Отидете към основна версия

4 048 56

ЕС предложи да се отложи въвеждането на ембарго за доставка на руски газ

  • унгария-
  • русия-
  • ес-
  • ек-
  • санкции-
  • газ

По този начин ще се удовлетвори искането на Унгария

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) предложи да се отложи налагането на ембарго върху доставките на руски петрол по важния за Унгария тръбопровод "Дружба", за да се удовлетвори искането на Будапеща. На 28 май ЕК е изпратила това предложение до правителствата на страните от ЕС. В същото време се планира въвеждането на забрана за внос на руски петрол, доставян по море за Европа.

Според източници ЕС може постепенно да се откаже от петрола, доставян по море от Руската федерация в рамките на 8 месеца.

По-рано унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще одобри ембарго върху доставките на руски петрол само ако то не се прилага за суровини, идващи по тръбопроводи. Унгария получава горивото от Русия по построения през миналия век нефтопровод "Дружба". Той също така отбеляза, че без руски петрол унгарската икономика „ще бъде унищожена“, а премиерът Виктор Орбан сравни необмислените санкции срещу Москва с атомна бомба.

Отказът на руските енергоносители в Европа започна активно да се обсъжда с началото на военната операция на Руската федерация в Украйна. В продължение на почти три седмици страните от ЕС не успяват да постигнат компромис по шестия пакет от санкции срещу Русия, който е блокиран по-специално от Унгария.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.

Свързани новини