Тема: Украйна

30 Май, 2022 13:43 1 955 23

Колко години са необходими на Европа, за да се откаже от руския газ

  • газ-
  • доставки-
  • европа-
  • отказ-
  • русия

Това няма как да се случи преди 2040 година

Колко години са необходими на Европа, за да се откаже от руския газ - 1
Снимка: Shutterstock

Европа гарантирано ще може да се откаже от руския газ до 2040 г. В случай, че много се постарае, то това може да стане и през 2035-та. „Гарантирано – до 2040 г. Ако се опита (чрез забрани и спестявания и огромни инвестиции във ВЕИ, водород, LNG инфраструктура и тръби) може да стане и през 2035-та. А ако се отделят допълнителни средства за „обратно изкупуване“ на съществуващи дългосрочни договори за LNG, плаващи регазифициращи терминали, то до 2025 г.“, обяснява заместник-началникът на отдела по икономика на горивно-енергийния комплекс на Централния стратегически изследователски център Сергей Колобанов.

Европейската комисия, след началото на военната операция на Русия в Украйна, разработи плана REPowerEU. Предполага се намаляване с две трети на вноса на руски газ, т.е. с близо 100 милиарда кубически метра, до края на годината.

Още новини от Украйна

Според Международната агенция по енергетика Европейският съюз е внесъл 155 милиарда кубически метра синьо гориво от Русия през 2021 г., което е 45% от европейския внос и 40% от общото му потребление. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел смята, че страните, които са членове на тази организация, ще могат да откажат руски газ до две години.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    29 4 Отговор
    НУЛЕВ ШАНС ОТ ОТКАЗ.

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Юсуф

    26 5 Отговор
    Без Русия няма Европа.
  • 4 малаумняци

    27 1 Отговор
    А защо трябва въобще да се отказва , ако търговските условия са изгодни , или това не е от значение , ще го играете на въпреки , а ние ще плащаме лудостта ви , така ли смятате ?

    Коментиран от #17

  • 5 провинциалист

    7 1 Отговор
    Николко - щом ние можем, значи и те могат.
  • 6 9689

    8 3 Отговор
    Само будали и акушерки ще се откажат от евтин газ.
  • 7 Таласъма

    11 1 Отговор
    Ресурсите на планетата от полезни изкопаеми намаляват с голяма скорост и стават все по трудно достъпни. Идеята за зелена революция без достъп до ресурси и енергия е неосъществима. Развитието и поддръжката на високи технологии при ограничен достъп до ресурси и енергия е невъзможно. Всеки, който се отказва от достъп до ресурси, навлиза в период на ускорен регрес .
    Защо ли ЕС се отказват от достъп до ресурси.

    Коментиран от #9

  • 8 Мамул

    5 3 Отговор
    Въпроса не е Европа да се откаже от газта! Въпроса е Германия да се върне назад икономически. Америка губи световно надмощие, ще загуби влияние и пазари. За англсаксонците Европа ще остане като най- голям пазар и най-силно влияние. Но при тази редукция на пазари ще е добре за Англия и Америка, Германия да отстъпи икономическото си влияние в Европа.

    Коментиран от #18

  • 9 Мамул

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Таласъма":

    Не! При петата технологична революция и при новият политикоикономически ред няма нужда от големи количества ресурси. Досега ресурсите се използваха за получава на добавена стойност и трупане на капитал, който дава властово предимство. Но има и други начини за властване. Електронен неофашизъм и тотална банкова задлъжнялост. Това става пред очите ти!

    Коментиран от #13

  • 10 Има и други начини

    2 0 Отговор
    Ама не ви изнася.
  • 11 Оня

    1 11 Отговор
    Технологиите напредват и съвсем скоро просперираща Европа ще намери начин да замени изкопаемите горива! Това и пyтkиctaHците го знаят , и затова реват като заклещени !
  • 12 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Ние доказахме, че когато начело имаш чужди марионетки. Сложени да обслужват чужди интереси и да заличат дори жалките остатъци от собствена икономика. Без да им пука колко ще струва това за населението и ..Може да стане и за една нощ, просто от едно посолство вдигат телефона и...
  • 13 Таласъма

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мамул":

    Няма нужда от ресурси?
    В Англия бяха изчислили, че само за преминаване към електроавтомобили (леки и товарни), задвижвани от зелена енергия (ветрогенератори, слънчеви колектори, батерии) , им е необходимо цялото петгодишно световно производство на електролиза мед.
    Освен това са необходими целите производства и на много други неща, някои по дефицитни от медта.
    А Англия е само една от държавите в света.
    Зелената революция е мит за наивници.

    Коментиран от #15

  • 14 Македонско девойче, китка шаренааа

    3 2 Отговор
    Абсолютна глупост.

    Планът е внесен и приет - срокът е 5 години за газта, а още утре може за петрола ако не беше Унгария.
  • 15 Мамул

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Таласъма":

    Не разбираш какво говоря! Зелената енергия е мит за осем милиарда, но за петстотин милиона население без лична собсвеност и напълно надзиравано и контролирано, живеещо изцяло на ББД( безусловен базов доход) и изцяло на кредит,НЕ Е МИТ.

    Коментиран от #19

  • 16 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    Бе то и за България беше нулев , пък 2 месеца вече е 100 % , хахахахах !! И то за една седмица подготовка , ти да видиш , хахахах !! И не почвай да ми обясняваш , че пак бил руски , ама за Гърция , щото това просто значи , че Гърция ползва ДРУГ газ , НЕРУСКИ , щото потреблението и не само не е паднало , ами се е увеличило , както винаги през лятото , щото там не ползват ток зимата , а лятото за климатици !!
  • 17 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "малаумняци":

    Абсолютно не е от значение , ако ще Раша да го подарява !! Щото с враг не се търгува , а му се наритват задните части !! А не му се дава шанс да ти спре кранчето или да ти вдига цената десеторно когато му изнася !! И Европа НИКОГА вече няма да зависи от Раша , ако ще Путя итре да пукне и наследниците му да се молят на колене !!
  • 18 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мамул":

    Бе тя Германия от "връщане " икономически някакви 15 години след "победата" на орките , почти срината със земята и ограбена от същите пет пъти повече отколкото сега грабят в Украйна , стана ПО-ГОЛЯМА икономика от "великия" СССР , а в момента е 4 ПЪТИ по-голяма от мръсната кочина !! И скоро ще е 5-6 пъти по-голяма , щото само гледай тази година с колко ще падне Раша , а следващите години само ще ще пада !!
  • 19 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мамул":

    Бе разбираме ние , как да не разбираме , тука едни разбирачи и "финансисти" като тебе се навъдили , дето от много работа цял ден висят по форумите , да не говорим , че цял живот са на заплата и икономика не са и помирисвали , да не говорим пък правили , ама виж по кремълски опорки са отличници , хахахахах !! А за Германия и Европа като цяло не се тревожи , от 300 години са лидерите на света и още толкова поне ще са , виж за калната кочина и преди и сега си е само мизерията , хахахах !!
  • 20 Тгиопен

    1 1 Отговор
    По голямо падение от това Европа да стане марионетка на САЩ няма така ще затъне Европа че няма накъде колкото до Русия сащ цял живот за им завиждали за това че са независими силни и със велика култура и оръжие и телигетност която една имигрантска държава никога няма да има
  • 21 Скоро

    0 1 Отговор
    Ще трябва да превземем Русия и газа ще стане Европейски
  • 22 БЪЛГАРИЯ

    1 1 Отговор
    Никога няма да се откаже Европа от руски газ.Американците да си го избият това от главите.Може би на тях така им е изгодно,но няма да стане.Винаги с Русия.
  • 23 Володимир

    1 0 Отговор
    Таман ще се откажат от руския газ и ще им свърши и тока заради американските тесли ... дано братята македонци станат до тогава пълноправен член, за да го спасат союзот от разпад