Last news in Fakti

6 Юни, 2022 18:40 2 050 13

Ковачевски: Скопие и София трябва да постигнат решение, няма конкретно предложение от Франция на масата

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски

Когато това се случи, то ще бъде споделено с обществеността, каза днес в Пробищип премиерът Димитър Ковачевски

Ковачевски: Скопие и София трябва да постигнат решение, няма конкретно предложение от Франция на масата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Скопие и София трябва да намерят решение на отворените въпроси и когато това се случи, то ще бъде споделено с обществеността, докато Франция като председател на ЕС съдейства за разговорите между двете страни, но няма конкретно предложение на масата, каза днес в Пробищип премиерът Димитър Ковачевски, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Първо, през последните 30 дни се спекулираше, че има решение и че някой го крие. Непрекъснато отговарях, че разговорите по отворените политически въпроси между Република България и страната ни се водят на ниво МВнР и този уикенд се уверихме, че разговорите наистина се водят на ниво МВнР. Първо бяха на ниво експерти, а сега са на ниво външни министри.

И всеки път казвах, че в момента, в който има решение, което е приемливо и за двете страни, което се основава на европейски ценности, което запазва достойнството на политиците, институциите и всички граждани на двете страни и което ще бъде приемливо и за двете страни, може да бъдат споделени с институциите, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос.

За това дали ще има нова среща след вчерашните разговори между външните министри на Северна Македония и България Буяр Османи и Теодора Генчовска и "какво съдържа френското предложение", Ковачевски подчерта, че такова предложение от Франция няма.

Франция председателства ЕС и виждам ангажимента на председателстващия ЕС, на президента на Франция и нормално на френското външно министерство да поставят този въпрос нагоре в дневния ред на френското председателство на ЕС. В рамките на своите компетенции и капацитет те спомагат за улесняване на преговорите между Република България и Република Северна Македония, но на масата няма конкретно предложение, което да казва това е предложението, защото все пак трябва ние да намерим решение като съседи, което ще бъде наистина основа, за да можем да изграждаме добросъседски отношения и да представлява основата за провеждането на първата международна конференция за страната ни с ЕС, каза Ковачевски след посещение на фабрика "Таб Мак" в Пробищип.

На въпрос дали остава в сила забраната за полети на руски самолети над страната в контекста на отказа да се ползва въздушното пространство за полета на руския външен министър Сергей Лавров до Белград, премиерът каза, че този полет не се третира по-различно, като остава забраната, въведена в съответствие с решенията на НАТО и на външната политика на ЕС.

Взехме решение да забраним на руските авиокомпании да летят над територията на страната ни. Ние сме член на НАТО, което означава, че решенията, взети в НАТО, са и наши решения и имаме напълно съобразена външна политика с политиката на ЕС. По отношение на конкретния полет няма друго третиране по отношение на взетото решение, което е в сила и което остава в сила. По отношение на конкретния полет няма никакво друго третиране, каза Ковачевски.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    8 7 Отговор
    За сега единственото положително е, че и вие не пуснахте Лавров
    вчера, но не е достатъчно.
  • 2 Л.ьохмана Киротапиро

    9 3 Отговор
    С отворената уста която поема п.ениси!
  • 3 Киро кира

    12 2 Отговор
    Много си зависим. Жалка работа
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    13 0 Отговор
    МАКЕДОНИЯ ТРЯБВА ДА ВКЛЮЧИ
    БЪЛГАРИТЕ В КОНСИТУЦИЯТА СИ.
    ...
    И ДА ВДИГНЕ ПАМЕТНИК НА ГОЦЕ ДИМИТРОВ ( ГЕОРГИ ДИМИТРОВ) - НАЙ ГОЛЕМИЯ МАКЕДОНСКИ КОМУНИСТ
    .... РОДЕНВ МАКЕДОНСКО СЕМЕЙСТВО
  • 5 Ххххх

    18 7 Отговор
    Петков е позор за България !

    Коментиран от #8

  • 6 Красимир Петров

    18 1 Отговор
    Макетата са супер нагли
  • 7 Гочо

    14 1 Отговор
    ...Да се намери решение...тези общи приказки ги слушаме вече една камара време...
  • 8 Емо Марков

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ххххх":

    Не обижда ще те изтрият
  • 9 Перо

    10 1 Отговор
    Смешно е северномакедонския Премиер да търси”Решение,което да е приемливо за двете страни”, а не Решение,основаващо се на историческата истина и сегашното поведение на македонистите! Българските искания са съобразени с всичко и няма друго решение,освен основаващо се на истината и науката! Ако не ги устройва,просто не са за ЕС! Може да направим референдум,който да сложи точка на македонския въпрос!
  • 10 БЮРМ/FYROM

    10 1 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 11 Перо

    8 0 Отговор
    БГ направи своя огромен компромис,признавайки им правото да се определят на каквито си искат,вкл.марсианци,след 1944 г. и даде съгласие да влезнат в НАТО и сме първата страна в света,която ги призна, въпреки че не са готови! Повече компромиси са абсолютно невъзможни и ако не могат да се вразумят,мястото не им е за ЕС! Трябва да ги оставим и повече да не се занимаваме с тях! При крайна необходимост има много партии и неполитически организации,които може да предизвикат национален референдум и да сложат точка за винаги!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    КОНФЕДЕРАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ и на часа са в ЕС???
    Ковачевски, дeбeлa глaвo мaкeдoнcкa, МAКEДOНEЦ МOЖE ДA CИ EДИНCТВEНO КAТO БЪЛГAРИН, инaчи cи "фирoмeц", "бюрмaнeц", a ceгa гърчeтaтa тe нaпрaвихa "СЕВЕРНЯК"!...a бe мaкeтa,..., виe cтe инaт, нo и ниe cмe инaт, зaщoтo cмe eднo и cъщo...В Бългaрия нямa фaмилия кoятo дa нe e cвързaнa c Мaкeдoния пo кръвнa връзкa или пo cвaтoвcтвo, а доста и с ГРОБ!
  • 13 Ветеро на ветото!

    1 0 Отговор
    Митре, ако наистина си Ковачев(ски), трябва да наковеш кратуните на вашата върхушка!
Новини по държави: