Отидете към основна версия

15 197 92

Медведев призова: Несъгласните с войната руснаци да заминават и да не се връщат

  • русия-
  • украйна-
  • дмитрий медведев-
  • кремъл-
  • германия

На 30 май стана известно, че германското правителство е готово да опрости процеса на издаване на визи на руски социални активисти, обществени фигури и учени, които публично критикуват войната в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев предложи руснаците, които се противопоставят на войната, да напуснат страната и повече да не се връщат. Така той реагира на германската инициатива за опростяване на влизането на руски жители, които публично се противопоставят на руската агресия.

Според бившия руски президент ФРГ се готви да приеме онези, които "се противопоставят на страната си и желаят нейното поражение".

„Нека такива да отидат при германците възможно най-скоро. И желателно безвъзвратно под страх от наказателна отговорност за фейкове за въоръжените сили“, пише Медведев в своя канал в Telegram.

Той също така предлага да се предоставят преференциални условия за влизане в Русия на германци, които не са съгласни с политиката на „украинската версия на наденицата (Шолц и сие) и подобни европейски дейци“.

На 30 май стана известно, че германското правителство е готово да опрости процеса на издаване на визи на социални активисти, фигури и учени, които публично критикуват войната в Украйна. От мярката могат да се възползват: Служители на НПО, признати за чуждестранни агенти или нежелани организации; Представители на несистемната опозиция, публично осъдили военните действия; Журналисти от независими медии, „които са подложени на репресии и заплахи, особено въз основа на критичното им отразяване на събитията“, или служители на прокремълски издания, уволнени заради техните антивоенни възгледи; Учени, обявили се публично против "специалната операция", поради което вече не могат да работят свободно в Русия.

Правилото важи само ако лицето е в "особена опасност". Приоритет ще се дава на хората, които „имат връзка с Германия“. Решенията по всяко заявление ще се разглеждат поотделно с участието на службите на Министерството на външните работи и оторизирания Кабинет по култура и медии. Близки роднини на политически емигранти също ще могат да получат виза.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания