29 Септември, 2024 06:17 511 3

Пекин организира маневри в спорните части на Южнокитайско море

  • китай-
  • сащ-
  • военни маневри-
  • южнокитайско море

Часове по-рано китайският външен министър Ван И обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън начините за намаляване на регионалното напрежение

Пекин организира маневри в спорните части на Южнокитайско море - 1
Снимка: YouTube - архив

Китайските флот и авиация организираха маневри в спорните части на Южнокитайско море, съобщиха въоръжените сили на Китай. Това се случи часове след като китайският външен министър Ван И обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън начините за намаляване на регионалното напрежение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китайските маневри включват „рутинни“ тренировки за ранно предупреждаване и разузнаване, както и патрулиране край рифа Скарбъро, съобщи в изявление Южното командване на Народоосвободителната армия на Китай, но без да даде допълнителни детайли.

„Бойците поддържат високо равнище на бдителност, решително защитавайки националния суверенитет, сигурност и морски права и интереси и твърдо съхранявайки мира и стабилността в Южнокитайско море“, се съобщава в изявлението.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително рифа Скарбъро, въпреки припокриващите се претенции в тези води от Бруней, Малайзия, Филипините и Виетнам.

Съобщението за маневрите идва, след като външният министър Ван И се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Ню Йорк за разговори относно начините за избягване на конфликт в Южнокитайско море.

В петък Ван И „подчерта, че Китай настоява за разрешаване на различията с пряко засегнатите страни чрез диалог и консултации“, по време на срещата, се казва в изявление на неговото министерство.

Блинкън каза, че е повдигнал въпроса за „опасните и дестабилизиращи действия“ на Китай в Южнокитайско море и е обсъдил подобряването на комуникацията между армиите на двете нации.

В същото време Австралия и Филипините съобщиха, че техните въоръжени сили ще участват в съвместна активност по море с колегите си от Япония, Нова Зеландия и САЩ в изключителната икономическа зона на Филипините.

Японското Министерство на отбраната, цитирано от агенция Киодо, съобщи, че разрушителят на националните морски Сили за самоотбрана „Садзанами“ участва в ученията. Петте държави казаха, че маневрите са кръстени „Действия за морско сътрудничество“ и демонстрират колективен ангажимент за укрепване на регионалното и международно сътрудничество в подкрепа на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    2 0 Отговор
    "... в спорните части ..." - ама наистина ли така заявиха китайците,или това е поредната елементарна манипулация от страна на "свободните и демократични" медии?
  • 2 катран

    1 0 Отговор
    Ако беше Русия нямаше да търпи всякакви отрепки да посягат на нейната територия..Вижте Крим...където сащ имаха мераци да направят военна база.. А Китайци са заспала работа..имат си икономика, но нямат топки...или имат малки грахчета..
  • 3 Китай защо се бърка

    0 0 Отговор
    и какво търси в Китайско Море?

    Не е ли разбрал от Ганев, че то е на САЩ или най-много "спорно"?

    "Китайските флот и авиация организираха маневри в спорните части на Южнокитайско море"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания