Aмериканска компания ще изгради най-големите в света биореактори за производство на изкуствено месо. В тях ще се отглеждат повече от 13 000 тона изкуствено пилешко и говеждо месо годишно, пише "Гардиън".
В процеса ще се използват животински клетки и така няма да се налага самите животи да се колят, което според учените ще подпомогне за справяне с климатичната криза, предаде БТВ.
В света има около 170 компании, които работят върху изкуствено месо, но само "Good Meat" е получила регулаторно одобрение да продава продуктите си. През декември 2020 г. тя започва да произвежда пилешко месо в Сингапур.
Клането и проблемите с околната среда
Отглеждането и клането на едър рогат добитък, пилета и други домашни животни оказва огромно въздействие върху околната среда поради емисиите на метан, обезлесяването и използването на вода.
Консумацията на животинско месо в развитите страни допринася за климатичната криза, твърдят учени.
Според "Good Meat" в момента се строят 10 нови биореактора, всеки с капацитет 250 000 литра и височина четири етажа.
Това ще бъдат най-големите съществуващи в момента казани в света. Съоръжението в САЩ трябва да бъде завършено в рамките на три месеца, а биореакторите ще започнат да функционират до края на 2024 г. Планира се производството да достигне 11,8 хил. тона годишно до 2026 г. и 13,7 хил. тона до 2030 г.
Вкусът ще пострада ли?
Поддръжниците на култивираното месо твърдят, че то може да осигури същия вкус и усещане като конвенционалното месо, но с много по-малко въздействие върху околната среда. Но един от проблемите ще бъде да се гарантира, че месните клетки растат толкова добре в големите реактори, колкото и в по-малките, използвани досега. Освен това вкусът трябва да се подобри, смятат някои разработчици.
"Опитвала съм изкуствено месо. Отхапах първата хапка и разбрах, че това е едновременно едно от най-незабележителните неща и едно от най-забележителните неща, които някога съм ял. Това е просто месо", казва Ейми Чен, главен оперативен директор в "Upside Foods".
Сред другите компании, които разполагат със съоръжения за отглеждане на месо, са "SuperMeat", "Mosa Meat", "Future Meat Technologies" и производителите на морски дарове "Wildtype" и "Shiok Meats". Съществуват и много компании, които произвеждат заместители на месото на растителна основа.
Какво казва статистиката - ще спрем ли да ядем животинско месо?
По-голямата част от месото, което хората ще консумират през 2040 г., няма да идва от заклани животни, според доклад от 2019 г. на консултантската компания "Kearney", в който се предвижда, че 60% от него ще бъде или отглеждано, или заменено с алтернативи на растителна основа.
Все още Американската агенция за храните не е одобрила изкуствено месо в търговската мрежа.