Отидете към основна версия

2 739 47

Кличко иска 18 млрд. евро за възстановяване на Киев до зимата

  • виталий кличко-
  • киев-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Това не са много пари, но хората трябва да разберат, че икономиката на страната ни също е унищожена, посочи кметът на украинската столица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Киев ще се нуждае от около 18 милиарда евро, за да възстанови домове и да поправи инфраструктурата за бездомните хора до зимата. Това заяви кметът на украинската столица Виталий Кличко на Световния икономически форум в Давос.

Това не са много пари, но хората трябва да разберат, че икономиката на страната ни също е унищожена, посочи той.

Кличко обясни, че инфраструктурата в цялата страна е била разрушена в резултат на руската инвазия, подчертавайки, че военният конфликт е трагедия не само за украинците, но и за "милиони хора в Европа".

В началото на месеца украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще се нуждае от около 600 млрд. долара за възстановяване на икономиката и инфраструктурата си след края на руската операция.

Украинският министър-председател Денис Шмигал пръв спомена сумата от 600 млрд. долара. Той заяви, че тази сума ще бъде необходима за възстановяване на икономиката и инфраструктурата в дългосрочен план.

Преди това украинските власти многократно заявяваха, че замразените в резултат на санкциите чуждестранни средства на Банката на Русия могат да бъдат използвани за възстановяване на страната. Украинското министерство на икономиката оцени размера им на 415 млрд. долара и поиска от западните партньори да разработят механизъм за конфискуване на тези пари в полза на Киев. Според руския министър на финансите Антон Силуанов Западът е замразил около 300 млрд. долара от 640 млрд. долара резерви на Централната банка в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: