Всяка година 17 милиона души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. Това са 17 милиона случаи на високо кръвно налягане, на аритмии, атеросклероза или инфаркти.
Най-вече хората в индустриалните държави са засегнати от заболявания, свързани с храненето. Към тях причисляваме също затлъстяването, диабета и редица ракови заболявания. Пряка връзка има и консумацията на месо, посочва диетологът и фармацевт от университета в Любек Мартин Смолих. Защото прекомерната консумация на месо ни разболява - в буквалния смисъл на думата. А статистиката е отрезвяваща: хората в САЩ и в Австралия консумират средно по 100 килограма месо на година, европейците - средно по 80 килограма годишно.
Какви болести причинява месото
Консумацията на месопричинява най-вече сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, казва епидемиологът и експерт по храненето проф. Уолтър Уилет, който от 40 години се занимава с изследване на зависимостите между храненето и болестите. Според него най-големи вреди нанася червеното месо - тоест телешкото, свинското, агнешкото и козето. "Червеното месо е богато на наситени мастни киселини, които увеличават лошия LDL-холестерол в кръвта и са смятани за еднозначен причинител на сърдечни инфаркти", казва професорът. Освен това червеното месо почти не съдържа полиненаситени мазнини, които снижават нивото на мазнините в кръвта и намаляват риска от сърдечни заболявания.
Американско изследване от 2019 година стига до извода, че първите признаци на атеросклероза се появяват много скоро след екстремна консумация на червено месо. Под екстремна консумация се разбира две порции месо на ден. А много европейци с лекота се справят с такова количество. Изследователите предполагат още, че консумацията на червено месо затруднява и дейността на бъбреците.
Проф. Уолтър Уилет е участвал в няколко изследвания, които са проучвали връзката между консумацията на месо и захарния диабет тип 2. Изводът от тях гласи, че червеното месо в особено голяма степен благоприятства развитието на болестта. А отделно изследване показва, че месото на скара, както и това, което се пече на много висока температура, също повишават риска от диабет. По данни на Световната здравна организация (СЗО) само в Европа 60 милиона души страдат от диабет, като тенденцията е възходяща.
Рисков фактор е и консумацията на преработено месо като салам и шунка, а анализ от 2021 година стига до извода, че прекомерната консумация на месо значително повишава риска от рак на гърдата и на дебелото черво.
"Без здрава планета няма здрави хора"
Много хора продължават да смятат, че месото е неизменна част от здравословното хранене. "Да, месото съдържа и ценни вещества", казва проф. Уилет. Пилешкото месо например е по-малко вредно от червеното месо, а рибата определено е полезна. "Но най-добре е, когато храната е предимно на растителна основа", казва диетологът. Това е от полза както за собственото ни здраве, така и за здравето на планетата, която обитаваме. "Без здрава планета няма здрави хора", казва проф. Уилет.
Автор: Юлия Вергин