Отидете към основна версия

2 532 22

Германия: Подготвени сме за газовата ескалация

  • газпром-
  • газ-
  • русия-
  • германия-
  • владимир путин

Ситуацията може да се влоши, ако транзитът на синьо гориво през Украйна намалее още или Русия предизвика нови затруднения заради искането, доставките да се заплащат в рубли

Снимка: shutterstock

Дъщерни фирми на "Газпром" в Германия вече няма да получават руски газ. Компаниите са обект на новите руски санкции. Указът е подписан от руския президент Владимир Путин късно снощи, съобщи в Бундестага германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек.

"Подготвени сме за тази ескалация", заяви Хабек, който обяви, че заради наложените санкции към Германия вече текат 10 милиона кубически метра газ по-малко на ден.

"Трябва да призная, че ситуацията става все по-напрегната, защото Русия използва доставките на газ и нефт като политическо оръжие. Пазарът предлага алтернативи. Санкционираните доставчици получават газ от други източници. Следим ситуацията. И сме подготвени за нея", успокои Роберт Хабек.

Но призна, че липсващите количества газ ще бъдат заместени чрез нови договори на по-висока цена.

"Тази по-висока цена трябва да бъде платена и ние сме готови да гарантираме плащанията", заяви вицеканцлерът, който е убеден, че санкционирането на дъщерните фирми на Газпром в Германия има за цел да повиши цената на газовите доставки.

Хабек предупреди, че ситуацията може да се влоши, ако транзитът на синьо гориво през Украйна намалее още или Русия предизвика нови затруднения заради искането, доставките да се заплащат в рубли.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: