28 Май, 2022 15:00 3 847 25

Нови данъци и мерки: Орбан се нуждае спешно от пари

  • виктор орбан-
  • пари-
  • ес-
  • унгария-
  • данъци-
  • орбан-
  • ембарго

Проблемът на унгарския премиер е празната държавна каса, обрулена от щедрите предизборни подаръци

Нови данъци и мерки: Орбан се нуждае спешно от пари - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да управлява както си знае: с извънредни укази и една по-скоро лява политика на преразпределение на средствата. Последната му идея е чрез въвеждането на нов данък, който се цели в печалбите на големите чуждестранни фирми, да се попълнят липсите в хазната.

Това беше първата стъпка, която Орбан обяви, след като новото мнозинство от 2/3 на неговата управляваща партия "Фидес" в спешен порядък промени унгарската конституция. Така Орбан в бъдеще ще може спокойно да продължи да издава укази, с които да управлява, в условията на извънредно положение, което бе обявено заради войната в Украйна.

Основно чуждестранни компании ще плащат

Без да се колебае, унгарският премиер изпълни заканата си, обявена малко, след като спечели изборите: "Банките, застрахователните компании, големите търговски вериги, енергийните концерни, телекомите и самолетните компании ще трябва да внасят от допълнителните си печалби средства в два фонда - и през 2022, и през 2023 година", обяви Орбан.

Със средствата от единия фонд ще бъдат компенсирани унгарските семейства заради поскъпналите разходи за енергия, а вторият фонд е замислен като допълнителен източник за средства за отбрана. Парите от него ще отиват за превъоръжаване на унгарската армия.

Според управляващите в Будапеща мярката ще засегне най-вече големите компании с високи приходи, които са извлекли ползи от Ковид пандемията и сега от войната в Украйна. А това са основно компании от Европейския съюз като хранителните вериги Лидл, Шпар, Теско, Пени, Алди, както и Алианц и Дойче Телеком.

Край на "бензиновия туризъм"

Бившият германски депутат от Зелените Андреас Шифер се пита дали пък умишлено Орбан не щади унгарските фирми: "Не разбирам защо правителството не облага с извънреден данък онези компании, които през последните години печелеха добре от държавни поръчки. Това също би било справедливо", казва той.

Правителството планира да сложи край и на "бензиновите туристи" - най-вече тези от Австрия. Защото с новата разпоредба от евтиния бензин за около 1,24 евро за литър, който се предлага в Унгария, ще могат да зареждат вече само колите с унгарска регистрация. Едно подобно решение може да се окаже в нарушение с европейския принцип за равнопоставеност. Това пък би доведело до поредно влошаване на отношенията между Будапеща и Брюксел. Следващата седмица ще се проведе извънредна среща на върха на ЕС, на която ще се обсъжда налагането на петролно ембарго на Русия, което Орбан заплашва с вето.

Орбан има нужда от пари

Проблемът на унгарския премиер е празната държавна каса, обрулена от щедрите предизборни подаръци - липси, които не могат да бъдат запълнени, след като Европейската комисия спря плащания за Унгария заради започналата наказателна процедура за нарушение на европейското законодателство.

Новите данъци трябва да осигурят на хазната допълнителни 2 милиарда евро. За да се съгласи на петролно ембарго, Орбан иска от ЕС значително повече от това. Но също и при оповестяването на новите данъчни отчисления Орбан не остави никакво съмнение срещу кого се насочени стрелите му: "Войната се проточи, а Брюксел продължава да залага на политиката на санкции. Всичко това води до драстично повишаване на цените. Затова ни е все по-трудно да подпомагаме унгарските семейства. Освен това трябва бързо да подсилим военните."

Орбан говори както в предизборната кампания. Явно нищо не се е променило.

Автор: Волфганг Вихтел


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    17 24 Отговор
    Започват да спират рушветите от газа, затова и военното положение.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Орбан си е супер

    46 16 Отговор
    Ама толупа и кирчококорчовци яко ни забиха

    Коментиран от #6

  • 4 Интересно

    42 1 Отговор
    Не съм чел скоро велетата да плачат за 70% данъци в Скандинавските страни.
    Или за 50-те процента в белгия, например.
    Ако някой не е разбрал - данъчната тежест в Унгария е под средната за континента.
  • 5 Дойчо Дойчоо..

    20 3 Отговор
    Велке Велкее - кога ша са зимате?
  • 6 не бих се учудил

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Орбан си е супер":

    Ако се събират заедно на поиански вечеринки да се хилят на простия материал.
  • 7 Килиан Велпапе

    32 11 Отговор
    Сега 0рбан ли демонизираме? Той ли е следващият Путин за запада? Толкова сте жалки
  • 8 Уве Зелер

    30 9 Отговор
    Абсолютна лъжа! Орбан е безупречен държавник!
  • 9 Българин

    37 7 Отговор
    Ах този ужасен не ефро-атлантически и соросоиден Орбан. Мръсникът иска да обложи свръх печалбите от пандемия и войни на глобалните компании за да ги даде после на някакви си обикновенни унгарци. Затова съседите идваха да зареждат гориво в Унгария, да пазаруват и... Затова от този месец газа в Унгария пада с 18%, а тук скочи с 16. Защото той мисли за тях не за началниците като нашия американски парашутист. Не можете да му го простите ефро усвояващите паразити.
    .

    Коментиран от #16, #23

  • 10 Хе....

    11 27 Отговор
    Както се казва..когато човек сам си го направи...и най-големият му враг не може да му го причини, леко полека Унгария ще бъде отстранена от ЕС, и тогава "доволните" унгарци ще го разкъсат на парчета, тук в БГ го хвалят бил гледал за народа си...гледа дръжки..там накъдето гледа няма да му донесе нищо добро, на него и на унгарците, защото нищо не започва от днес и не завършва утре.
  • 11 Орбан

    12 7 Отговор
    Украйна е овъртолена в борчове.Ще стане като в Гърция.
  • 12 123456

    27 7 Отговор
    А ние сме цъфнали и вързали - купуваме бутикова газ, даваме милиони за украински туристи, просто сме много прости. Инфлацията е вече 20 % и човек се чуди кое не е поскъпнало. А заплатата една и съща.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами ...

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "123456":

    Тези, които работят здраво, получават много повече от преди.

    Коментиран от #19

  • 16 Ами ...

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Проблема с газа го решаваме лесно. "Топлофикация София" фалира и нямаме нужда от газ. Не вярвам софиянци да се против.
  • 17 Анонимен

    6 4 Отговор
    Кой ще изхвърли Унгария. Не четете ли, какво пишат английските вестници. Влизат в списъците Унгария и другите социалистически страни без България. Говори ли ви нещо повече от информация
  • 18 сноу

    12 0 Отговор
    Щом е зеле хвърляй го в бидона..

    Коментиран от #20

  • 19 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ами ...":

    сигурно си вярваш...
  • 20 бидоня

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "сноу":

    на боклука, че то вкиснало и смърди!
  • 21 да пише на авера си

    2 3 Отговор
    питкин
  • 22 гост

    7 0 Отговор
    Затова бензина е 1.24 евро, ама на нас пари не ни трябват.Ние сме богати и дълбоко заспали, още спете.
  • 23 Милена

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Браво за коментара. Право в десетката!
  • 24 Валери

    2 6 Отговор
    Единственото което ще постигне сороския ученик.е ще транзитните чужди коли и камиони ще зареждат в Словакия Сърбия Австрия Европа ще им спре помощите и големите европейски фирми ще се закрият или ще намалят драстично присъствието си в Унгария . И кво ? Ще цъфне и върже . А вие го хвалете . Алал да.ви е .
  • 25 Русомразец

    0 2 Отговор
    Който е с Русия после идва глада и почват да скубят собствения си народ
Новини по държави: