде създадена комисия за обсъждане на проекта за нова конституция с еднакво представителство на всички партии, но всички наши опити бяха напразни заради несъгласието на опозиционните партии, каза Ердоган.

Турският президент многократно е говорил за необходимостта от приемането на нова конституция до 2023 г., когато ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последниа софианец

    10 19 Отговор
    Днез в мойта кръчма влезнаха две помакини.Свинско с зеле им турнах Ареса им на женките

    Коментиран от #7

  • 2 един ислямист

    8 15 Отговор
    само шериат го устройва, средновековието магнит за мюслита

    Коментиран от #4, #5

  • 3 нашия

    6 14 Отговор
    Ейййй....браво бе колко бързо пораснаха тия ..на сто години станаха кюрпетата....ше тръгват скоро на забавачка...айде машала дано пораснат по-бързо,че и ние да се видим с нормални комшии накрая..само да гледат да не се разпаднат междъвременно....

    Коментиран от #9

  • 4 ХрасТиняНин

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "един ислямист":

    От петшеснадесет години все с това плашим народа там.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДОСТ

    7 2 Отговор
    РАЗБИРА СЕ. КАКВОТО КАЖЕ ЕРДОГАН БАБА ТОВА ЩЕ СТАНЕ.
  • 7 Няма проблем

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последниа софианец":

    Бог забавя но не забравя,така както забавя наказанието на тези, които убиват православни християни в Украйна. Възмездие ще има,и за теб,и за такива като теб,само си припомни приказката Този, който се сме последен най добре се смее
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    Типичен случай на грандомания у човек с комплекс за малоценност !
  • 10 ясното

    1 2 Отговор
    турците да се подготвят за период на голяма аномалия и възможна гражданска война. корумпираният тираничен режим не желае да предаде властта гладко. гладът и мизерията ще бъдат придружени от кръв и ново страдание.
Новини по държави: