Отидете към основна версия

1 296 22

Вучич: "Отворени Балкани" е инициатива на хората от Балканите, които разбират, че трябва да бъдат свързани

  • отворени балкани-
  • сърбия-
  • северна македония-
  • александър вучич

От нас зависи отварянето на преговорите с Европейския съюз, от нас винаги зависи как ще живеем със съседите и приятелите си, заяви сръбският президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Отворени Балкани е нашата инициатива, инициативата на хората от Балканите, които разбират, че трябва да бъдат свързани и сами да решават проблемите си. Всичко, което направихме, както в икономиката, така и всичко важно за гражданите, се отразява в отношенията между Северна Македония, Сърбия и Албания. Нямаме почти никакви двустранни отворени въпроси, нямаме искания към никого, освен да бъдем приятели и да работим за доброто на гражданите“, каза на откриването на конференцията от инициативата Отворени Балкани сръбският президент Александър Вучич.

Той подчерта, че същността на тази инициатива е да бъдат сформирани работни групи на тази или на последваща среща, за чието провеждане отправи покана да се осъществи „някъде в Южна Сърбия", която да активизира правителствата за преодоляване на проблемите на целия регион, свързани с енергийната, продоволствената криза и културното сътрудничество, след като днес бъдат подписани споразумения в областите за възможностите за работа, за развитието на туризма, здравеопазването, образованието.

Напредъкът на региона е същността на инициативата Отворени Балкани, подчерта Вучич и допълни: От нас зависи отварянето на преговорите с Европейския съюз, от нас винаги зависи как ще живеем със съседите и приятелите си.

Форумът на инициативата Отворени Балкани се провежда в Охрид и в нея изказвания освен домакина Димитър Ковачевски и сръбския президент Александър Вучич, обръщения направиха и премиерите на Албания Еди Рама, на Черна гора - Дритан Абазович, председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия, еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей, а чрез видеоконферентна връзка от Сараево и заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: