Отидете към основна версия

1 860 17

Ковачевски останал доволен от срещата с Петков в Рим

  • димитър ковачевски-
  • рс македония-
  • кирил петков-
  • среща-
  • рим

Без значение от това какво ще стане на срещата на върха на Евросъюза през юни, си оставаме приятели с България, заяви премиерът на РС Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски определи като "изключително конструктивна" срещата си в Рим с премиера на България Кирил Петков, предаде БНР.

Ковачевски отказа да се ангажира с дата, на която България би могла да промени позицията си за преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Защото прекалено дълго съседката ни е заложник на дати - от месец до месец.

Без значение от това какво ще стане на срещата на върха на Евросъюза през юни, си оставаме приятели с България, каза още Ковачевски:

"Продължават разговорите между министерствата на външните работи и когато има напредък е нормално те да съобщят на министрите, а ако има общ документ, той ще може да бъде представен пред институциите на двете държави".

Премиерът на Република Северна Македония не уточни точно какъв документ има предвид.

Снощи българският премиер Кирил Петков съобщи, че не се е ангажирал със срокове за отпадане на българското вето за началото на преговори на РЦМ с Европейския съюз. Според него Консултативният съвет за национална сигурност трябва да чуе отчет за напредъка в двустранните отношения през последните 6 месеца.

В София президентът Румен Радев каза, че ще реши дали да свика отново съвета, след като разговаря първо с премиера.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: