Last news in Fakti

2 Юни, 2022 14:23 11 294 34

По-евтини горива в Германия от днес

  • германия-
  • бензин-
  • дизел-
  • горива

Един от важните фактори са покупните цени на бензина и дизела, които зависят от цените на суровините, а оттам и от икономиката или политическата ситуация

По-евтини горива в Германия от днес - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От днес горивата в Германия поевтиняват: за срок от три месеца ще важи по-нисък енергиен данък, а това ще се отрази благоприятно на цените на горивата. Отстъпката за шофьорите ще струва на държавата над 3 милиарда евро.

От началото на войната в Украйна горивата поскъпнаха значително. За тези три месеца цените по бензиностанциите се променяха значително и на моменти дори чупеха исторически рекорди. Германското правителство прилага нова мярка за разрешаване на този проблем - временно намаление на данъка върху енергията. Отстъпката за горивата е в сила от днес, 1 юни, и ще продължи до края на август.

Какво се променя?

Цените по бензиностанциите се образуват от няколко компонента. Един от важните фактори са покупните цени на бензина и дизела, които зависят от цените на суровините, а оттам и от икономиката или политическата ситуация. Важен е и обменният курс на долара: тъй като петролът се търгува в световен мащаб почти изцяло в щатска валута, цените на бензиностанциите растат, когато обменният курс се повиши спрямо еврото. Сред ценообразуващите фактори са още разходите за транспорт, съхранение или допълнителна преработка, както и печалбата на компаниите за минерални масла.

От друга страна, голяма част от цената на горивата отива в държавата. Най-голям е делът на енергийния данък. Досега той беше 65,45 цента за литър бензин и 47,04 цента за литър дизел, а след намалението за тези три месеца ще бъде съответно 35,9 и 33 цента на литър. По този начин германското правителство се отказва от данъчни приходи, които се оценяват на повече от три милиарда евро.

Въпреки това минералните компании не са длъжни да прехвърлят цялата отстъпка, която получават, директно на потребителите. Продажната цена се определя от тях, а процесът е труден за проверка заради сложното ценообразуване. Министерството на финансите обаче обяви, че корпорациите трябва да прехвърлят изцяло намалението на данъците върху шофьорите.

В резултат на отстъпките литър бензин ще се продава за 1,78 евро, а литър дизел за 1,859 евро. Това обаче все пак е по-скъпо, отколкото преди началото на руската инвазия в Украйна, когато бензинът се продаваше за 1,75 евро за литър, а дизелът - за 1,663 евро.

Значително поскъпване преди намалението

В началото на тази седмица крайните потребители плащаха по 2,13 евро за литър бензин. Само за една седмица цената му бе скочила с 4,3 цента, а тази на дизела – с три цента и половина.

"Равнището на цените на горивата в момента не може да бъде оправдано от цената на суровия петрол и валутния курс", подчертава говорителка на Германската асоциация на автомобилистите ADAC. "Създава се впечатлението, че браншът си е осигурил удобна стартова позиция за отстъпката.” По този начин петролната индустрия следва волята на политиците, но все пак има високи маржове поради изкуственото повишаване на цените.

Търговската асоциация за горива и енергия, която представлява компаниите за производство на минерални масла в Германия, отхвърля критиките. Тя се позовава на настоящите затруднения на световния пазар, породени от високите цени. "В САЩ началото на летния сезон се посреща с ниски запаси в рафинериите и петролните бази. Това оказва влияние върху цените на бензина в световен мащаб, включително в Германия", заявяват от асоциацията.

Не е само енергийният данък

"Цените се определят от отделните дружества или бензиностанции. Предполагаме, че намалението на енергийния данък ще бъде прехвърлено на водачите поради силната конкуренция между бензиностанциите”, коментират още от търговската асоциация. Енергийният данък обаче е само един от многото компоненти, които определят цената на горивата. В допълнение към разходите за закупуване и обменния курс на долара, съответната конкурентна среда на бензиностанцията също е определяща за крайната цена на горивата.

Освен това се очакват проблеми в началото на септември, когато изтича срокът на отстъпката за горивата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкикев съм

    74 2 Отговор
    Бухахахаха - гръмна още една опорка на гейската Кокорова дружина. Нали не можеше да се пипат за горивата данъците? е в Германия може, ама лявооринетираната банда не иска

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Дойчовците

    65 3 Отговор
    имат слаба икономика, затова им намаляват цените. При нас е обратното, нещата вървят добре, вси ден по-добре, всеки миг още по-добре. Нас бълха ни ухапала и 100 пъти да скочат цените.
    Макроикономическите, микроиконимическите, психоиконимичестите ни показатели са патологично добри!!!
  • 3 ТъпацитеДойчивци

    31 10 Отговор
    Писали, писали и не разбрали какво писали. Абе кретени, вие не разбрахте ли че в България не виреете?

    Коментиран от #11

  • 4 КОЙ

    5 37 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкикев съм":

    Тоя па, я се разкарай бе ушанка. Такива като теб със свинска мац да ги мажат.

    Коментиран от #7

  • 5 1944

    15 45 Отговор
    германците срещу издадена карта за 9 евро на месец ползват колкото искат автобусен и жп транспорт. ушанките да си пият петрола и да си пикаят газа.

    Коментиран от #8, #10, #13, #17

  • 6 23456

    29 0 Отговор
    В БГ не са ли ги вдигнали много се мотат.
  • 7 Бойкикев съм

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОЙ":

    Хахах кое те подразни повече? че са некадърници или че плуват на другия бряг?
  • 8 Варненския

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "1944":

    Вярно е за картата. Вчера си я купих. Точно 9 евро.

    Коментиран от #30

  • 9 Наталия Кобилкина

    39 2 Отговор
    Германия - 1600евро минималната заплата дизел 2евро. България - 710лв бруто минималната заплата дизел 3.30лв.

    Коментиран от #19, #31

  • 10 Наталия Кобилкина

    41 8 Отговор

    До коментар #5 от "1944":

    Ушанките не ги гледай. Гледай себе си. Ушанките са по добре от тебе и винаги ще са.
  • 11 гого

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТъпацитеДойчивци":

    кой в случая е тъп като наричаш другите виж себе си за тях на тяхните заплати по добри цени на горивата а на теб на африканския доход по скъпи горива е в случая май ма й си ти .А колкото до нашите лъжливи кокорчовци от както са на власт видяха сметката на България честито роби
  • 12 Модерни леви

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкикев съм":

    Това е защото си нямат другаря Гечев,да им измисли за кой ще има отстъпка.
  • 13 мъка как мислят за другите а джоба скъса

    33 3 Отговор

    До коментар #5 от "1944":

    я кажи ти като си американска шапка не ушанка с твойте мизерни доходи какво правиш ?стигат ли ти поне за лак за нокти ?че зимата идва парно с 40% енергия също ,хлябче 3 -4 лева олио 10 еха месце замръзнало седяло в фризера някъде в ЕС 10 год после с малко химия става като току що заклано 20 кинта как е троле .мислиш ушанките хахахах
  • 14 Знаем ги тия номера

    10 1 Отговор
    Закачили са се тайно на нашата тЪрба...
  • 15 Наталия Кобилкина

    13 9 Отговор
    Великия Бойко Тиквата взе власта при 1.70лв за литър дизел и 240лв минимална работна заплата. След 12 години управление на Бойко Тиквата 2.50лв литър дизел и 650лв минимална работна заплата. Браво Бойко. Браво Тикво.

    Коментиран от #28

  • 16 Гошо

    21 1 Отговор
    Средна цена 2,17 евро на бензина Много е поевтинял ,повече от очевидно е Те от ДВ най ги знаят тия неща а в Унгария 1,23 скъпо при тях та се не трае
  • 17 тц тц

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "1944":

    Защо пропусна да споменеш, че тази карта важи само за юни и юли, след това става минимум 4 евро билетчето /до май беше 3 евро/, също така картата не важи за високо скоростните влакове
  • 18 Бай Брадър

    12 1 Отговор
    А защо от три дена пишете че трябва да поскъпват горивата бе драскачи платени

    Коментиран от #21

  • 19 само да кажа

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Наталия Кобилкина":

    да бе ама живеят пусто още , знаеш ли запада от кога чака да сме измряли от глад?

    а ние като хлебарките живем и че апартаменти купуваме още и още, те това кажи как става?
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 4 Отговор
    и 5лв да стане бензина малко ще му е на българина избрал си кирчо за президен и оня с юмручето още си вее байряка значи малко му е на българина тая цена още нека се вдигне парното и тока също нека още да поксъпнат за акъл да им е

    Коментиран от #26

  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Брадър":

    кои пише? тука всичко е копиране от някъде си, тука няма грамотен да напише нещо!
  • 22 В.В.П.

    8 5 Отговор
    В Немско е пълен жоп..Ромите са добре ,с по 4,5 ромчета ..Белия Дойчо ,яде дюнери прав в ъгъла на уличката..

    Коментиран от #23

  • 23 От Германия

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "В.В.П.":

    ха сега кажи ни в кое полукълбо е тази Германия за която говориш в Южното или средното :)))
    Аре първо намери Германия на картата, па тогава говори.
  • 24 Васил

    18 0 Отговор
    Демек излиза че ние плащаме горивата като Германците а заплатите като Африканците!
  • 25 Шивачът

    5 0 Отговор
    10 се та. Уауууууу! На 31.05.22 вдигнаха немците дизела от 1.92€на 2€.На 1.06 22струва ше 1.85. Сами преценете те.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Наталия Кобилкина":

    То излиза, че Бойко ти е подобрил покупателната способност почти два пъти. Смятай отношение бензин заплата да видиш и друг път мисли, преди да пишеш.
  • 29 Чичо Дончо каза

    2 1 Отговор
    Германия бълбука ,бълбука.
  • 30 456

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Варненския":

    А аз днес. Вярно е за картата ,но не и за горивата. Вчера заредих на същата цена както и преди. На 2,06 евро и това е най ниската цена

    Коментиран от #32

  • 31 456

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наталия Кобилкина":

    В Германия нямаш минимална заплата. Изчислява се на час или си на щат
  • 32 Варненския

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "456":

    В моя град цената е 1.75- 1.85 €

    Коментиран от #33

  • 33 456

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Варненския":

    Може, при нас 2,06 и стига до 2.18 евро . Няма намаление. Затова ходиме и ди Полша .
  • 34 Ли Си Цин

    1 0 Отговор
    Ама това за сутрин или за вечер ще важи
    Щото когато съм зареждал в Германия сутринта е по скъпо горивото а вечерта е по евтино
Новини по държави: