Last news in Fakti

23 Август, 2022 19:00 3 611 74

Защо продължаваме да ядем месо?

  • консумация на месо-
  • месо-
  • храна-
  • диета-
  • изхранване-
  • кухня-
  • еволюция

Ако диетата на човечеството не се промени, ще възникнат проблеми с изхранването

Защо продължаваме да ядем месо? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората ядат месо още от праисторическата епоха, а с течение на времето консумацията му се увеличава. Тенденциите в храненето не показват никакви признаци за намаляване на консумацията на месни продукти. Прогнозите сочат, че до 2050 г. светът ще произвежда до 455 млн. тона месо годишно.

Учените отдавна изразяват загриженост за въздействието от тази масова консумация и съответно производство на месо. Особено остър е проблемът с промишленото животновъдство. Експертите смятат, че месото е "неефективен" източник на храна. Причина за това е, че за производството му са необходими повече енергия, вода и земя, отколкото за другите храни, които ядем.

Производството на говеждо месо например е отговорно за шест пъти повече емисии парникови газове и изисква 36 пъти повече земя в сравнение с производството на растителни протеини като граха например.

Избягването на месото и млечните продукти е най-добрият начин да намалим негативното въздействие върху околната среда. Без консумацията им, използването на земеделски земи в световен мащаб може да бъде намалено с повече от 75 процента. А според Световен фонд за дивата природа WWF 60 процента от унищоженото биоразнообразие в света се дължи именно на храненето с месо.

Защо хората продължават да ядат месо?

И въпреки това повечето хора продължават да ядат месо. Бенджамин Бътлър, социален психолог от университета в Трир, обяснява това с навиците, културата и нуждите. "Мисля, че много хора просто се наслаждават на неговия вкус. Другото нещо е хранителната идентичност. Много традиционни кухни се базират на определени месни ястия", казва той.

Това, което ядем, не ни напомня за животното или за страданието, което то е преживяло по пътя към чинията. Но когато сме конфронтирани по темата, може да изпитаме нуждата да оправдаем пред себе си това действие, като например си кажем, че хората винаги са яли месо, обяснява Бътлър. Изследванията показват, че оправдаването на приемането на месо като естествена, нормална и необходима част от нашата диета е нещо, което е по-типично за мъжете. "Има много повече млади жени и по-малко мъже, които стават вегетарианци, защото все още е мъжки стереотип, че мъжете ядат месо. И това се проследява до идеята за силните мъже, които ловуват, и еволюционните заблуди около консумацията на месо."

Месото ни е помогнало да еволюираме?

Учените отдавна смятат, че месоядството е помогнало на нашите предци да развият по-човекоподобно тяло. Както и че преди около 2 милиона години консумацията на месо и костен мозък е дало на Homo erectus енергията, необходима за формирането и изхранването на по-големия ни човешки мозък.

Едно скорошно проучване обаче поставя под въпрос тази концепция. Авторите на изследването твърдят, че макар археологическите доказателства за консумация на месо да се увеличават успоредно с появата на Homo erectus, това може да се обясни и с по-голямото научно внимание към този период. Т.е. колкото повече палеонтолози са търсили археологически доказателства, толкова повече са намирали такива.

Според Бриана Побинер, палеоантрополог, който изследва еволюцията на човешката диета, яденето на месо може и да не е причината за големия размер на нашия мозък. "Не виждаме голямо увеличение на размера на мозъка по времето, когато е започнало приемането на месо. Абсолютният размер е станал по-голям при Homo erectus, но всъщност той не е станал относително по-голям - т.е. по-голям спрямо размера на тялото - до преди около един милион години."

Разнообразието е в основата на развитието

Има доказателства, че ранните хора са започнали да готвят храната си по времето, в което мозъците им са се увеличили като размер. Загряването на храната освобождава допълнителни хранителни вещества и ускорява процеса на храносмилане, тъй като храната става по-мека и лесна за дъвчене. Побинер смята, че човешката еволюция се дължи на здравословното съчетание на различни хранителни режими. "Има теории, че не определен вид храна е определял нашата еволюционна история, колкото възможността да ядем голямо разнообразие от храни ни е направила толкова успешни и съответно някак ни е направило хора", твърди още тя.

Днес 75% от храната в света се получава от само 12 растения и 5 животински вида. Но когато се консумира прекалено много храна само от един източник, това може да доведе до здравословни проблеми. "Безброй изследвания показват, че когато хората консумират животински протеини, това е свързано с развитието на различни видове рак", казва за ДВ д-р Милтън Милс, лекар по вътрешни болести и интензивно лечение в САЩ.

Някои твърдят, че вегетарианците или веганите обикновено не получават достатъчно белтъчини и хранителни вещества. Милс, защитник на растителната диета, който има собствен уебсайт по този въпрос, не е съгласен с това.

Ако диетата на човечеството не се промени, ще възникнат проблеми с изхранването

Ако апетитът към месото не се промени, до 2050 година световната популация може да се окаже твърде многобройна, за да се изхранва. Тогава населението на света ще наброява 10 милиарда души. Но как може да се намали консумацията на месо в световен мащаб? Психологът Бътлър смята, че пътят напред е постепенната промяна с "намеса отгоре надолу".

"Например, като цената на месните продукти стане толкова висока, колкото трябва да бъде, за да се осигури хуманно отношение към животните и се съобрази с щетите върху климата. И като алтернативите се направят по-евтини", казва той.

Промяна на нагласите вече се забелязва дори и в месолюбива Германия. Според статистиката за 2021 г. пазарът на алтернативите на месото е нараснал на годишна база със 17% увеличение при производството на храни на растителна основа.

Автор Ане-Софи Брендлин


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Внимание

    74 10 Отговор
    Още ЦРУ пропаганда.
  • 2 Като

    72 5 Отговор
    Не ядете месо , яжте ми ...
  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    82 5 Отговор
    Тъпагьози , защо продължаваме да пием вода?
  • 4 Фют

    59 6 Отговор
    Вие съвсем изкукуригахте от либерални ценности,че аз друго не ям .Ако не изям 2 кг свинско на ден се едно не съм ял.
  • 5 Сбогом Фейкти

    74 3 Отговор
    Облъчването продължава.
  • 6 Мръсните сатанисти

    65 4 Отговор
    Жендърете пак се развилняха!
  • 7 Потресен от пропагандата

    57 5 Отговор
    Аз се изнасям от тази по мия която са соросовите "Факти".
  • 8 Пич

    67 4 Отговор
    Тия изтрещяха тотално !!! Вече ядат скакалци , и други насекоми , мъжете им попълват анкети , дали са раждали , а икономиката им отива в 18 век !!! Какво првим още при тях ???!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дют

    51 4 Отговор
    Имам решение :Като заколим и изядем всички либерали и готово с един куршум два заека.
  • 11 Няма страшно

    23 4 Отговор
    Очаква се до 2050 година човечеството ще се събуди и 9 милиарда ще отидат за тор! Човечеството трябва да разбере че не могат да живеят 80 човека в четиристаен апартамент заедно с домашните любимци! Сурово но истина!
  • 12 Помак

    26 4 Отговор
    ....ас ако няма порк, агнешко, телешко или пиле секи ден стаам нервена ... . .месото на е напраило ора ...наи вишите животни ....бес месо мозъка не работи добре ..обарква алгоритмите !
  • 13 Румен

    25 3 Отговор
    Най добре е да минем на гранолирана кучешка храна.И решаваме един голям приблем. Никой няма да идва на гости
  • 14 Отговорът

    49 3 Отговор
    Защото сме хищници. А тези които са тревопасни са с меки китки. Факт
  • 15 Аноним

    47 2 Отговор
    Защото сме месоядни ,а не тревопасни като редакторите в тая медия
  • 16 Хххххх

    45 3 Отговор
    Яжте си хлебарките, а аз ще си ям истинското месо от село. Като не сте доволни - гледайте си работата.
  • 17 Без месо

    8 27 Отговор
    Ще станем глистави и прости като ватенките,ще почнем да мислим само за цвекло и бояришник.
  • 18 хахаха

    35 2 Отговор
    този текст трябва да се премести в рубриката Хумор
  • 19 Ние българските простаци

    20 13 Отговор
    Ще гласуваме за КОНСТАНТИН от възраждането
  • 20 АБВ

    32 3 Отговор
    Защото човека по природа е месоядно животно.
  • 21 Тия нека да

    24 4 Отговор
    си пишат. Аз не знам нещо по вкусно от агнешко бутче, задушено в тава на фурна със зеленчуци, които след печенето на бутчето хвърлям, но нали трябва да си дадат аромата...
  • 22 Студопор

    37 1 Отговор
    " Причина за това е, че за производството му са необходими повече енергия, вода и земя, отколкото за другите храни, които ядем." - е така кажете, че ви излизаме скъпо да ни храните. Не ми излизайте със здравословните простотии...
  • 23 пппп

    34 1 Отговор
    Не спират диважката раждаемост в Индия , Африка, Китай и други, но ще спират месото ! ИНДИЯ ПРЕДИ ТОЧНО 100 ГОДИНИ Е БИЛА 300 МИЛИОНА, А СЕГА Е МИЛИАРД И ЧЕТРИСТОТИН 1.400 МИЛИАРДА ! КИТАЙ Е ПОДОБНО, АФРИКА Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ ОТ НЯКОЛКО СТОТИН МИЛИОНА, СЕГА Е НЯКОЛКО МИЛИАРДА !! Щ
  • 24 Исперих _71_12_13_68_60

    6 31 Отговор
    Българи сме,тоест Гали,както и Келтите.Гали,Траки,Скити,Келти,Франки сме един и същ неизчезнал Тракийски Народ.Не сме се хранили с месо.Нито Спартак,нито Орфей,бито Дионисий са се хранили с месо.Жили сме здрави и силни като бикове.Биковете са силни,но не ядат месо.Яденето на месо идва от пербокожите,тоесг прародителите на евреите.Евреи са юдеи,араби,турци,руснаци,украинци,викинги,индианци,индийци,японци,монголци,гърци,азербаджанци,арменци,грузинци,афганистанци,сирийци.Чернокожите са началото на еврейското насилие и холокост срещу света.

    Коментиран от #26, #49

  • 25 Милен

    22 5 Отговор
    Ами защото е вкусно, ако Бог не искаше да ядем животни нямаше да ги направи толкова вкусни :)))))
  • 26 Студопор

    21 1 Отговор

    До коментар #24 от "Исперих _71_12_13_68_60":

    Нормален ли си?

    Коментиран от #30

  • 27 Чочо

    19 2 Отговор
    Лелелел, ГЛУПОСТИИ и веганска пропаганда
  • 28 ЦСКА 1848 "71"12"13'"6"8"6"0

    4 6 Отговор
    Не е само до кликане.Кликането е ментален хомосексуализъм,типичен за евреите. До АРГУМЕНТИ Е! ДО ЗНАНИЕ! ДО ПРОИЗХОД!
  • 29 Безобразни лъжи

    23 1 Отговор
    В Германия месото беше 5 евро и откакто го вдигнаха двойно, много хора намалиха консумацията му или търсят алтернатива. Не че са станали съпричастни и хуманни към животните в кланиците а просто им е скъпо. Всичко друго е бала-бала...
  • 30 Исперих _71_12_13_68_60

    5 19 Отговор

    До коментар #26 от "Студопор":

    Да,нормален съм.А ти? Защото ако имаш възражения,то обори всички доказателства от исторически,антрпоологически и археологически тип. Без критичен мозъчен апарат и добри знания арументиъе са невъзможни.

    Коментиран от #40

  • 31 Ударихте дъното

    31 3 Отговор
    Нещастници. Животинските протеини не могат да бъдат заменени с нищо друго - веганите след 10-15 години развиват дефицит на В12, желязо и т.н., което води до анемии, алергии и всякакви други здравословни проблеми.
  • 32 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    20 4 Отговор
    Еми избиваме Ци:-ганите от Индия жълтурите от Китай както и черната луга от Африка и черната луга в Европа и САЩ придошла от Африка и проблема е решен . Само в Индия и Китай имаш 30% от населението на планетата. Защо аз белия човек европеец да се лишавам от месо само защото черната и кафявата из-мет и сг-ан е решила че ще се размножава неконтролируемо като насекоми ????

    Коментиран от #45

  • 33 Алконалий

    25 1 Отговор
    Вижте сега, вие яжте ако искате и винкел и старо изгнило дърво все ми е тая. Когато ми покажете някакво месоядно животно да яде спанак с ориз почвам и аз!

    Коментиран от #54

  • 34 Да Не

    5 17 Отговор
    "Ще дойде време когато ще е срамно да се яде месо " " е казано от Слава Севрюкова, но още не сме дорасли духовно!
  • 35 Дарвин

    16 4 Отговор
    Ако не бяхме хищници, нямаше да сме на върха на хранителната верига. В природата нищо не се губи. Оцеляли сме и ще пребъдем по този начин. Тревопасните са по-ниско в хранителната верига и биват изяждани. След като ни взеха дъгата да не можем в бъдеще да се възпроизвеждаме, сега посягат и на храната ни. Но да не забравят, че още сме силни и няма да се дадем лесно.
  • 36 Възмутен

    9 2 Отговор
    Скоро скаклци и нсекоми ще ядем

    Коментиран от #61

  • 37 Иван

    14 3 Отговор
    Човешките същества са месоядни, защото имат ензими за смилане на месото. Човекът не е вегетарианец по природа, но може да стане такъв по убеждение. Остава открит въпросът за снабдяване с витамин В12 и с някои аминокиселини. Белтъчини могат да се вземат и от растенията - бобови, житни, соя и други.

    Коментиран от #44

  • 38 А защо

    5 1 Отговор
    не ?
  • 39 Шпек салам

    15 1 Отговор
    DW пак са прекалили с кафето. Кой ли пък им се връзва!?
  • 40 Студопор

    14 2 Отговор

    До коментар #30 от "Исперих _71_12_13_68_60":

    Ами ти не приложи никакви исторически, антропологически или археологически доказателства - какво има да оборвам? Ти каза някакви неща, които изобщо не са истина, не приложи никакъв научен источник и реши, че това е така. Какво да ти оборвам? Моята дума срещу твоята.

    Коментиран от #46

  • 41 Иванушка 🇷🇺

    2 10 Отговор
    В пр00сия сме вегани, кюмур кушаме от години
  • 42 Аршлох

    19 2 Отговор
    Усетихте ли полека полека накъде ви насочват ,да ядете бубулечки.може и в тон с песента ,бубулечка лечка.Няма да имате нищо и ще сте щастливи.Последният път като го написах ме изтриха.Защо ли? Отговорете си сами.
  • 43 Бай Лисан

    19 1 Отговор
    Подготвят ни за свинско със зеле.
    За атлантиците - свинското.
    За нас - зелето.
    Като цяло - свинско със зеле.
  • 44 Ами....така

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    За дефицита на В12 идват на помощ фармацевтите, за които ще е по-лесно и доходоносно да ни пълнят телата със химии и съмнителни субстанции.
  • 45 С повечко чер пипер, да не миришат

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷":

    Аз почвам от Факултето. Там са едни тлъсти, тлъсти... "Кака Данчи" добре ги е угоила....Електорат! Мммм!
  • 46 Исперих _71_12_13_68_60

    6 13 Отговор

    До коментар #40 от "Студопор":

    Всички исторически извори ,сведочещи за култът на Орфей са категорични,че месо не се е яло от нас. Чисто физиологически човешките черва са двадесетметрови,тоест непригодни за качествено смилане на месото.Друг е случаят с хищниците.Всички етнографски,фолклорни и кулинарни свидетелства в България сведочат за ВЕГЕТАРИАНСКА БАЗА НА НАШАТА КУХНЯ.

    Коментиран от #53, #69, #73

  • 47 Ром Бакарди

    9 3 Отговор
    Що пък да ни кльопам мисо....мойти прарудитили са трепали мамути, газели и сичко що е летяло, варвяло, пълзяло и плувало. Те са уцеляли-ша уцелея и аз, докат нагъвам вратни пражоли, уши, черва, крачета, трътки, крила, ребра, карантия, риба на скара или пражена, соджуци локанки бахур. Кат истински т-рекс сам, няма прошка кат скивам мисо-особену коги е на скара, задушено вав соус или пражено. Ко ша са прая на фин и диликатен....ни ям месо! Айде холан-пред хората да са прайш на веган или нещу таквоз модно, а вав вкащи да нагъваш джомеркити и сланината.
  • 48 Последствия

    18 1 Отговор
    Ех, ако и не дишаме и не пием вода, каква природа ще има!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Смях

    12 1 Отговор
    Следващата стъпка ще е да си направим масов сюнет, защото според тях ще е здравословно
  • 51 Аз ям месо

    8 1 Отговор
    Вие ми яжте.,
  • 52 защото

    15 2 Отговор
    Защото има хора, които имат нужда да ядат месо. А има и такива, които се чувстват добре като не ядат месо. Правилно е всеки да си яде това, което му харесва и от което има нужда! А не да се водим от модни или "еко" тенденции!
  • 53 Чревоугодника

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "Исперих _71_12_13_68_60":

    А колко трябва да си удължа червата за да си хапвам мръвките?
  • 54 Ромул

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Алконалий":

    Така да бъде- кокошката е месоядна. И ориз яде, и спанак. Или сега ша са тръшкаш чи тя е птица, а не животно. Ако не става с нея, ще ти посоча още едно животно-благороден елен. Той си хапва и от двете. Така,че.....почвай да ядеш месо и ни са прай на многу утворен.

    Коментиран от #56

  • 55 Борислав

    16 1 Отговор
    Тъй,тъй прозорецът на Овертон,се открехва леко.. следващото е,защо изобщо трябва да ядем!?

    Коментиран от #57

  • 56 Алконалий

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ромул":

    Или не си ми прочел написаното или си достатъчно наквасен!!!

    Коментиран от #58

  • 57 Алконалий

    10 1 Отговор

    До коментар #55 от "Борислав":

    Прав си ама дали някой е чувал за прозореца на овертон как мислиш?
  • 58 Ромул

    3 2 Отговор

    До коментар #56 от "Алконалий":

    Досега шорах мента с спрайт, после мастика с айрян май беше, и две бири помня. Нещо ти каза, ама аз забравих, та ко викаш....

    Коментиран от #60

  • 59 Питайте медиците

    13 3 Отговор
    Те ще ви отговорят защо веганството е вредно за човешкия организъм, а в някои случаи направо опасно за живота.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Коко

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Възмутен":

    В много страни отдавна си ги ядат - Китай, Латинска Америка, Африка. Дори си ги смятат за деликатес.
  • 62 Голям

    12 6 Отговор
    майтап. Чета коментариите и се смея. Статията си е ОК, Просто факти и предположения. А за приятелите който коментират ето още един факт: Човека е всеядно животно. Древните хора са яли това което могат да хванат или намерят. Приматите също са всеядни. Свинята - и това животно е всеядно. Яденето на месо не е необходимост а въпрос на избор. Факт.
  • 63 Защо продължаваме да ядем месо?

    15 0 Отговор
    Защото е вкусно и полезно. Който не иска да яде Г. О. В. Н. А.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 така е

    6 9 Отговор

    До коментар #64 от "Исперих _71_12_13_68_60":

    Прав си. Ако искат хората да живеят с по-фини енергии и съответно да се ползват от предимствата на такъв обмен, трябва да спрат да ядат месо. Но това не е за всеки. Нали знаеш, че има хора, които живеят и функционират само с тъмни енергии? Тях не ги виждам да не ядат месо, а ако се пробват сигурно преходът ще е брутален за тях. Отделно хората, на които просто им трябва да се заземят и да се изключат поради обстоятелства в живота им, иначе биха луднали. Те също е по-добре да ядат месо. Изобщо най-добре е всеки да яде, това, от което чувства, че има нужда. Аз например не ям месо. Имаше кратък период, в който ядях и тогава здравето ми беше като цяло зле. Като не ям месо се чувствам много добре, затова това е моят избор.

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 уaйтнoйз

    8 1 Отговор
    И на гoMна да мина дойчето па ше ме изкара замърсител...
  • 68 д-т уилям гейтс трети

    4 1 Отговор
    скоро ще ми ядете... скакалеца
  • 69 Студопор

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Исперих _71_12_13_68_60":

    Ти наистина ли вярваш, че Орфей е слязъл в ада да си измъкне любимата? Защото ако ДА, няма какво повече да говорим.
  • 70 Паразит

    10 0 Отговор
    "Защо продължаваме да ядем месо ли?"... Ами защото бръмбарите се свършиха... Грета ги изяде!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Фриц Мюлер

    1 0 Отговор
    Има различни групи по света - някои желаят да върнат Европа в Средновековието, други гледат по-далеч назад - преди 1 милион години.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Бай Ганьо

    2 0 Отговор
    Колкото повече вегани, толкова по-малко вегани и толкова повече мръвки за нас. Ми устройва ме :)