Отидете към основна версия

1 339 12

Байдън на срещата на двете Америки: Решаваме разногласията си с взаимно уважение и диалог

  • джо байдън-
  • сащ-
  • северна америка-
  • южна америка-
  • среща

Президентът на САЩ откри срещата на върха на страните от Северна и Южна Америка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън откри срещата на върха на страните от Северна и Южна Америка с думите, че демокрацията е "изключително важен елемент за бъдещето на Америките", предаде, БТА, позовавйки се на Франс прес.

"Нашият регион е голям и многообразен. Невинаги сме съгласни за всичко. Но именно защото сме демокрации, ние решаваме разногласията си с взаимно уважение и диалог", каза той на сцената на залата "Майкрософт тиътър" в Лос Анджелис пред държавни глави и правителствени ръководители от Западното полукълбо, включително Канада, Бразилия и Аржентина, за да открие официално форума.

Джо Байдън пристигна вчера в Лос Анджелис за Срещата на върха на Америките, чиято цел е да се поднови сътрудничеството с Латинска Америка. Той кацна в ранния следобед в Калифорния, където ще се срещне с държавните глави и правителствените ръководители, поканени на едноседмични разговори в САЩ, предаде Франс прес.

Сред тях е бразилският крайнодесен президент Жаир Болсонаро, с когото Байдън ще проведе днес първата си двустранна среща. Тя се очертава да бъде деликатна, тъй като Белият дом казва, че Байдън възнамерява да засегне темата за предстоящите избори в Бразилия, които са обект на полемични изказвания от страна на Болсонаро. Бразилецът, който се кандидатира за втори мандат, но изостава в социологическите проучвания, критикува постоянно избирателната система на страната си, сякаш вече възнамерява да се противопостави на евентуално поражение.

Джо Байдън иска да даде нов тласък на регионалните отношения, които досега не бяха на преден план в неговото управление, фокусирано върху войната в Украйна и съперничеството с Китай. Пекин обаче значително засили присъствието си в региона, който Вашингтон отдавна смята за своя сфера на влияние, с големи инвестиции в енергетиката, щедро финансиране на инфраструктурата, продажби на оръжие и доставки на ваксини срещу ковид.

Китайският президент Си Цзинпин е посетил региона единадесет пъти от встъпването си в длъжност през 2013 година. Джо Байдън не е посещавал Латинска Америка от встъпването си в длъжност през януари 2021 г.

САЩ обявиха план на стойност 100 милиона долара за обучение на половин милион здравни специалисти в Латинска Америка. А Байдън ще представи програма на стойност 300 милиона долара, предназначена за продоволствената сигурност. Като изключим това, не се очаква президентът на САЩ да поеме на този форум амбициозни финансови ангажименти в Латинска Америка.

Вчера САЩ представиха проект за "Американско партньорство за икономически напредък". Според американците целта е да се съживят регионални институции като Междуамериканската банка за развитие или да се води борба с изменението на климата и корупцията, като същевременно се развива търговията.

Но вече не става дума, както на първата среща на върха през 1994 г. в Маями, да се изтъкват достойнствата на свободната търговия, която вече не се ползва с подкрепата нито правителствата, нито на общественото мнение. От това първо издание насам Съединените щати са загубили влиянието си в региона, както показа доста хаотичното начало на срещата на върха, отбеляза АФП и даде за пример отказа на мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор да вземе участие в срещата в знак на протест срещу факта, че Белият дом не е поканил нито Куба, нито Венецуела, нито Никарагуа.

Лидерите на Боливия, Гватемала и Хондурас също няма да вземат участие - това е удар по усилията на Байдън да утвърди водещата роля на САЩ в региона по въпросите на икономическото сътрудничество, миграцията и изменението на климата, отбеляза ДПА.

Представители на Белия дом настояват, че полемиките със списъка с гостите няма да подкопаят усилията на президента за насърчаване на икономиките в региона. Във вторник вицепрезидентката Камала Харис обяви нови частни инвестиции в размер на близо 2 милиарда долара в Салвадор, Хондурас и Гватемала.

Регионът на Латинска Америка и Карибския басейн е сред най-силно засегнатите от пандемията от ковид в света. По данни на Белия дом там са над 40 процента от всички регистрирани смъртни случаи в световен мащаб. Регионът се сблъска и с икономически срив, подсилен от глобалната инфлация, както и с екологични бедствия и политическа нестабилност.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини