Last news in Fakti

12 Май, 2022 21:31 2 523 22

Германия: Подготвени сме за газовата ескалация

  • газпром-
  • газ-
  • русия-
  • германия-
  • владимир путин

Ситуацията може да се влоши, ако транзитът на синьо гориво през Украйна намалее още или Русия предизвика нови затруднения заради искането, доставките да се заплащат в рубли

Германия: Подготвени сме за газовата ескалация - 1
Снимка: shutterstock

Дъщерни фирми на "Газпром" в Германия вече няма да получават руски газ. Компаниите са обект на новите руски санкции. Указът е подписан от руския президент Владимир Путин късно снощи, съобщи в Бундестага германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек.

"Подготвени сме за тази ескалация", заяви Хабек, който обяви, че заради наложените санкции към Германия вече текат 10 милиона кубически метра газ по-малко на ден.

"Трябва да призная, че ситуацията става все по-напрегната, защото Русия използва доставките на газ и нефт като политическо оръжие. Пазарът предлага алтернативи. Санкционираните доставчици получават газ от други източници. Следим ситуацията. И сме подготвени за нея", успокои Роберт Хабек.

Но призна, че липсващите количества газ ще бъдат заместени чрез нови договори на по-висока цена.

"Тази по-висока цена трябва да бъде платена и ние сме готови да гарантираме плащанията", заяви вицеканцлерът, който е убеден, че санкционирането на дъщерните фирми на Газпром в Германия има за цел да повиши цената на газовите доставки.

Хабек предупреди, че ситуацията може да се влоши, ако транзитът на синьо гориво през Украйна намалее още или Русия предизвика нови затруднения заради искането, доставките да се заплащат в рубли.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Отец Дионисий разкри коварен план.Българската и Македонската църкви ще помолят заедно Кирчо да пусне Македония в ЕС и той ще каже че няма как да им откаже.
  • 2 ханс

    48 5 Отговор
    Края на еуропата се вижда.Сама си е виновна
  • 3 Ерно Шалер

    48 2 Отговор
    За всичко сте готови ама САМО ДНЕС евробондовете и германските ценни книжа са с -12%. Дерзайте!
  • 4 Премиерът на Италия

    33 3 Отговор
    Потвърди , че Германия и други европейски държави плащат газ в рубли.Каза, че това не нарушава санкциите
  • 5 🤭🤭🤭😅😅😅

    22 4 Отговор
    САЩ и Нигерия ще спасят ЕС както спасиха България
  • 6 Много ясно

    35 1 Отговор
    След като Германия плаща в рубли, украинците им направиха номер и им врътнаха едно от кранчетата
  • 7 Снабдител

    29 4 Отговор
    Изобщо да не ви пука и без газ Руска ЩЕ Я КАРАТЕ пък колкото изкарате , вижте там какво оръжие може да изпратите на урките ,че това ще е то .
  • 8 Рошко

    33 2 Отговор
    Че ще го платите ще платите, ама с по скъпия газ ще скокнат и цените,а пък от другата страна в Индия и Китай производството ще бъде дсой п по евтино, ами тогава?питсм аз и отговор не искам, Пак ли Европата ще слуша бай пън
  • 9 Само наш Чиро

    27 1 Отговор
    Неще да си плати газот у рубли
  • 10 Така ще е

    24 0 Отговор
    Като се гъбаркате с дядя Вова. Човека цял северен поток 2 ви построи до Германия, вие санкции ще му налагате .Сега и бандеровците ще позатегнат кранчето с транзита, че да могат да ви поиздоят колкото им хареса.
  • 11 САЩ

    11 0 Отговор
    Ами пазарна икономика няма нищо без пари да се използват алтернативните...
  • 12 хари потен

    6 0 Отговор
    Да газова не,само за гъзова с бдсм .
  • 13 Готови били те

    14 0 Отговор
    Германската годишна инфлация се ускори през април до нов 40-годишен връх от 7,4% с оглед на продължаващото рязко поскъпване на енергийните цени след началото на руската инвазия в Украйна, потвърждават предварителните данни на немската официална статистика Destatis. Инфлацията в еврозоната - също е рекордна! Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,8% спрямо предходния месец, когато скочи с 2,5%. Инфлацията на годишна база се ускори до 7,4% от 7,3% през март, достигайки поредно най-високо ниво от есента на 1981 година, когато също имаше ръст на цените на минералните петролни продукти в резултат на първата война в Персийския залив, предаде БНР.
  • 14 BAKO

    15 0 Отговор
    ГЕРМАНИЯ И ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА БЕШЕ ПОДГОТВЕНА !
  • 15 Подготвени сте

    17 1 Отговор
    защото идва лятото.
    Пилците се броят на есен, във вашия случай на зима.
  • 16 горски

    17 1 Отговор
    Тази операция,вече запричва на истинска война.Досега само пушилки.
    Ако спре транзита на газ през Украйна,пишете я загинала.Не за друго,а защото досега руснаците пазеха тръбите и покрай тях инфраструктурата която обслужва станциите по нагнетяване на газ.Спре ли газ-а,следващата нощ ще е тъмна.Ще им бомбардират енергопреносната мрежа,и всичко приключва-железници,бензиностанции,фабрики.......комуникации само с генератори.
    Брюксел прекали със санкциите,сега вместо да помога на Украйна,ще я загроби.

    Коментиран от #20

  • 17 Дзверцов

    8 0 Отговор
    До Нова година, Украйна, ако не бъде прекроена, Алемания е в гезунген със все всички технологични решения!
  • 18 Къде се покри

    4 0 Отговор
    такъв Меркел?Ни вопъл,ни стон!
  • 19 г-жа Миндер

    7 0 Отговор
    Подготвена съм, толкива пари направих от ваксини, че цяла зима мога на банкноти да се грея!
  • 20 ЕСовците

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "горски":

    Пука му на Брюксел за украинците със заплатите, които взимат могат и на 10€ литър бензин да си джиткат и по 100€ за кило 🍅 да дават! Да му мислят глупаците, като нас, които се връзваме на някакви некадърни еврогейзерски чиновници, като това нелепо недоразумение Урсула фон Пфайзер!
  • 21 emo

    9 0 Отговор
    Няма проблеми !- Ханс още не може да разбере,че ерата на евтините Руски енергоносители е завършен. При много по-високи енергетически източници Ханс ще загуби много отрасли тъй като няма да може да конкурира и след време на бестценица " Световното зло " наречена Америка ще ги купи ? Ще ги затвори и Западът ще бъде деиндустрилизиран ( индустрията й рaзрушена). След 1990 gодина го направиха в Източна Европа в 1997-1998 година в Ю.Корея и в 2000 година в Турция. Отпускат кредит на тези страни които си изграждат инфраструктура и собствена индустрия след време я унищожават о остават само дълговете на тези страни. ( собствената валута на тези страни се обезценява от Американските финансови системи последен пример е Турция) Това го правят от години.Печатайки " зелената хартия" която няма никакво покритие тая престъпна сган държаше света в своята финансова система.
  • 22 ганю

    0 0 Отговор
    не чак толкова подготвени сте
Новини по държави: