Last news in Fakti

12 Май, 2022 17:17 1 658 26

Изолацията на Русия няма да доведе до остра криза в световното предлагане на петрол

  • мае-
  • доставки-
  • остра-
  • криза-
  • петрол-
  • световна-
  • русия

Заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ)

Изолацията на Русия няма да доведе до остра криза в световното предлагане на петрол - 1
Снимка: БГНЕС

Нарастващата изолация на Русия няма да доведе до "остра" криза в световното предлагане на петрол, тъй като производството в други страни се увеличава, а търсенето от страна на Китай намалява, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде БГНЕС.

Агенцията, която и преди е предупреждавала, че нахлуването на Москва в Украйна може да предизвика "шок" в световните доставки, заяви, че плановете на ЕС и Г-7 да забранят вноса на руски нефт ще "ускорят преориентацията на търговските потоци" и ще принудят Русия да намали производството.

"Стабилно нарастващият добив в други страни, съчетан с по-бавен ръст на търсенето, особено в Китай, се очаква в краткосрочен план да предотврати остър дефицит на предлагането", заяви в месечния си доклад агенцията, която съветва развитите държави.

След като през април предлагането спадна с близо един милион барела на ден, през втората половина на годината загубите могат да се увеличат до три милиона барела на ден, смята агенцията.

Съединените щати и други богати държави решиха да използват извънредните си петролни запаси в опит да укротят цените на суровия петрол.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до рязко покачване на цените на нефта, но поради строгите ковид мерки в Китай - най-големият вносител на суров петрол в света, търсенето намалява.

МАЕ заяви, че "стабилно нарастващият" добив от САЩ и близкоизточните членове на петролния картел ОПЕК+ ще помогнат за компенсиране на загубите от Русия.

Като се изключи Русия, световното производство на петрол ще нарасне с 3,1 млн. барела на ден от май до декември, заяви агенцията.

В същото време прогнозите сочат, че ръстът на световното търсене на петрол ще се забави до 1,9 млн. барела на ден през второто тримесечие, което е повече от половината от темпа през първите три месеца на годината.

Очаква се обаче то отново да нарасне от април до август, тъй като потреблението на автомобили и на самолетно гориво се повишава по време на сезона на отпуските.

Търсенето за 2022 г. се очаква да достигне 99,4 млн. барела на ден, което представлява увеличение с 1,8 млн. барела на ден.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АнтиГост

    25 51 Отговор
    Видя се, че светът не свърши без агресивната Русия.
    Да се затвори и ще се удави в собствените си отделяния!

    Коментиран от #14

  • 3 Тургенев

    22 49 Отговор
    „Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството“.

    Коментиран от #13, #17

  • 4 Ма разбира се

    39 13 Отговор
    И ОПЕК, Иран, Венецуела. Само шистов газ, вятър, перки, СПГ и сръбска музика. Аман.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А бе

    38 11 Отговор
    охлюв, кажи за Европа ! За Европаааа говорим.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОНТРАТА

    35 13 Отговор
    Глупости ОПЕК не е увеличил производството. Краварите затова пуснаха стратегическия резерв защото вс. им е Ок?

    Коментиран от #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 м/у редовете

    34 10 Отговор
    Заниженото търсене от Китай означава, че световната икономика отново зацикля! Да бензин, ще има, защито вероятно няма да ви се налага да отидете до работа и т.н., сещайте се!
    И СЗО така си дрънкаха за ковида и накрая стана ясно, че.... Мангъров е прав! Сега МАЕ, ще ви омае и две години от животави отново, ще отлетят!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост 2

    29 8 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    Мноо бързаш минсха само 2 месеца нека резервите по свършат и пак ще си пишем ако има ток!
  • 15 Онзи

    26 14 Отговор
    Искат да ни обеснят, че 1/6 от сушата на Земята , Русия не е фактор. Смешници всички останали 281 държави са 5/6 от планетата. Виште географската карта моля 2439
  • 16 Россия siempre печели!

    18 5 Отговор
    Утешителен ритник за непечелившите,съболезни...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1111

    24 8 Отговор
    Размислите на този чиновник нямат никакво значение. Такова имат тешенията на ОПЕК+, които показаха категорично, че няма да отговорят на пазарните очаквания за повишаване на добива на нефт. Причината е в две направления - русия е голям фактор в организацията и при дефицит на предлагането, цените остават високи, респ. печалбите на производител ите и търговците растат. Това е положението, капитализъм.
  • 19 Преминаващ оттук

    26 5 Отговор
    Тези хора в каква реалност блуждаят!!!
  • 20 Вярно е

    13 7 Отговор
    Бензина става 5 лева,потреблението намалява, ей така ще станат нещата.
  • 21 Тъпчо

    8 3 Отговор
    Браво ,умни българчета, експерти във всяка област , ще засенчите патрона Кирчо .........
  • 22 От страни

    10 4 Отговор
    Ми това е нещо нормално. Някои ще спрат да купуват руска нефт и ще купуват друга. Други дето са купували другата нефт ще почнат да купуват руска. Ще се прераспределят купувачите според страните симпатизанти и пак целият обем ще е продаден и купен. Айде ще даде Русия дисконт 30 долара от 130 цена на борсата и кво? Те са на делавера с 40 долара за барел и ще стане и друго - намаляването на предлагането на руска нефт ще вдигне цените на борсите и тогава русняците даже с голям дисконт ще продадат тая нефт и ще искарат още повече пари.
    Тия санкции в световна икономика не удрят само по единия от партньорите. Америка го показа - отказа тежката нефт от Иран, Венецуила и после и от Русия и кво? Остана без нафта и като следствие и без бензин. То може бензин да се вади и само от WTI но кой ще пренастрои рафинериите? При положение че електрифицирането на САЩ е много малък процент и основните превози на стоки и храни са траковете и дизеловите локомотиви таман ще цъфнат...
    Става сега в момента промяна на световния ред, унищожава се потребителския модел и идва модела с базовия гарантиран доход с системи глоби и тотална контрола. Електронен световен концлагер. Не го разбират нито американците, нито гарманците нито ние....
  • 23 От страни

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    Пускането на резерва не дава нищо. Колко резерв са пуснали още толкова тежка нефт трябва да купят от Иран, Венецуела или Русия. Иначе нанай рафинерия..
  • 24 Ха ха

    5 0 Отговор
    Квой туй МАЕ? Не бяха ли ония дет препоръчваха на германците да си намалели отоплението и да ходели с градски транспорт, за да са независими от руския газ??? Аман от соросоидни разбирачи. САЩ за последното тримесечие даже са намалили добива на петрол. От една година не влагат нито цент в разработването на нови находища заради "зеления" вятър на байдончовата подмяна. Същото е и в Северно море.
  • 25 Пинк флойд

    3 0 Отговор
    Само във Русия има залежи на петрол за още 150години.Всички други кладенци на петрол има за още 10 години а това означава Утре.
  • 26 Дааа

    2 0 Отговор
    Тези изобщо не знаят къде се намират,не е проблема в липсата а в цената която ще стане но все повтарят че лупа няма да има .Да разбрахме кажете какв ще е цената без руски петрол...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания