Отидете към основна версия

1 631 7

Украйна осъди още двама руски войници за военни престъпления

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мариупол

Очакват се още много подобни съдебни дела както в Украйна, така и в Русия, която отрича нейни мишени да са цивилни или да е извършвала военни престъпления

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински съд осъди двама заловени руски войници на 11,5 години затвор, съобщава "Ройтерс".

На предходното заседание по делото Александър Бобикин и Александър Иванов признаха, че са били в артилерийска част, която е стреляла по цели в Харковска област в Украйна от руската Белгородска област. Обстрелът е унищожил учебно заведение в град Дърхачи.

Двамата са били заловени след преминаване на границата и продължаване на обстрела.

Това е втората присъда за военни престъпления от началото на руската инвазия в Украйна през февруари.

Украински съд вече осъди руски войник на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен.

Очакват се още много подобни съдебни дела както в Украйна, така и в Русия, която отрича нейни мишени да са цивилни или да е извършвала военни престъпления.

Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: