Last news in Fakti

29 Септември, 2021 04:12 4 947 44

29 септември 1938 г. Ето как Хитлер получи Европа

  • хитлер-
  • мюнхен-
  • чехословакия

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове

29 септември 1938 г. Ето как Хитлер получи Европа - 1
Снимка: Shutterstock

На 29 септември 1938 г. в Мюнхен се събират ключови политици от тогавашната Европа. Те са натоварени да избегнат военен конфликт на Стария континент.

Премиерите на Великобритания и Франция Артът Невил Чембърлейн и Едуар Даладие, райхсканцлерът на Германия Хитлер и дучето на Италия Бенито Мусолини договарят и подписват споразумение, с което предават Судетска област от Чехословакия на Германия. То е известно също като и Мюнхенският сговор.

Оправданието е, че Судетската област е населена предимно с етнически немци.

В резултат на предателството към Чехословакия Хитлер в пъти засилва армията си, което съществено повлиява на решимостта му да започне световна война.

В онзи момент Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение държави в цяла Европа. Тя е една от водещите доставчици на оръжие за експорт, армията на страната е сериозно въоръжена, а в същата Судетска област били създадени изключително мощни отбранителни съоръжения.

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове, които после били използвани в разпалването на Втората световна война.

Британският премиер Чембърлейн, след като се завърнал в Лондон от Мюнхенската конференция, заявява пред Камарата на общините: „Джентълмени, донесох ви мир”.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Display

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Накъдри Юкселов":

    Само той ги оправяше всичките "европейци".........
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Справедлив

    57 3 Отговор
    И утре пак нека соросоидите и русофобите да ревът за пакта Молотов-Ртбентроп...Ама нека помнят преди това за 1938 г и позорът на "цивилизована Европа"....

    Коментиран от #9, #21

  • 6 Франт

    38 9 Отговор
    Никъде не ни обичат , нито в Заадна , нито в Източна Европа , а точно тук на Балканите , ако могат ще ни иядат.Единствено Русия ни направи добро, което не е правено за друга държава . И за благодарност , сега политиците ни хапят ръката , която ни имъкна от робството . Може би истинските кореняк турци в Турция ( не бълг. помаци) не ни мразят ,и ни приемат със снизхождение като нещо , което някога е било тяхно...не знам , може и да бъркам за турците.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гошо

    33 0 Отговор
    Полша и Унгария някак си все забравяте да ги включите в подялбата
  • 9 Kcaniba

    41 0 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлив":

    Дефакто това е началото на Втора Световна!! Позорният, Мюнхенски сговор открехва портите и дава на Хитлер необходимият ресурс и простор!!! И ах да, тази "вечната жертва , излъганата и подлъганата полша, влиза заедно с хитлер в Чехословакия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 FARK

    14 14 Отговор
    Фашиската колония България с право беше окупирана след 1944г даже окупацията е била много лека!

    Коментиран от #20

  • 12 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като си толкова талантлив , защо не напишеш нещо по темата . Да те видим колко те бива . Който го интересува ще види по подробни сведения в нета . Човека е написал най важното и споменава датата.

    Коментиран от #22

  • 13 Търновец

    11 4 Отговор
    Както и Югославия, Чехословакия беше изкуствено създадена след ПСВ, с индустрия и въоръжение дадени от Франция; още 1938 Полша нахлу в Чехословакия – там има земи били Немски – Полски – Австрийски. Целта на бизнес и банкови групи от най вече Британската Империя беше да подтикне Хитлер да направи ВCВ – a Германците се биха с 80% от света и нямаха дълбоки човешки и суровинни ресурси да спечелят. Германия прeз 1938 беше силeн търговски конкурент на Британската Империя.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1938

    2 14 Отговор
    В онзи момент през 1938 на картата няма такава държава като Чехословакия.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Kcanba

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Търновец":

    т.е. полската агресия срещу Чехословакия през 1938 е оправдана????
    и да, там всичко е било Астро-Унгария! Там има толкова полски земи, колкото в полша преди Революцията през 1917!!!!

    Коментиран от #28, #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Kcanba

    16 1 Отговор
    сядай 2. У озяк на какво ви учат, че Джизъз Крайст е бил БЛМ!???

    Чехословакия (на чешки: Československo; на словашки: Česko-Slovensko и (преди 1990) Československo) е бивша държава в Централна Европа.
    Създадена е след Първата световна война. Съществува от 1918 до 1992 г. (по времето на Втората световна война е имала правителство в изгнание)
  • 19 Kcanba

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "1938":

    Чехословакия (на чешки: Československo; на словашки: Česko-Slovensko и (преди 1990) Československo) е бивша държава в Централна Европа.

    Създадена е след Първата световна война. Съществува от 1918 до 1992 г. (по времето на Втората световна война е имала правителство в изгнание)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 куку руку ку

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлив":

    А защо го няма отговорът на Чърчил към Чембърлейн?
    -Вие имахте да избирате между войната и позора. Вие избрахте позора. Но вие ще получите и войната!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 681

    16 5 Отговор
    Май някой не знае истината. А тя е, че тази Судетска област е била част от Германия, но след ПСВ и Ньойския договор е отнета както от България откъсват по същия начин Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Но по-лошото е, че Чехословакия започва безчинства над немското население в района. Както се случва с българите в Югославия. И когато Хитлер идва на власт им казва да спрат, че иначе ще решат въпроса по друг начин.
    В крайна сметка Великобритания и Франция не искат война и връщат областа на Германия. "ЕДИН ДЕН СВЕТЪТ ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ СЪМ БИЛ ПРАВ". А.Хитлер
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🤟🤟🤟🤟🤟

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дреме ми на шлифера . Аз коментирам написаното. Може и да се правиш на интересен.

    Коментиран от #30

  • 28 Търновец

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Kcanba":

    Полша нахлу в Чехословакия без да има каpт – бланш от Обществото На Народитe - за разлика от Германците. Освен това Хитлер получи 50 млр долаpа от хoрата …… от UK за да въоръжи аpмията си Германия и Русия бяха силни конкуренти на Британската Империя и когато те се збиха прeз 1941 - то беше добре за UK
  • 29 Търновец

    5 9 Отговор

    До коментар #16 от "Kcanba":

    По времето на Крал Ян Собиетски Полша е била огромна; сложи фаровете и гледай на aтласите. Поляците 2 пъти са горили Кремъл.

    Коментиран от #32, #34, #39

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "🤟🤟🤟🤟🤟":

    копират никът ми а на каво ти или не дреме се е ваша работа ти си ХЕЙТЪР отзлобно лошите
  • 31 Ъхмм

    17 1 Отговор
    Хорас Уилсън, довереният съветник на британския премиер Чембърлейн:
    „Печелившата карта бе изтеглена от болшевиките. Затова трябваше да им се попречи. Трябва да признаем правото на немците да осъществят експанзия на Юго-Изток“.
    Когато на Нюрнбергския процес задават въпрос на генерал-фелдмаршал Кейтел: „Би ли нападнала Германия Чехословакия през 1938 г., ако западните държави подкрепяха Прага?“, той отговаря:
    Разбира се, че не. Ние не бяхме достатъчно силни от военна гледна точка. Целта на Мюнхен (Мюнхенския договор, бел. ред.) беше да се изтласка СССР от Европа, да се спечели време и да завърши въоръжаването на Германия“. Ъхмм!

    Коментиран от #33, #36

  • 32 Уцелваш

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Търновец":

    До тука добре.Йохан Собиецки и т.н.И тогава,а и по-късно земите и населението на тая изкуствена страна Чехословалия в Свещена Римска империя,после в @встроунгарска империя и т.н.Впрочем,да не четеш книгата на Патрик Буканан ,Чърчил Хитлер и ненужната война,?Има един град Чески Решим,чиято централна ,а и по-голяма част е в Полша.Още на Версайските договори поляците си го прибраха,после им го взеха,после Райскацлерат Хитлер им го призна,но не допусна в Австрийска Силезия Острава и т.н.
  • 33 А така!

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ъхмм":

    В една много стара история на дипломацията,писана от съвеЦки автори пише как на поляците се предлага коридор до Одеса,а тогава Полша е до Тернопол .Предлагат им го германците с оглед бъдещата атака на Съв.Русия.Румънците се навиха Дадоха им коридор,сами влезнаха във войната,иначе Румъния можеше и да я няма-поделена между Русия и Унгария,но това е отклонение от темата
  • 34 Kcanba

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Търновец":

    именно. След втория път поляците изчезват от картите на света!! Историята е циклична. Днес полските мишоци се държат така, че явно ще идва втоеия път...
  • 35 не може да бъде

    10 1 Отговор
    Припомнянето на този акт със сигурност кара и англичани и французи ,а и американци да изпадат в нервна депресия,защото по тази логика голяма част от Украйна -5-6 области в т.ч Одеска област,трябва да бъдат предадени на Русия,защото са населени предимно с етнически руснаци !?

    Коментиран от #38

  • 36 Целта на Мюнхен

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ъхмм":

    си беше Мюнхен.Судетенланд ресто за райха,а Съвецкия съэз?Тоя нямаше думата.Негов шанс беше по време на Унгарската революция на Бела Кун,но руснаците не пратиха воска на помож на унгарските комунисти,биеши се на три фронта-Югославия,Румания и Словакия.Наместо това,подпомогнаха Кемалов Мустафа в град Самсун с оръжие,с една елитна дивизия и пр.и така 1,5 милиона арменци беха избити,т.е.христианско население,още мо.е би толкова гърци и асирийци,ли как се казваха там другите християни,кавам може би,понеже не се знае колко са.Ако беха пратили подкрепа на Бела Кун,друга би била сега историята на Центрелна Европа.И да прикючим темата:На комунизма дните му беха отброени в 1940-тата,но...поляците не се навиха да воюват рамо до рамо с Гитлера.
  • 37 OMEGA

    3 0 Отговор
    ЕВРОПА НИКОГА НЯМА ДА Е ДОБРЕ ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА ГРЕМАНИЯ !
  • 38 Адеса мая

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "не може да бъде":

    В Одеска област живеят украинци,молдованци,бьлгари.Има и липовани,или т.нар. от тебе руснаци.Но те са малко и са на делтата на реката.Има и германци,даже и изселвани някога финландски шведи.Руснаците не са там.Те са другаде-в Ростов,демек в Рус.А тия липовани,те освен,че се водят по име кат такива,те нямат почти никаква връзка с руснаците от Ростов,или Москва.
  • 39 Имало е

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Търновец":

    През 1610-1612г. Полша нахлува в Русия,превзема Москва и сваля династията на Рюриковичите,тоест същата викингска династия основала Киевската Рус. Тогава започва първата Отечествена война на руснаците притив полските панове ръководена от Кузма Минин и Дмитрий Пожарски - връщат си града ,но една година пановете се укрепявят обкръжени в Кремъл и ручат плъхове,кучета и котки. После се предават. Затава като пищят шляхтите,че Русия,Прусия и Австрия са си поделеле държавата им........имало е защо.

    Коментиран от #40

  • 40 Е да де,

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Имало е":

    Много работи е имало.Пошша в ония години е силно децентрализирана и лесно пада поделби.След последната поделба и освобождение им теглили една линия Кързон на изток,но с разгрома на Червената армия при Варшава ,последвалите нови територии на изток до където стигнат,а именно град Владимир Викингски в Украйна и малко на запад от Минск в Белорус,те си помислиха,че са непобедими и станаха причината за война.

    Коментиран от #41

  • 41 Грешка

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Е да де,":

    Да се чете Владимир Волински.Полша наистина е ралична-две различни части.На изток си прилича с Украйна,т.е.селски региони с много и големи къщи по полята.В западната част не е така.Там е индустриалната Силезия,дадена им наготово.Градовете са били разбити от англичани и американски варварски.Толкова е бил страхът от Германия.Как да е Сега тия градове Вроцлав,Щетин,Гданск пак са си мърляви,сиреч да достигнат до западногерманските градове трябва да минат поне 100-200 години.
  • 42 копи пейст

    2 0 Отговор
    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б

    Коментиран от #43

  • 43 копи пейст

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "копи пейст":

    ...........В oтгoвoр нa нoвaтa бaнкoвa cиcтeмa нa Гeрмaния, eврeйcкoтo cвeтoвнo гocпoдcтвo oбявявa вoйнa нa Гeрмaния чрeз бoйкoт нa гeрмaнcки cтoки. Зa двe гoдини бeзрaбoтицaтa в Гeрмaния изчeзвa, a зa пeт гoдини oт нaй-бeднaтa cтрaнa, Гeрмaния cтaвa нaй-бoгaтa cтрaнa в Eврoпa.
  • 44 Така,така.

    0 1 Отговор
    И полека лека истинските виновници,нали?Не бега ония двамата,дет се договориха,а?Щот и други ходеха да се договарят в Москва.Даже и на Сталин му даваха коридор на запад,докато Гитлера не му даваха такъв на изток.Много автори,и то твърде млади хора описват изложеното от коментар 42 без стеснения,че би повлияло на кариерата им.А иначе работа?И във великата съвеЦка страна и там колкото щеш и то по план,демек толкова и толкова са нужни и задействала се машината душегубка да ги събере нужните бройки.
Новини по държави: