Отидете към основна версия

1 663 26

Изолацията на Русия няма да доведе до остра криза в световното предлагане на петрол

  • мае-
  • доставки-
  • остра-
  • криза-
  • петрол-
  • световна-
  • русия

Заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ)

Снимка: БГНЕС

Нарастващата изолация на Русия няма да доведе до "остра" криза в световното предлагане на петрол, тъй като производството в други страни се увеличава, а търсенето от страна на Китай намалява, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде БГНЕС.

Агенцията, която и преди е предупреждавала, че нахлуването на Москва в Украйна може да предизвика "шок" в световните доставки, заяви, че плановете на ЕС и Г-7 да забранят вноса на руски нефт ще "ускорят преориентацията на търговските потоци" и ще принудят Русия да намали производството.

"Стабилно нарастващият добив в други страни, съчетан с по-бавен ръст на търсенето, особено в Китай, се очаква в краткосрочен план да предотврати остър дефицит на предлагането", заяви в месечния си доклад агенцията, която съветва развитите държави.

След като през април предлагането спадна с близо един милион барела на ден, през втората половина на годината загубите могат да се увеличат до три милиона барела на ден, смята агенцията.

Съединените щати и други богати държави решиха да използват извънредните си петролни запаси в опит да укротят цените на суровия петрол.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до рязко покачване на цените на нефта, но поради строгите ковид мерки в Китай - най-големият вносител на суров петрол в света, търсенето намалява.

МАЕ заяви, че "стабилно нарастващият" добив от САЩ и близкоизточните членове на петролния картел ОПЕК+ ще помогнат за компенсиране на загубите от Русия.

Като се изключи Русия, световното производство на петрол ще нарасне с 3,1 млн. барела на ден от май до декември, заяви агенцията.

В същото време прогнозите сочат, че ръстът на световното търсене на петрол ще се забави до 1,9 млн. барела на ден през второто тримесечие, което е повече от половината от темпа през първите три месеца на годината.

Очаква се обаче то отново да нарасне от април до август, тъй като потреблението на автомобили и на самолетно гориво се повишава по време на сезона на отпуските.

Търсенето за 2022 г. се очаква да достигне 99,4 млн. барела на ден, което представлява увеличение с 1,8 млн. барела на ден.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания