Last news in Fakti

25 Май, 2022 13:00 9 561 41

Подготвя ли се скрит компромис за българското вето над Северна Македония

  • българия-
  • северна македония-
  • кирил петков-
  • димитър ковачевски

Че няма сериозно придвижване в преговорите се видя и от паралелните програми на премиерите Петков и Ковачевски в Рим, чиито делегации едва вечерта на 23 май направиха протоколна среща

Подготвя ли се скрит компромис за българското вето над Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повтаря ли се дългогодишният спор за името на Македония, продължил цели 28 години? Както е тръгнало, България може да се надява на успех с ветото си над Скопие чак някъде към 2050-а година, пише Веселин Стойнев.

За 24 май темата за ветото над Северна Македония отново надигна политически гребен, но вълна не се сгромоляса. Преди да замине на традиционното посещение за светлия празник в Рим, премиерът призова президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), където външният министър да представи хода на преговорите със Скопие. Румен Радев отговори, че предишният КСНС през януари е очертал политическия консенсус по българската позиция, а зад нея стои и твърд обществен консенсус, и заподозря, че премиерът търси начин да преодолее нарушения диалог вътре в управляващата коалиция.

Действително, коалиционно напрежение явно има, защото в отправеното преди десетина дни от лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов предупреждение към мандатоносителя „Продължаваме промяната“ се говори за нерегламентирани опити на премиера Петков и негови съветници да заобиколят националния интерес по проблема със Северна Македония. А и какъв ли напредък в разговорите със Скопие може да отчете министър Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН, по основните искания на София – за вписването на българите в конституцията на страната, за езика на омразата и т.н.? Някакво сближаване има само в ресорите на другите министерства по линия на добросъседството.

Че няма сериозно придвижване в преговорите се видя и от паралелните програми на премиерите Петков и Ковачевски в Рим, чиито делегации едва вечерта на 23 май направиха протоколна среща. Отменено бе и предвиденото за 22 май съвместно правителствено заседание между двете страни, защото, по думите на Димитър Ковачевски, няма съгласувано общо решение, което да послужи като основа за двустранен договор.

Таен компромис?

Възможно е обаче да има някакъв суров проект за компромис в спора, който няма как от българска страна да бъде обявен само на правителствено ниво – дори и управляващата коалиция в София да бе напълно единна. Защото след обявеното след КСНС през януари политическо единство по темата и при четири пети твърдо обществено мнение в подкрепа на ветото този компромис лесно би бил обявен за мимикрия и би втвърдил още повече позициите ни. Т.е. трябва да се осигури място, където всички едновременно да се запознаят с него и поне да няма поединично отрицание. Именно КСНС е такъв форум – в него участват всички парламентарни партии, президентът, висшите военни и полицаи и носителите на „тайното знание“ – спецслужбите.

Сред аргументите на представители на „Продължаваме промяната“ за свикването на КСНС е и промяната на геополитическата обстановка с войната в Украйна. Спорно е доколко при почти пълното европейско единство срещу Русия и при натовското си членство Северна Македония е по-застрашена от преди това. Спорно е и доколко натискът върху България заради ветото ѝ над Скопие се усилва и заради войната. Налице са обаче алюзиите, че българските претенции към македонците наподобяват на руските към украинците.

А вътрешнополитическите прилики на позицията ни спрямо Северна Македония с тази за Украйна са доста. България заклейми агресията срещу Украйна, но остана раздвоена. Лидер на партия от управляващата коалиция продължи да нарича Русия приятелска държава, а правителството откупи оцеляването си, като отказа да направи решителната крачка с открита военна помощ за нападнатата държава.

Петков без полезен ход?

Сега положението на кабинета е още по-тежко. Външният натиск за сваляне на ветото над Скопие е неимоверно по-голям от този за пращане на оръжие за Украйна. Затова по всичко изглежда, че опитът на премиера Петков за пробив чрез КСНС е просто маневра, която да оправдае отлагането на въпроса. Той отново е в положение да не може да направи решителната крачка.

Но не може и да даде заден – вдигането на „евросхизмата“ над Северна Македония е сред приоритетите на неговото правителство. Затова зациклянето по въпроса трябва да се превърне поне в споделена вина. На един КСНС дори отхвърлянето на предложение за компромис ще свали голяма част от товара върху Кирил Петков – ето, направих всичко по силите си, но президентът и други партийни лидери ме блокират.

Дежавю?

Румен Радев едва ли ще направи такава услуга на бившия си министър, на когото вече е опонент. И дори да свика КСНС, ще го използва да се наложи в него и да втвърди още повече българската позиция, както направи на януарския съвет. Отлагането на въпроса за ветото обаче не може да разчита особено на „омекването“ на отсрещната страна – тя също отдавна се е втвърдила и не може да си позволи „предателство“. А това положение е перфектният компресор за помпане на всевъзможен национализъм от двете страни на границата. Което пък обрича отлагането на въпроса за ветото да повтори 28-годишния спор за името на Македония с Гърция и българите да се надяват на „победа“ към 2050 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    99 2 Отговор
    Че...2050 год......хич не е лоша като дата....

    Коментиран от #25

  • 2 Според

    12 0 Отговор
    Нежното острие ДА, това трябваше да е факт.
    Ако нЕкой не помни, има с какво да го подсетя
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Морски

    84 3 Отговор
    На българите не ни пука изобщо за северномакедонците!Условията им са казани ясно!Изпълняват ги махаме ветото,не ги изпълняват има вето!През това време докато те си решават,ние спираме да се занимаваме с тях.А само Петков или който и да е има късмета да направи някаква глупост,това което ще се случи в България,ще засенчи и специалната военна операция на Путин

    Коментиран от #19, #26

  • 6 Бамбука

    41 12 Отговор
    И от едната и от другата страна "мастити" политици, историци, патриоти са яли белия хляб, как днес да се погледнат в очите и да кажат, че всичко е заради парата ? Двама истински герои скарват два народа - Цар Самуил и Гоце Делчев. Колко царе е имала Македония и кога, като призната в света държава ? Същото се отнася и до Гоце Делчев. Опс, забравих и за братята Кирил и Методий. Тази сага започва да прилича на спор в Банкя шопи ли са или българи ?
  • 7 Ирис

    73 3 Отговор
    Има декларация на НС,има решения на Консултативния съвет,има позиция на обществото.
    Какво е изпълнила С. Македония от договора.
    Разни наглеци и нахалници ще плюят по всичко българско,ще палят знамена,ще оскверняват гробища и ще искат сваляне на ветото.
    Други наглеци и нахалници,не знам защо,наречени партньори ще ни притискат,ще ни мачкат,ще ни обещават,ще ни противопоставят с едничка цел-сваляне на ветото.
    Аз на политиците не вярват,зависими са,алчни и безотговорни.
    Разчитам единствено на думата,волята,на действията на Обикновенните български хора.
    Нека бъдем умни,в противен случай ще не разделят,ще ни противопоставят и разделят,както винаги до сега.
    От Скопие до морето,винаги и само ВЕТО.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    56 4 Отговор
    Стига вече с тая дъвка! Киро-тъпиро ще види “макетата” през крив макарон в ЕС! Най-малко Радев ще прави концерт по желание на тоя цървул,по чужда свирка!
  • 12 Макробиолог

    5 17 Отговор
    ОМО Илинден?
  • 13 Национално обединение

    64 3 Отговор
    И крачка назад няма да направим това да го знаят всички политици. Много е тънка червената линия и чашата прелива. Или да защитават българския интерес или да си ходят.
  • 14 Кирчееееееее

    49 1 Отговор
    Гласиш се по тънка летва, над дълбока пропаст да преминещ. Трябва много да внимаваш. Не можеш да служиш едновременно на двама господари - Бога и мамона. Единия ще ощетиш за сметка на другия. . .
  • 15 Без арнаутите.

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    Не ни трябват.
  • 16 БГ - на щрек

    55 2 Отговор
    Още малко ще ви изтраем, ама тоя номер, ако ни скроите с вдигане на ветото няма да ви се размине. Съвест нямаш ли бе господин премиер? Що за българин си и кои интереси защитаваш?
  • 17 Макробиолог

    5 33 Отговор
    Македонско малцинство в Пиринска Македония?

    Коментиран от #18, #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А питам

    28 1 Отговор
    Защо българските либерастки атлантици вървят по стъпките и правят като безродните комунисти??
  • 21 Петро

    6 1 Отговор
    Браво на Морския
  • 22 минувач

    21 8 Отговор
    Вижте сега.Че ще ги пуснат е ясно.Киро за това е сложен.Боко затова го махнаха.Най-интересно ще е като как ще го извъртят.Какъв смокинов лист ще сложат за да ни замажат очите.Похвата който ще използват.Това е интересното.Останалото е бошлав.Дали ще излязат и 500 човека да протестират.Херо дерижира събитията със замах.Факта че Северняците са вирнали толкова носове и не отстъпва и на йота говори за голяма подмолна подкрепа от страна на т.н. наши съюзници за тях.
  • 23 Лъжлив Съби

    44 2 Отговор
    Нямам си идея кво и на кого е обещавал Наш Кирчо, но все ми се струва, че трябва да направиме така, както направиха южните ни съседи! Поставиха си условията, връчена им ги писмено и казаха на макетата: Когато сте готови, обадете се и ще подпишем договор! Резултат- Преспанският договор!
    Ние трябва да направим същото! Никакви преговори и разговори, докато не изпълнят Нашите - Български условия!
    Кво шъ ги кандърдисваме! Да не ги каним на сватба или събор???
  • 24 жжжжжж

    31 2 Отговор
    киро иска да избяга от отговорност. нали носеше плакат- мен не ме е страх? мишка си киро.
  • 25 Мим

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    То не е лошо 2050 г.,ама аз и за тогава не съм убеден,че тия макета ще отстъпят от твърдия си инат,та може и до 3000 г...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ке се видиме понатаму

    38 2 Отговор
    Вдигането на ветото без промени в позицията на РСМ ще означава безусловно съгласие, че сме татари, че българи в РСМ няма, че "фашистка България" е окупирала Македония, че Самуил и всички общи национални герои са македонци и още ред други измислици за които няма вече как да повдигаме въпроси на по късен етап.
  • 28 Анонимен

    10 1 Отговор
    До Морски Съгласен съм с теб, но много дълбоко сме заспали и не виждам как ще стане.
  • 29 патриот

    4 9 Отговор
    Националният ни интерес е в сигурността и напредъка на страната ни, затова, събутирането им е национално предателство! "Направи добро и забрави, то все някога ще те застигне"!
  • 30 Ежко Бежко

    7 19 Отговор
    Скъпи братя, жал ми е да го кажа, ама темата за македония е излишна. Само си губим енергията с дискусия, която отдавна сме загубили. Македония ще влезе в съюза, па ако ще и да обяви България за Източна Македония. Ние българите просрахме 3 избора за парламент. Избрахме си мекеретата, които сега имитират активност, ужким бранят националния ни интерес. Забравете братя, късно е вече. Здраве и живот до следващите избори.
  • 31 БМДТ БМДТ

    3 33 Отговор
    Приказките са излишни. МАКЕДОНИЯ НЕЗАБАВНО В ЕС!!!
  • 32 Читател

    24 2 Отговор
    Тази статия е образец за еничарски глобализъм/евроатлантизъм и предателство спрямо националната ни история. Предполагам, че същият “автор” агитира и за това, да се откажем от националната ни парична единица, за да ни бъде наложено еврото! Дано поне хубаво да са му платили на “автора” на тази статия за извършеното национално предателство и безродничество.
  • 33 Хариуан

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Макробиолог":

    Не, просто ще ги регулира ЕС, понеже ние не можем да се справим. Ще бъде нещо такова: "Искате ли парички?" - "Искамеееее", - "Добре тогава, дръжте се прилично". Добросъседски отношения са условие за прием в ЕС.
  • 34 Гай Турий

    10 2 Отговор
    Простокиро не е учил нито история, нито дипломация, нищо не разбира нито от вътрешна и още повече от външна политика. Кръгъл неграмотник за поста му сега!!! Незабавна оставка! Вреден си бе, киро.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 РаботАта

    3 2 Отговор
    Подготвяла се е уйдурма и сега Киrтака е като поsран и иска да въвллече всички в киреча. Ще го тrичаме... натав отива работАта.
  • 37 НЕ САМО СЕ ПОДГОТВЯ ПРЕДАТЕЛСТВО , НО

    4 2 Отговор
    И ВСИЧКИ ПЛАНОВЕ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВА СА В ХОД , ВКЛЮЧАЯ И ПОДПИСВАНЕТО НА ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ - НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ СЛУЧАЯ С ДЕТЕТО ,,САРА" С ДВЕТЕ МАЙКИ !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Трето качество Рим

    2 2 Отговор
    Тази нация северомакедонската я измислиха пияниците от Свинкт Педерсбург! Комунизките не пропускайте тази подробност! След това наследниците от ВКПБ и Коминтерна на пияния Гошо Пожара препотвърдиха тезата за отделна нация "македонци". Сега им сърбаме руменовата супа на маестро готвача Решетников!
  • 41 Ха ха ха ха

    3 1 Отговор
    Разбира се , че ще клекнем. Господарите така нареждат.Разбързали са се да измъкнат Македония и Албания от "чуждо"влияние.